Volgens de Nederlandse wet is iedereen van 18 jaar en ouder verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Je moet minimaal voor het basispakket kiezen. Naast deze basisverzekering kun jij je nog aanvullend verzekeren voor bepaalde zaken. Om te bepalen of het basispakket voldoende is, wil je waarschijnlijk eerst weten wat hier precies onder valt. In de onderstaande tekst vertellen wij je waar je precies voor verzekerd bent met een basisverzekering. Aansluitend besteden we ook nog aandacht aan een aanvullende zorgverzekering en kijken we naar het eigen risico en de kosten.
Dekking van een basisverzekering
Dankzij het basispakket van een zorgverzekering worden medisch noodzakelijke zorgkosten vergoed. De overheid bepaalt wat er precies vergoed wordt. Vandaar dat de basisverzekering er bij iedere verzekeraar hetzelfde uitziet. Wanneer je enkel voor het basispakket van een zorgverzekeraar kiest, ben je verzekerd voor:
– de huisarts
– zorg voor kinderen tot 18 jaar
– behandeling in het ziekenhuis
– kraamzorg en verloskundige hulp
– de tandarts tot 18 jaar
– voorgeschreven medicijnen
Aanvullende zorgverzekering afsluiten
Sommige mensen vinden het voldoende om alleen voor de basisverzekering te kiezen. Als je niet of nauwelijks zorg nodig hebt, volstaat het basispakket mogelijk. Besef je wel dat je hiermee niet verzekerd bent voor onder meer de tandarts en fysiotherapie. Maak je hier op jaarbasis behoorlijk wat kosten voor? Overweeg dan om je aanvullend te verzekeren. Iedere verzekeraar biedt een aanvullende tandartsverzekering aan en bovendien kun jij je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Sluit je zo’n aanvullende verzekering af? Dan worden de kosten voor een behandeling (gedeeltelijk) vergoed door jouw verzekeraar. Nadeel van aanvullende verzekeringen is dat je hierdoor een hogere premie betaalt.
Basispakket en eigen risico
Iedereen die een basisverzekering afsluit krijgt te maken met een verplicht eigen risico (385 euro in 2022). Hierdoor draai je zelf vaak op voor het eerste deel van de kosten als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering. Dit gebeurt tot jouw eigen risico op is. Naast verplicht eigen risico kun je bij het afsluiten van een zorgverzekering kiezen voor vrijwillig eigen risico van 0, 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Dit bedrag wordt opgeteld bij het verplicht eigen risico. Hierdoor betaal je zelf een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt. Toch zit hier ook een voordeel aan. Wie zijn vrijwillig eigen risico verhoogt betaalt namelijk minder premie.
Wat kost het basispakket?
Eerder in deze tekst vertelden we je al dat het basispakket bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is. De inhoud wordt namelijk bepaald door de overheid. Doordat de basisverzekering hetzelfde dekt, denk je mogelijk dat er ook geen verschil zit in de premie. Dit is een logische gedachtegang, maar toch hanteert iedere verzekeraar een andere prijs voor het basispakket. Sluit daarom ook nooit een basisverzekering af bij de eerste beste verzekeraar die je tegenkomt, maar maak altijd een vergelijking. Door zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken voorkom je namelijk dat je onnodig veel betaalt voor jouw zorgverzekering. Wie zorgverzekeringen wil vergelijken kan dit het beste doen via een vergelijkingssite. Dankzij zo’n site weet je binnen de kortste keren welke verzekeraar het goedkoopste basispakket aanbiedt.