Energiedrankjes…
Denk je dat ze je helpen om de nachtelijke uren door te komen met al dat werk dat op je bureau ligt? Het zit toch in de naam?
Misschien moet je je drankkeuze nog eens overdenken…
We vonden onlangs een infographic op het web, gemaakt door ‘Personalise.co.uk’, die de exacte effecten op je lichaam laat zien na het drinken van een energiedrankje. En het is niet al te best.
Veel mensen denken dat cafeïne de oplossing is voor al hun energieproblemen, of het nu in koffie, energiedrankjes of iets anders zit.
Ze hebben het mis…
Waarom is het drinken van een energiedrankje niet de oplossing?
De effecten die mensen krijgen van een energiedrankje zijn slechts van korte duur. Je krijgt misschien een korte energiestoot in de eerste 30 minuten, maar na een tijdje verandert dat in een suikercrash en vermoeidheid.
Bovendien merken verslaafden aan energiedrankjes op de lange termijn niets meer van de oorspronkelijke effecten. Je lichaam raakt er uiteindelijk aan gewend en als je er zelfs maar aan denkt om minder te gebruiken dan je regelmatig doet, zul je ontwenningsverschijnselen krijgen.
Een paar statistieken over energiedrankjes:
- Een blikje van 250 ml bevat 80 mg cafeïne
- Een blikje van 250 ml bevat 27,5 gram suiker
- Er zijn wereldwijd meer dan 50 miljard blikjes Red Bull verkocht
Bekijk de infographic en zie zelf hoe schadelijk energiedrankjes kunnen zijn voor je productiviteit, energieniveau en algehele gezondheid.
Wat gebeurt er 24 uur na het drinken van een energiedrankje? [Infographic].
Lees het onderstaande voor een gedetailleerde uitleg van de effecten die in de infographic worden getoond:
1. 10 minuten
Zodra je een energiedrankje drinkt, duurt het ongeveer 10 minuten voordat de cafeïne in je bloedbaan komt. Als gevolg daarvan beginnen je hartslag en bloeddruk te stijgen.
2. 15-45 minuten
Op dit moment bereikt je cafeïne niveau het hoogste punt in je bloedbaan. Je zult je alerter voelen omdat het stimulerende middel op je begint in te werken, waardoor niet alleen je concentratie verbetert, maar ook hoe alert je bent.
3. 30-50 minuten
Alle cafeïne is volledig opgenomen en je lever reageert ook door meer suiker in je bloedbaan te dumpen.
4. 1 Uur
Je lichaam begint een suikercrash te ervaren en de effecten van de cafeïne dalen. Je begint je moe te voelen en je energieniveau wordt minder.
5. 5-6 uur
Dit is de halfwaardetijd van cafeïne, wat betekent dat je lichaam 5-6 uur nodig heeft om het cafeïnegehalte in je bloedbaan met 50% te verlagen. Vrouwen die anticonceptiepillen slikken hebben dubbel zoveel tijd nodig om het tot deze hoeveelheid te reduceren.
6. 12 uur
12 uur is de tijd die de meeste mensen nodig hebben om de cafeïne volledig uit hun bloedbaan te verwijderen. De snelheid waarmee dit gebeurt is wel afhankelijk van veel factoren zoals leeftijd en activiteit.
7. 12-24 uur
Omdat cafeïne een drug is, kunnen mensen die regelmatig cafeïne drinken, 12-24 uur na de laatste dosis ontwenningsverschijnselen verwachten. Deze omvatten vaak hoofdpijn, prikkelbaarheid en constipatie.
8. 7-12 dagen
Studies hebben aangetoond dat het slechts 7-12 dagen duurt voordat je lichaam tolerant is voor je normale dosis cafeïne. Dat betekent dat je er daarna aan gewend raakt en de effecten minder voelt.
Je moet die hoeveelheid echter wel regelmatig blijven gebruiken om te voorkomen dat je ontwenningsverschijnselen krijgt. Dat is het moment waarop mensen last krijgen van ernstige verslavings- en gezondheidsproblemen.
Samenvatting
We wijzen altijd graag op de voor- en nadelen van populaire producten, zoals deze energiedrankjes waar we het vandaag over hebben gehad.
De meeste dingen zijn echter veilig met mate. Dit is alleen om je te informeren over hoe sommige van je favoriete drankjes en voedingsmiddelen je lichaam kunnen beïnvloeden.
Om samen te vatten of energiedrankjes goed of slecht voor je zijn:
- Vaak bevatten ze veel suiker en calorieën, maar er zijn ook andere ingrediënten die slechte effecten op je kunnen hebben. Dit zijn onder andere cafeïne, een stimulerend middel, dat angst, maagklachten en uitdroging kan veroorzaken.
- Hoewel ze veel cafeïne bevatten, vallen energiedrankjes zoals Red Bull ruim binnen de richtlijn van maximaal 400 mg.
- In Nederland verdubbelde het aantal opnames op spoedeisende hulpafdelingen die gerelateerd waren aan energiedrankjes tussen 2007-2014.
- Energiedrank fabrikanten vergelijken hun producten vaak met die van coffeeshops. Veel koffieproducten kunnen grotere hoeveelheden cafeïne bevatten dan drankjes zoals Red Bull.