Misschien heb je dit al eerder gehoord, maar het is waar. De wereldkaarten zijn verre van nauwkeurig.
Hoe legitiem of officieel ze ook lijken, alle wereldkaarten bevatten een zekere mate van vertroebeling:
“Je ontkomt niet aan vertekening in cartografie. Gewone wereldkaarten zelf vertekenen de werkelijkheid. Je kunt geen wereldkaart tekenen zonder een zekere vooringenomenheid te vertonen – wat voor wereldkaart zou het anders zijn?
Hoewel vertekening al dan niet een probleem kan zijn, afhankelijk van het specifieke doel bij het gebruik van de wereldkaart, leidt de noodzaak om een bol op een plat vlak weer te geven bijna onverbiddelijk tot grove vereenvoudiging.
Wereldkaarten moeten daarom illustratieve symbolen tonen die meer betekenis inkapselen dan leesbaar in woorden gespeld wordt”. Professor Mark Monmonier
Wat dit betekent is dat alle wereldkaarten niet kloppen!
Dit gaat verder dan het feit dat de aarde driedimensionaal is en papier tweedimensionaal.
Alle wereldkaarten zijn verkeerd volgens politieke grenzen
Politieke grenzen behoren tot de meest delicate en gevoelige van alle territoriale schermutselingen.
Zoals bij de meeste vormen van conflict, zijn niet alle partijen bereid te onderhandelen over waar hun territoriale grenzen lopen.
Omdat er geen wereldwijde consensus bestaat over wat zulke gebieden zijn, leiden wereldkaarten vaak tot controverse omdat ze er niet in slagen deze ingewikkelde kwestie te verduidelijken.
Israël en Palestina
Palestina bestaat niet meer in Google Maps en Apple Maps.
Bovendien zijn Israël en Palestina één betwist gebied. In de kern strijden de mensen die deze twee gebieden vertegenwoordigen beiden om autonomie, terwijl ze het oneens zijn over landrechten.
Het resultaat is een ingewikkeld doolhof van territoriale geschillen die nog niet door politieke functionarissen geregeld zijn, waardoor het voor wereldkaarten makers een nachtmerrie is om het deel in het grondgebied van welk land op te nemen.
Grenzen van Kashmir
Kashmir is bekend als een conflictgebied tussen India en Pakistan. Het is een van de meest heetgebakerde onderwerpen rond Kashmir.
Maar het is belangrijk te vermelden dat de onenigheid verder gaat dan alleen deze twee naties:
China heeft zich schuldig gemaakt aan agressie en provocaties door de grenzen van zijn macht af te tasten, zowel in dit gebied als met India’s grenzen in hun geheel.
Pogingen om een kaart te maken zullen dan ook gegarandeerd uitlopen op controverse. Want landen zijn het niet alleen oneens geweest over hoe de fysieke grenzen moeten worden vastgesteld, maar ook over welke factoren het best bepalen welke etnische groep de controle over een bepaald gebied moet krijgen.
Andere problemen met de wereldkaarten
Problemen met geografische kaarten beperken zich niet alleen tot politieke onenigheid. Er zijn verschillende andere gevallen waarin conflicten kunnen ontstaan.
Conforme wereldkaart
De Conforme Wereldkaart geeft een zeer onnauwkeurig beeld van de grootte en vorm van Afrika. Je ziet dat Groenland veel groter lijkt dan Afrika, wat gewoon niet waar is, als je bedenkt dat Afrika 13 keer zo groot is!
Projectie van Goode
Alle kaarten hebben bepaalde kenmerken die ze nuttig maken, maar tegelijk benadrukken ze bepaalde kenmerken en veranderen ze andere kenmerken van de gebieden die in kaart gebracht worden.
De Project van Goode wereldkaart, bijvoorbeeld, maakt de juiste vorm en verhoudingen van de continenten duidelijker voor het oog. Deze kaart bevat echter niet alle landmassa’s en wateren – want het is onmogelijk voor een plat stuk papier om zowel continenten als waterterreinen nauwkeurig op schaal af te beelden.
Vandaar dat bewezen werd dat alle wereldkaarten gedwongen zijn te kiezen hoe ze verschillende gebieden willen afbeelden, zoals land of water, en dat maakt ze fout.