Wist je dat je lichaam meer bacteriën dan lichaamscellen bevat? De meeste bacteriën zitten in je darmen. De bacteriën die je gezondheid positief beïnvloeden staan ook wel bekend als probiotica. Samen met andere micro-organismen maken deel ze uit van je darmflora. Dit is alles wat je als man moet weten over probiotica.
Waarom zijn probiotica belangrijk?
Probiotica maken zoals gezegd deel uit van je darmflora. Dit geheel van micro-organismen is heel belangrijk voor je gezondheid. Zo zorgt je darmflora voor de aanmaak van bepaalde vitamines die je nodig hebt voor een goede gezondheid. Denk aan vitamine K en een aantal B-vitamines.
Ook zet je darmflora de vezels uit voedingsmiddelen om in bepaalde vetzuren. Op hun beurt zijn deze vetzuren weer voedsel voor je darmen en hebben ze nog andere belangrijke functies voor je spijsvertering.
Dezelfde vetzuren versterken de wanden van je darmen en dragen bij aan een goede weerstand. Zo zorgen ze ervoor dat er geen ongewenste stoffen in je darmen kunnen komen.
Als je darmflora uit balans is, kun je last krijgen van darmklachten. Denk bijvoorbeeld aan diarree, verstopping, buikpijn, opgeblazen gevoel en winderigheid.
Een verstoorde darmflora heeft ook invloed op andere delen in je lichaam. Je kunt daarom ook klachten krijgen als hoofdpijn of brandend maagzuur.
Het is zelfs zo dat je last kunt hebben van overgewicht, hartklachten of een depressie als je darmflora uit balans is. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen alle micro-organismen.
Probiotica in voeding
Probiotica kunnen helpen om de balans in je darmflora te herstellen. Het mooie is dat je deze gunstige bacteriën in bepaalde voedingsmiddelen vindt. Sommige van deze producten bevatten deze bacteriën van nature, zoals rauwe melk.
Andere voedingsmiddelen moeten eerst een fermentatieproces ondergaan voordat ze probiotica bevatten. Denk aan yoghurt of gefermenteerde groenten, zoals zuurkool en olijven.
Als je deze voedingsmiddelen eet, krijg je verschillende gunstige bacteriën binnen die de bacteriën in je darmen aanvullen.
Probiotica in supplementen
Je kunt probiotica ook binnenkrijgen via supplementen. Op deze manier kun je de gunstige bacteriën aanvullen als deze door bijvoorbeeld antibiotica zijn afgenomen.
Nu zijn er heel veel verschillende soorten probiotica, wat het lastig maakt om de juist keus te maken. Let er in ieder geval op dat het supplement verschillende soorten probiotische bacteriën bevat.
We zetten een aantal bekende probiotische bacteriën voor je op een rijtje:
- Lactobacillus
- Bifidobacteria
- Bacillus
- Saccharomyces
- Streptococcus
- Enterococcus
- Escherichia
- Lactococcus
- Thermophilus
Het beste kies je een supplement dat ten minste acht verschillende soorten bacteriën bevat. Let ook op of er voldoende bacteriën in het supplement zitten. Dit kun je op de verpakking herkennen als KVE of CFU. Ga voor ten minste vier miljard KVE of CFU per dagdosering.
Check ook of het supplement geen kunstmatige conserveringsmiddelen of andere synthetische stoffen bevat. Daar kunnen de gevoelige bacteriën namelijk niet tegen. Ook zijn ze niet bestand tegen hoge druk. Daarom zijn samengeperste tabletten geen goede bron van probiotica.
Het beste kies je dan ook voor probiotica capsules of poeder. Een goed supplement bevat daarnaast ook vezels, die de gunstige bacteriën voeden. Deze kun je herkennen door de aanduiding ‘inuline’ of ‘fructo-oligosachariden’ op het etiket.
Wanneer neem je probiotica in?
Probiotica zijn levende bacteriën die kwetsbaar zijn voor maagzuur. Daarom neem je ze het beste vóór een maaltijd in. Dan is er namelijk minder maagzuur in je maag dan wanneer je aan het eten bent.
Als je probiotica neemt tijdens een antibioticakuur, kun je het beste zoveel mogelijk tijd laten tussen het moment dat je de probiotica inneemt en het moment dat je de antibiotica slikt.
Antibiotica gaan namelijk niet alleen ziekmakende bacteriën tegen, maar doden ook andere bacteriën in je lichaam. Als je ervoor zorgt dat de twee middelen elkaar niet beïnvloeden, kun je het beste profiteren van het gezondmakende effect van probiotica voor je gezondheid.