Dat glasvezel zorgt voor goed en snel internet, had je vast al wel begrepen. Maar wat het precies en hoe het werkt, is nog voor veel mensen een vraag. Er wordt namelijk beweerd dat glasvezel veel beter is dan een kabel en DSL verbinding. Glasvezel is in ieder geval echt speciaal en alleen voor internet aangelegd. Dat is met de kabel en DSL verbinding niet zo. De DSL kabel was namelijk in eerste instantie aangelegd voor de telefoon en de coax kabel was in eerst instantie aangelegd voor de televisie. In dit artikel zullen we je vertellen wat glasvezel precies is en hoe het werkt.
Wat is glasvezel?
Glasvezel is een vezel van glas en deze is zo dun als een haar. Door deze vezel worden data en andere signalen verspreid, en dit schiet er zo snel als het licht doorheen. Je kunt zonder kwaliteitsverlies hele grote bestanden en data over het netwerk versturen, omdat dit tegen de binnenkant van de vezel kaatst. Glasvezel bestaat officieel al vanaf 1960, maar deze techniek is in de laatste jaren verbeterd en hierdoor is het glasvezel netwerk sneller en stabieler dan ooit. Glasvezel internet is razendsnel en zorgt ervoor dat je bestanden even snel kunt uploaden als dat je ze kunt downloaden. Erg prettig als je je werk vlot wilt uitvoeren.
Hoe wordt glasvezel aangelegd?
- Voorbereiden en plannen: de aannemer maakt een technisch ontwerp en gaat in overleg met vergunningsverleners zoals gemeenten en waterschap.
- Schouwen: de aannemer gaat bij jou thuis kijken waar de aansluiting zou moeten komen. Dit kan een aantal maanden duren, houd daar dus rekening mee.
- Plaatsen van bovengronds verdeelpunt: er wordt een grote straatkast geplaatst die de verbindingen naar alle woningen verdeelt. Uit deze kast krijg jij jouw glasvezel verbinding.
- Graafwerkzaamheden: vervolgens worden er gleuven gegraven waar de kabels in komen te liggen.
- Aansluiten van jouw woning: als de kabels onder de grond liggen, worden deze doorgetrokken naar de voorkant van jouw woning.
- Daarna komt de monteur om de huisaansluiting te realiseren. Dit doen ze door een klein gaatje in de gevel te boren, waar de kabel doorheen komt.
- Als laatste moet de verbinding geactiveerd worden.
Hoe snel is glasvezel internet?
Glasvezel is echt super snel, zeker als je het vergelijkt met internet via de telefoonlijn. Hier is het namelijk zo, dat als de provider 50 Mb/s aanbiedt, jij als klant misschien maar 20 Mb/s ontvangt aan jouw adres. Dat is met glasvezel wel anders, want hierbij kun je qua snelheid zelfs minimaal 500 Mb/s halen. Er zijn zelf providers, zoals Solcon, die een snelheid van 1 Gb/s kunnen halen. Dat is dus nog eens twee keer zoveel als 500 Mb/s! En vergeleken met het internet via de telefoon verbinding is het natuurlijk helemaal een bizarre hoeveelheid.