Een groene baan is elke baan of zelfstandige activiteit die werkelijk bijdraagt aan een duurzamere wereld.
Een groene baan is het samenkomen van een bedrijf of organisatie, met een individu dat gemotiveerd is en in staat om de rol te vervullen. Het bedrijf of de organisatie kan ofwel in een “groene” sector zitten (bijv. zonne-energie), ofwel in een conventionele sector, maar zich echt en substantieel inspannen om zijn activiteiten groener te maken (niet alleen greenwash).
Een groene baan kan zijn in het bedrijfsleven, bij non-profitorganisaties, bij de overheid of in het onderwijs. Kleine bedrijven, zelfstandigen en ondernemerschap zijn een belangrijk onderdeel van de nieuwe groene economie.

Je hebt groene banen die specifieke ‘groene’ vaardigheden vereisen, zoals een zonne-ingenieur, een milieu-educator, of een biologische tuinier. Maar je hebt ook groene banen die een opleiding vereisen, zoals die bij Globen professionals bijvoorbeeld. Dit kan gaan om banen in de techniek en het hogere segment van het groen zoals accountmanager technische systemen, projectleider, werkvoorbereider, calculator, operator, onderhoudsmonteur en maintenance engineer
Andere functies vereisen niet noodzakelijkerwijs een groene achtergrond – bijvoorbeeld een grafisch ontwerper of boekhouder die voor een groen bedrijf of organisatie werkt.
‘Groen’ omvat vrijwel alle sectoren van de samenleving: eten, energie, vervoer, onderwijs, overheid, enz. Er zijn zoveel bedrijven, organisaties en banen dat het onmogelijk zou zijn ze allemaal op één plaats op te sommen. Omdat ‘groen’ zo breed is, kan het nuttig zijn je te richten op één of meer milieukwesties, loopbaanclassificaties of sectoren van de samenleving. Niet alle spelers beschouwen zichzelf als ‘groen’ of zijn aangesloten bij de groene of milieugemeenschap.
Het onderwerp duurzaamheid is complex en verandert voortdurend. Vooral als het gaat om werk in de techniek dat zich ook continu ontwikkelt. Het is niet altijd duidelijk wat echt ‘groen’ en duurzaam is, en wat niet. Bij twijfel moeten technieken als ecologische voetafdrukanalyse, wieg-tot-graf-analyse of milieueffectrapportage worden toegepast om te bepalen hoe groen een organisatie, product, dienst of baan eigenlijk is.
Groen leven
Werken in een groene baan moet deel uitmaken van iemands groene levensstijl. Iemand die deelneemt aan de consumptieve levensstijl, vlees eet dat in de fabriek wordt gekweekt en alleen naar zijn werk pendelt … doet waarschijnlijk meer kwaad dan goed, ongeacht zijn of haar baan. Hoewel niemand perfect kan zijn, moet ieder van ons doen wat hij kan om groener en gezonder te leven. Mensen die kiezen voor een duurzame levensstijl merken vaak dat hun financiële behoeften afnemen, waardoor ze meer flexibiliteit hebben om een opleiding te volgen, van carrière te veranderen, een bedrijf te beginnen, parttime te werken en gezonder te leven.
Waarom zijn groene banen belangrijk?
Veel mensen zijn zowel bezorgd als gemotiveerd over het milieu en zouden hun energie graag fulltime richten op groen werk. Behalve de onafhankelijk rijken kunnen de meeste mensen zich dat alleen veroorloven door betaald werk. Zonder groene banen zitten deze mensen vaak vast in banen bij ‘dinosaurus’ industrieën, waardoor de niet-duurzame status quo in stand wordt gehouden. Als we een groener, duurzamer land willen opbouwen, moet Nederland deze rijkdom aan vaardigheden, energie en enthousiasme benutten!
Mainstream vacaturesites spelen een belangrijke rol door mensen te laten weten dat er groene mogelijkheden bestaan, door hen te motiveren voor een groene opleiding, vrijwilligerswerk en carrière, en door hen in contact te brengen met een gevarieerd aanbod van groene mogelijkheden.