Word je regelmatig midden in de nacht wakker om een blik op je telefoon te werpen?
Of heb je gemerkt dat tijdens het lunchen je aandacht meer naar je telefoon uitgaat dan naar de vrienden, familie, of collega’s met wie je op stap bent?
Zo ja, merk je dan hoe een snelle blik om berichten te controleren al snel kan overgaan in een grondig scrollen van sociale feeds of nieuws?
Nog belangrijker merk je hoe een check van één minuut een twee uur durende diepe duik wordt in Snapchat, e-mails, hot deals, en meer?
Wel, het is niet jouw schuld. Apps zijn gebouwd om verslavend te zijn. Maar, dat zijn telefoons ook!
Zijn telefoons verslavend?
Allereerst passen mobieltjes in elke broekzak en kan je tegenwoordig heel voordelig een mobiel abonnement afsluiten, dus de meeste mensen hebben hem altijd bij zich.
Telefoons zijn eigenlijk niet verslavend op zichzelf. De verslaving wordt namelijk aangedreven door de communicatie en informatie die via het apparaat geleverd wordt. Zonder deze toegankelijkheid tot de online wereld zou een telefoon niets hebben om verslavend gedrag aan te sturen.
Mensen als Facebook, TikTok, en Instagram zijn zo alomtegenwoordig geworden in onze maatschappij en bieden immense sociale omgevingen binnen handbereik, 24 uur per dag, wat de telefoonverslaving vergroot.
Het is de moeite waard op te merken dat smartphones de samenleving veel voordelen bieden. Deskundigen zijn echter verschillende nadelen gaan opmerken, waaronder; angst en depressie, slechte slaapkwaliteit, en verhoogd risico op verwondingen of overlijden.
Het is geen verrassing dat veel mensen zich te afhankelijk voelen van hun telefoon.
Deskundigen hebben ontdekt dat veel mensen tijd van hun telefoon willen doorbrengen, maar vinden dat het een ongelooflijke uitdaging is om de verbinding te verbreken. Dit kan veelzeggend zijn, want deze voordelen staan in geen verhouding tot de schade die smartphones langzaam aan ons als geheel toebrengen.
Is een telefoonverslaving slecht?
In de Google trends grafiek voor de zoekopdracht “mobiele telefoon verslaving” is een stijging van het aantal zoekopdrachten te zien. Wetenschappelijk gezien, heeft de verslaving aan mobiele telefoons de mens kennis laten maken met enkele nieuwe terminologieën, waaronder:
- Nomofobie: de angst om je telefoon te verliezen
- Textaphrena: De angst dat je niet via tekst kunt communiceren
- Fantoomtrillingen: Het vreemde gevoel van trillingen van je telefoon als dat niet zo is.
Het geeft aan dat de toenemende populariteit van het gebruik van mobiele telefoons zorgwekkend is. Je moet echter ook bedenken dat een verslaving aan mobiele telefoons nogal lijkt op gokken of andere verslavingen. Het veroorzaakt dingen als:
- Oncontroleerbaar gedrag
- Gebrek aan consequentheid of moeite hebben om de verslaving te beperken
De symptomen van een mobiele telefoon verslaving
Dus, hoe zou je weten of je verslaafd bent aan je telefoon? Wel, er zijn een aantal symptomen die je kunt voelen;
- Je telefoon is het eerste waarnaar je grijpt als je je verveelt of alleen bent.
- Je wordt midden in de nacht wakker om meldingen te controleren.
- Je voelt je angstig als je offline bent, en kijkt voortdurend of je online vrienden hebt.
- Je zit liever met mensen op je telefoon dan met mensen in een sociale omgeving.
- Als je in paniek raakt of je angstig voelt als je je telefoon niet kunt controleren.
Wat te doen tegen een telefoon verslaving
- Verwijder tijdrovende apps zoals Facebook of Instagram. Open ze gewoon op een apparaat dat je niet de hele dag bij je hebt, zoals een desktop computer.
- Zet niet-menselijke meldingen uit.
- Gebruik Apps om je telefoon te vergrendelen, zoals (Lock My Phone) en stel een timer in.
- Ontwikkel hobby’s die je tijd en aandacht vullen.
- Begrijp en accepteer dat je verslaafd bent aan je mobiele telefoon.