Stel: je bent al een tijdje op zoek naar een nieuwe uitdaging. Je kijkt in je mail en je ziet dat je via een machinebouwer vacatures uitgenodigd bent voor een gesprek. Zo’n gesprek kan spannend zijn, want wat gaan ze aan je vragen? Gelukkig kan je jezelf hier op voorbereiden. Om je daarbij te helpen vind je in deze blog de meest gestelde sollicitatievragen aan monteurs.
Onderdeel 1: jouw ervaring met werken in de techniek
Jouw eerdere ervaring is een belangrijk onderwerp in het sollicitatiegesprek. Naast cursussen en opleidingen die je gevolgd hebt, wil jouw toekomstige werkgever bijvoorbeeld weten hoe je in vorige functies bepaalde zaken aanpakte. Zo kan hij bepalen of jij geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld op één van de field service engineer vacatures maar heb je hier geen ervaring in? Dan zijn er in dit onderdeel ook een aantal vragen die je kan verwachten op het sollicitatiegesprek.
Vragen aan monteurs met ervaring:
- Wat was de precieze inhoud van je vorige functie?
- Met welke machines heb je eerder gewerkt?
- Wat zijn technische problemen waar je mee te maken kreeg en hoe ging je daarmee om?
Tip: zorg ervoor dat je tijdens het sollicitatiegesprek niet alleen vragen aan het beantwoorden bent. Gaan de vragen over jouw eerdere werkervaring? Neem het initiatief en stel een aantal kritische vragen terug, bijvoorbeeld over het salaris als monteur in deze functie.
Vragen aan monteurs zonder ervaring:
- Waarom wil je werken als monteur?
- Welke vaardigheden denk je te hebben die passen bij deze functie?
- Heb je eerdere stappen ondernomen om je voor te bereiden? Bijvoorbeeld opleidingen, cursussen of stages.
Onderdeel 2: kennis is key
Jouw toekomstige werkgever wil achter jouw kennis en kunde komen en wat je eventueel nog moet leren. Het is belangrijk om je voor te bereiden op deze vragen, zodat je kan laten zien dat jij kennis hebt over bepaalde onderwerpen. Een eerste indruk maak je namelijk maar een keer, dus is het belangrijk dat je goed uit de verf komt:
- Wat weet je op het gebied van specifieke machines, gereedschappen en materialen?
- Wat weet je allemaal over veiligheidsvoorschriften en -procedures?
- Wat zou je doen in een specifieke situatie? Bijvoorbeeld bij storingen.
Onderdeel 3: algemene vragen
Naast vragen over eerdere ervaringen en jouw kennis, worden er tijdens een sollicitatiegesprek ook vragen gesteld over je persoonlijkheid, skills, vaardigheden en competenties. In principe zijn deze vragen goed te voorspellen en daarom goed voor te bereiden.
- Hoe ga je om met kritiek en feedback op je werk?
- Wat zijn je sterktes?
- Wat zin je zwaktes?
- Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
- Ben je een teamplayer?
En zo gaat de lijst nog even door. Benieuwd naar de 60 meest gestelde sollicitatievragen? Lees er hier alles over.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Verdiep je voor je sollicitatie nog even in het bedrijf, de vacature en bereid de vragen voor en jij haalt ongetwijfeld die baan binnen!