Mooie, exclusieve wijnen wil je natuurlijk het liefste in optimale omstandigheden kunnen bewaren, zodat het rijpingsproces op geen enkele manier negatief kan worden beïnvloed. Wijnen op leeftijd zijn namelijk enigszins gevoelig en houden bijvoorbeeld niet van te veel licht, of van grote temperatuurschommelingen. Zo is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden als je een wijnkelder gaat installeren of een opslagruimte voor je wijn gaat uitzoeken.
Waarom zou je een wijn eigenlijk langere tijd bewaren, welke wijnen zijn hiervoor geschikt, en met welke factoren moet je rekening houden bij het installeren van een wijnkelder? Je leest het allemaal in dit artikel!
Waarom worden sommige wijnen jarenlang bewaard?
De echte wijnliefhebber bewaart een kwalitatieve wijn vaak bewust voor een aantal jaren, omdat dit de ontwikkeling van de smaak van de wijn positief kan beïnvloeden. Het rijpingsproces zorgt ervoor dat de wijn mooie smaaknuances kan ontwikkelen en dat er nieuwe, verfijnde aroma’s kunnen ontstaan. Ook kunnen door flesrijping de zuren en de aanwezige tannine in de wijn zachter en aangenamer worden.
Wat zijn bewaarwijnen?
De meeste wijnsoorten uit de supermarkt zijn niet geschikt om langer dan twee tot drie jaar te bewaren. Als je dus een bijzondere wijn voor langere tijd wilt wegleggen, is het allereerst goed om te weten of de wijn inderdaad wel rijpingspotentieel heeft, en met de jaren inderdaad smaakvoller kan worden. De echte bewaarwijnen zijn de klassieke, stevige rode wijnen van hoge kwaliteit zoals bijvoorbeeld een mooie Franse kasteelwijn, maar ook Italiaanse Amarone, Médoc of een Spaanse tempranillo wijn met een goede houtlagering. Witte wijnsoorten die geschikt zijn om te bewaren zijn bijvoorbeeld een houtgerijpte Chardonnay, maar ook versterkte zoete wijnen zoals Sauternes of Moscato kunnen mooie ontwikkelingen in hun smaak doormaken als je ze een aantal jaar weglegt.
Omstandigheden
De condities waarin je je wijnen bewaart hebben een grote invloed op het rijpingsproces. Wil je een witte of rode wijn bewaren waarvan je durft te gokken dat de smaak in de loop van de jaren beter wordt?
Hou dan rekening met onderstaande factoren, om te voorkomen dat de kwaliteit van je wijn achteruit gaat.
Hoe zorg je voor de juiste bewaaromstandigheden?
- Zorg voor een stabiele temperatuur van tussen de 10 en 15 graden. Warmte, kou, of erge temperatuurschommelingen kunnen nadelige gevolgen hebben voor de rijping van de wijn.
- Kies een ruimte uit waar de wijnen zo min mogelijk last hebben van trillingen, zodat je voorkomt dat deze trillingen invloed kunnen hebben op het chemische proces.
- Wijnen zijn gevoelig voor zonlicht. Bewaar de flessen dus in een donkere ruimte, bijvoorbeeld in de kelder of gangkast of op een andere donkere plek.
- Bewaar je wijnen die een kurk hebben liggend in een wijnrek, zodat de kurk niet kan uitdrogen. Op die manier kan er geen zuurstof bij de wijn komen.
Veel succes!