Instagram heeft wereldwijd meer dan een miljard gebruikers. Het zit vol met beroemdheden, socialites en invloeden.
Maar cybercriminelen hebben het niet alleen op de rijke en invloedrijke gemunt. Ze hebben het gemunt op ieders account.
Van het sturen van leads voor snode organisaties tot het planten van phishing software en het stelen van identiteiten. Hackers hebben meerdere redenen om je account als doelwit te nemen en te hacken.
En als je account gehackt is, kan je identiteit ook voor andere cybermisdaden gebruikt zijn. Het komt immers vaak voor dat men via gehackte accounts aangevallen worden door misdaden.
Hoe wordt jouw Instagram account gehackt?
Eerst moeten we onderscheid maken tussen een scammer en een hacker:
Een scammer zal verschillende technieken gebruiken, waaronder zich voordoen als iemand die hun slachtoffers kennen om hun persoonlijk identificeerbare informatie te verkrijgen. Sommige slachtoffers zijn van hun Instagram account afgesloten, terwijl de oplichter inhoud plaatst met de bedoeling anderen op te lichten.
Sommige slachtoffers geven aan dat, hoewel ze hun gegevens niet aan de oplichter verstrekten, in plaats daarvan hun account gehackt en overgenomen werd. Hoewel het lijkt alsof personen op meerdere manieren het doelwit zijn om inloggegevens te bemachtigen, kunnen hun accounts ook zijn binnengedrongen via gegevensinbraken waarbij ook Facebook inloggegevens zijn verkregen, vooral als de gebruikersnaam en het wachtwoord nooit werden bijgewerkt.
Bovendien hebben we gezien dat op Instagram profielen van slachtoffers hun publieke foto’s worden vervalst. Cybercriminelen doen zich voor als het slachtoffer en sturen hen e-mails met een scam of kwaadaardige link.
Recente berichten wijzen erop dat de Instagram accounts van slachtoffers gekaapt zijn doordat ze in een bitcoin scam trapten die als volgt speelt:
- De slachtoffers zeggen dat hun “maatje” (wiens Instagram account gehackt is) veel geld verdient met de handel in bitcoin.
- Zodra het slachtoffer belangstelling toont, wordt hem gevraagd een video te maken waarin hij zijn inkomsten uit de doeken doet.
- Dan wordt hen gevraagd hun Instagram gegevens te geven en geld te sturen om aan de investering deel te nemen.
- Ze worden echter van hun account afgesloten en hun contactgegevens worden veranderd.
- De fraudeur begint dan op het account over de bitcoin zwendel te schrijven.
Hoe weet je of je Instagram account gecompromitteerd is?
Een paar kleine details kunnen aangeven of je account al dan niet gecompromitteerd is. Ze omvatten onder andere het volgende:
- Als je ontdekt dat je de profielen die je volgt niet kunt identificeren.
- De aanwezigheid van foto’s op je computer die je niet op je account geplaatst hebt.
- Je kunt niet volledig bij je account, ook al zijn de inloggegevens die je gebruikt correct.
- Het is van cruciaal belang je account proactief te beveiligen en voorbereid te zijn om snel te handelen als hackers je bescherming doorbreken.
Overweeg de volgende drie opties:
1. Werk je wachtwoord bij en versterk het
Om de kans op een gok- of sneeuwbalaanval te verkleinen, logt een hacker op meerdere accounts in met dezelfde informatie. Verander dus regelmatig je wachtwoorden, en kies complexe die steeds anders zijn.
2. Gebruik two-factor authenticatie
Two-factor authenticatie is wanneer je applicatie je telkens als je inlogt een sms stuurt met daarin een code of een link van een derde partij. Dit is misschien een gedoe, maar Instagram gebruikt het met een doel.
3. Controleer je herstelinstellingen
Toen je voor het eerst een Instagram account aanmaakte, heb je misschien een e-mailadres gebruikt dat je niet meer gebruikt of waar je geen toegang meer toe hebt. Als je nog nooit een account hebt moeten herstellen of een wachtwoord opnieuw hebt moeten instellen, ben je je misschien niet bewust van het standaard e-mailadres dat je hebt opgegeven. Controleer of alle e-mail accounts die bij je sociale media profielen horen actueel en toegankelijk zijn.
Conclusie
Hackers zijn overal ter wereld non-stop bezig om manieren te vinden om in te breken in je computer, netwerk, sociale media accounts, en e-mail:
Ze doen er alles aan om persoonlijke informatie over je te verkrijgen en die te gebruiken om je uit te buiten.
Dit plaatst ieder van ons in een situatie waarin we waakzaam moeten zijn. Ieder van ons moet alle voorzorgsmaatregelen nemen om zich tegen cybercriminelen te beschermen.