Voetbal is ontzettend leuk en er zijn tal van voordelen van voetballen als het gaat om je lichamelijk, emotioneel en geestelijk welzijn.
Het is geweldig voor je conditie en lichaamsbouw, en het beïnvloedt ook je stemming, emoties en mentale toestand.
Of het nu gaat om een groter gevoel van eigenwaarde, ontwikkelde vriendschappen, of een beter humeur, concentratie, en inlevingsvermogen, voetballen kan je leven op vele manieren verbeteren.
En dat komt nog bij de duizelingwekkende reeks levensvaardigheden die het ontwikkelt, zoals discipline, hard werken, communicatie, leiderschap, en teamwork.
Laten we eens kijken naar de voordelen van voetballen en de invloed die het kan hebben op je lichamelijk, emotioneel en geestelijk welzijn.
Lichamelijke voordelen van voetballen
Voetbal is geweldig voor de lichaamsbouw van mensen, want je hobbelt over een veld en verhoogt voortdurend je hartslag door sprints en shuttle runs.
Behalve dat helpt het je ook om spieren, kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen, die helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van je algemene gezondheid.
Hier zijn enkele van de fysieke voordelen die je van voetballen kunt verwachten:
1. Vermindert je kans op blessures
Voetbal is een fysiek veeleisende sport en spelers raken wel eens geblesseerd.
Maar omdat het je lichaam versterkt en je lenigheid vergroot, zal het je op de lange duur alleen maar helpen.
Regelmatig voetballen helpt niet alleen de kans te verkleinen dat je aan hart- en vaatziekten lijdt, maar helpt ook om blessures te voorkomen.
Dit hangt ook af van hoe je met je lichaam omgaat – of je gezond eet en drinkt, je uitrekt, opwarmt, en op de juiste manier speelt.
Nu we enkele van de fysieke voordelen van voetballen gezien hebben, gaan we over op de vaak over het hoofd geziene emotionele voordelen die het mooie spel met zich meebrengt.
2. Bouwt spieren op en vermindert lichaamsvet
Voetballers moeten hun hele lichaam gebruiken als ze een training of wedstrijd spelen.
Het mooie spel is dus geweldig om niet alleen spieren op te bouwen, maar ook om lichaamsvet te verminderen.
Dit komt omdat je tijdens het rennen, schoppen, springen en strijden zowel je traag-trekkende als snel-trekkende spiervezels inschakelt.
Deze combinatie van aerobe en anaerobe oefeningen is perfect om calorieën te verbranden, je lichaam strakker te maken, en spieren aan te zetten.
3. Versterkt de botten
Behalve dat je kracht en uithoudingsvermogen krijgt, versterk je ook je botten door te voetballen.
Terwijl je rent en jezelf over het veld draagt, oefent je gewicht druk uit op je skelet, waardoor het sterker wordt en je botdichtheid in het proces toeneemt.
Dit helpt je dus om blessures en botbreuken te voorkomen, op voorwaarde natuurlijk dat je je niet in roekeloze tackles stort!
4. Verbetert coördinatie, behendigheid en reflexen
Voetbal helpt ook met je coördinatie, behendigheid en reflexen.
Dit komt omdat je snel moet reageren op wat er om je heen gebeurt en dribbelen, tackelen, passen en draaien allemaal in een korte periode moet doen.
Dit stelt je lichaam-oog coördinatie op de proef.
Behalve dat voetballen je lichaamscoördinatie en reactietijd verbetert, helpt het je ook om behendiger te worden.
Je moet snel op je tenen staan en klaar zijn om op elk moment in elke richting te sprinten.
5. Verlaagt hoge bloeddruk en verbetert de cardiovasculaire gezondheid
Door de hoge intensiteit helpt voetballen niet alleen om iemands hoge bloeddruk te verlagen, maar ook om zijn hartslag te verlagen.
Als je veel rondrent met voetbal, verbeter je je cardiovasculaire gezondheid.
Dit vermindert de kans dat je later in je leven een beroerte of gezondheidscomplicaties krijgt.
Door regelmatig te bewegen help je je hart, bloedvaten en slagaders gezond te houden; en dat allemaal door gewoon een bal rond te schoppen op een veld!
6. Vergroot lenigheid en bewegingsbereik
Voetballers moeten niet alleen springen, sprinten, slidings maken, tackelen en terugspringen, maar ook schieten en zwenken.
Dit betekent dat het beoefenen van de sport zowel je lenigheid als je bewegingsbereik vergroot.
Door regelmatig te oefenen en te spelen terwijl je de juiste rek- en strekoefeningen doet, laat je je lichaam wennen aan een breed scala van verschillende bewegingen.
Dit helpt je om je lichaam minder te belasten (omdat je vloeiend en op de juiste manier beweegt) en voorkomt dat je je verwondt.
7. Verhoogt je aerobe capaciteit en uithoudingsvermogen
Van voetballers wordt niet alleen verwacht dat ze zich negentig minuten lang joggend, rennend en sprintend een weg banen over het veld.
Van hen wordt ook verwacht dat ze jokken, springen en strijden om elke bal.
Dat betekent dat het beoefenen van de sport je aërobe capaciteit enorm verhoogt.
Hoe meer je oefent en het spel speelt, hoe groter je uithoudingsvermogen zal zijn.
En dit heeft veel positieve neveneffecten als het gaat om je algemene gezondheid en welzijn.
Hoewel je verbeterde conditie en uithoudingsvermogen heel merkbaar moeten zijn, zijn er weer veel verborgen voordelen aan het spelen van zo’n fysiek veeleisende sport.
Emotionele voordelen van voetballen
Bovenop alle fysieke voordelen die voetballen met zich meebrengt, zijn er ook nog een heleboel emotionele.
Behalve dat er endorfines vrijkomen die je stemming en geluk verbeteren, vermindert regelmatig sporten en voetballen ook stress en geeft het spelers meer zelfvertrouwen en een groter gevoel van eigenwaarde.
Hier zijn enkele van de emotionele voordelen die je van voetballen kunt verwachten:
8. Geeft je iets om naar uit te kijken
Weten dat je een voetbaltraining of -wedstrijd in het verschiet hebt, kan geweldig zijn voor je geestelijke gezondheid, want je weet dat je iets leuks hebt om naar uit te kijken met je vrienden.
Het is een moment om je zorgen te vergeten, het geeft structuur en zin aan je week, en het helpt je je geest te heroriënteren en op te frissen.
Gewoon hier en daar een paar uur spelen doet wonderen voor je emotionele welzijn.
Nauw verbonden met zowel de fysieke als emotionele voordelen die voetbal brengt is de positieve invloed die het kan hebben op je geestelijk welzijn.
9. Vermindert Stress, Angst en Depressie
Een regelmatige vrijmaking van endorfines helpt ook eventuele gevoelens van stress, angst en depressie te verminderen.
Lichaamsbeweging stimuleert ook het vrijkomen van andere chemische stoffen zoals dopamine en serotonine, die een belangrijke rol spelen bij het reguleren van de stemmingen van mensen.
Dit helpt zowel bij de eetlust als bij de slaapcyclus, wat weer angst en depressie kan verminderen.
10. Verhoogt zelfvertrouwen en zelfwaardering
Voetbal kan het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van spelers helpen verbeteren, die cruciaal zijn voor het emotionele welzijn van mensen.
Door doelen te stellen, hard te werken om ze te bereiken, en nieuwe vaardigheden en bekwaamheden te ontwikkelen, krijgen spelers meer zelfvertrouwen en vergroten ze hun eigenwaarde.
Dit is een zeer lonende en versterkende ervaring, waardoor ze zich een stuk beter over zichzelf zullen voelen.
11. Vergroot empathie
Omdat voetbal een teamsport is, moeten de spelers samenwerken met hun teamgenoten, willen ze een kans op succes hebben.
Dat betekent niet alleen elkaar steunen, maar ook elkaar motiveren en om elkaar geven.
Door nauw samen te werken met andere spelers, bevorder je niet alleen je begrip over hen, maar ook over mensen in het algemeen.
Voetbal bevordert daarom in hoge mate het inlevingsvermogen van spelers, want je ziet andere mensen hard werken, nederlagen lijden en overwinningen vieren en kunt je zowel in hun emoties als in hun standpunten inleven.
12. Verbetert je stemming
Als je sport, maakt je lichaam chemische stoffen vrij die endorfines heten. Die helpen niet alleen pijn en stress te verlichten, maar verbeteren ook je algemene stemming en zorgen ervoor dat je je goed voelt.
Studies tonen ook aan dat regelmatig sporten je algemeen geestelijk welzijn over een langere periode verbetert.
Voetbal is dus geweldig om je humeur te verbeteren door de natuurlijke rush die je krijgt van het sporten en het vrijkomen van endorfines.
13. Emoties leren beheersen
Voetballen helpt je ook je emoties beter te leren beheersen. Dit heeft een positieve invloed op je leven, zowel op als buiten het veld.
Omgaan met overwinningen en nederlagen, successen en teleurstellingen horen allemaal bij het spelen van een sport. Na verloop van tijd leer je dus deze emoties beter te verwerken en te beheersen.
Daardoor zul je bedachtzaam en voorzichtig handelen in plaats van impulsief en stabieler met je emoties omgaan.
14. Verbetert sociale vaardigheden
Voetbal stelt spelers ook in staat aan hun sociale vaardigheden te werken.
Of dat nu teamwork en communicatie is of elkaar delen en steunen, voetbal is geweldig om ons een breed scala van vaardigheden bij te brengen die ons in het leven in het algemeen zullen helpen.
Deel uitmaken van een team of groep helpt ons gevoel van eigenwaarde te verbeteren, vermindert depressie en angst, en helpt ons meer empathie voor andere mensen te ontwikkelen.
Laten we eens een kijkje nemen!
Mentale voordelen van voetballen
Terwijl voetballen wonderen kan doen voor je kracht, uithoudingsvermogen en gevoel van eigenwaarde, kan het ook een heel positief effect hebben op je geestelijke gezondheid en welzijn.
Dit varieert van het vergroten van je concentratievermogen, veerkracht en mentale kracht tot het ontwikkelen van je grove motoriek en probleemoplossend vermogen.
Hier zijn slechts enkele van de mentale voordelen die je van voetballen kunt verwachten:
15. Verhoogt je concentratie en focus
Omdat spelers zich de hele wedstrijd moeten concentreren en zowel hun aandacht op de bal als op wat er gebeurt moeten houden, is voetbal geweldig om zowel concentratie als aandacht te verbeteren.
Worden ze afgeleid of verliezen ze hun aandacht maar even, dan lopen de spelers kans gestraft te worden door niet in de juiste positie te staan of hun tegenstander kwijt te raken en een doelpunt binnen te laten.
Na verloop van tijd verhogen de spelers hun concentratieniveau, wat zowel op het veld als in het leven in het algemeen helpt.
16. Ontwikkelt je grove motoriek
Door regelmatig te voetballen verbeter je je grove motoriek, die je hersenen en lichaam beter en preciezer op elkaar ziet afstemmen en verbinden.
Door aan je passen, schieten en andere elementen van het spel te werken, train je je spieren en geest om synchroon te werken, terwijl je je de verschillende bewegingen van de sport eigen maakt en herhaalt.
Behalve dat dit je helpt beter te worden als speler, zal het ook een positieve invloed hebben op andere lichamelijke activiteiten die je uitvoert, zoals rennen, springen, gooien en vangen.
17. Verbetert je visueel-ruimtelijk bewustzijn en informatieverwerking
Omdat spelers moeten kunnen inschatten hoe dichtbij of ver iets op het veld is, helpt voetballen ook hun visueel-ruimtelijk bewustzijn te vergroten.
Terwijl ze om zich heen scannen, moeten de spelers ook een grote hoeveelheid informatie kunnen opnemen, zoals waar de bal, de zijlijn, hun ploeggenoten en tegenstanders zich bevinden.
Als zodanig helpt de sport hen te wennen aan het verwerken van grote hoeveelheden informatie die voortdurend verandert terwijl de wedstrijd speelt.
18. Verbetert analysevaardigheden en probleemoplossend vermogen
Hoewel het allemaal goed is om alles wat er om hen heen gebeurt in zich op te nemen, moeten spelers ook snel kunnen reageren en zo snel mogelijk de best mogelijke optie kiezen.
Dit ontwikkelt dus zowel hun analyserend vermogen als hun probleemoplossend vermogen als ze reageren op elk nieuw scenario dat op hun pad komt.
Behalve dat dit hen helpt hun talenten op het veld optimaal te benutten, zijn deze vaardigheden en vermogens ook heel nuttig op andere terreinen van het leven, zoals op het werk, op school, of op de universiteit.
19. Vergroot je veerkracht en mentale kracht
Omdat niet elke pass of schot zal lukken en niet elk team elke wedstrijd kan winnen, moeten spelers over een grote veerkracht beschikken om de tegenslagen en nederlagen die op hun pad komen te verwerken.
Door mentale kracht op te bouwen tijdens je trainingen en wedstrijden, bereid je jezelf voor op succes, zowel op als buiten het veld.
Behalve dit moedigt voetbal de spelers ook aan om nieuwe dingen te leren en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en leert hen zo niet bang te zijn voor mislukking en te aanvaarden dat er hard gewerkt moet worden om een doel te bereiken.
20. Wakkert Motivatie, Verlangen en Drive aan
Bijgevolg helpt voetbal de motivatie en de gedrevenheid van de spelers aan te wakkeren als ze in elke training hard werken om betere spelers te worden.
Door hen dit verlangen in te boezemen om beter te worden, biedt voetbal een routekaart voor andere gebieden van het leven van de spelers, ook buiten het veld.
Zien hoe het harde werk dat ze op het trainingsveld verrichten wordt omgezet in doelpunten, punten, en wedstrijdwinnende prestaties versterkt het geloof dat ze kunnen bereiken wat ze maar willen, als ze maar gemotiveerd zijn en er moeite voor doen.
Conclusie
Hoewel er veel voordelen van voetballen zijn wat betreft je lichaamsbouw en conditie, heeft het ook heel veel grote voordelen als het gaat om je emotionele en mentale welzijn.
Zo kan voetbal, behalve je zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelen, ook helpen bij je weerbaarheid, mentale kracht, en analytisch en probleemoplossend vermogen.
Daarnaast helpt het ook met alles van je kracht en uithoudingsvermogen tot je sociale vaardigheden, zelfbeheersing en verantwoordelijkheidsgevoel.
Gewoon door met hun vrienden een balletje rond te trappen en plezier te maken, kunnen spelers hun lichamelijk, emotioneel en geestelijk welzijn op veel verschillende manieren verbeteren. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)