Het kopen van een gebruikte trekker vergt voorbereiding en onderzoek. Naast het vaststellen van een budget en het bepalen van je eisen en voorkeuren, moet je ook een betrouwbare en betrouwbare verkoper vinden die een garantie, een volledige geschiedenis en gemoedsrust voor het voertuig biedt. Het kopen van een gebruikte trekker kan in het begin overweldigend lijken, maar als je het proces opsplitst, een checklist volgt en je opties zorgvuldig beoordeelt, zul je merken dat de beslissing om een tweedehands trekker te kopen de slimme beslissing was.
De voordelen van een tweedehands trekker
Tweedehands trekkers kopen heeft als grootste voordeel dat het prijskaartje veel minder is dan wanneer je een nieuwe aanschaft. Of hij nu een paar maanden of een paar jaar gebruikt is, je kunt er zeker van zijn dat je een lager prijskaartje krijgt dan wanneer je een gloednieuwe trekker koopt.
Depreciatie
Elk type gloednieuwe auto wordt onmiddellijk afgeschreven zodra de eerste koper ermee wegrijdt. En dit geldt ook voor trekkers. De eerste eigenaar van een trekker krijgt een flinke klap, terwijl de volgende eigenaren alleen de vruchten plukken van de afschrijving. Als je een trekker koopt die twee jaar oud is, blijft hij afschrijven, maar in een veel langzamer tempo.
Conditie
Tegenwoordig zijn trekkers ontworpen en gebouwd om meer dan 200.000 km mee te gaan, mits goed onderhouden. Als je investeert in een tweedehands trekker, hoef je niet in te leveren op conditie, veiligheid of betrouwbaarheid. En dat hoeft ook niet. Er is een overvloed aan opties om uit te kiezen en het vinden van een “als nieuwe” trekker in uitstekende mechanische staat is niet onmogelijk, vooral als je werkt met een betrouwbare en gerenommeerde verkoper van tweedehands trekkers.
De checklist voor het kopen van tweedehands trekkers
Maak een lijst van je eisen – weet je waarvoor je de trekker gaat gebruiken? Het beantwoorden van deze eenvoudige vraag voordat je op zoek gaat naar de ideale tweedehands trekker zal de zaken enorm vereenvoudigen. Het zal je helpen om de eisen waar je naar moet zoeken te beperken, waardoor het hele proces tijdsefficiënter wordt.
Stel je budget vast en plan toekomstige verbeteringen/toevoegingen – nu je weet wat je zoekt, is het tijd om een budget vast te stellen. Wat is het totale bedrag dat je bereid bent uit te geven? Houd in gedachten dat je niet je hele budget aan de trekker moet besteden, want misschien moet je verbeteringen aanbrengen, bepaalde onderdelen vervangen, investeren in uitbreidingen, een verzekering afsluiten en verschillende kosten betalen.
Zoek een gerenommeerde verkoper -een van de belangrijkste aspecten bij het kopen van een tweedehands trekker is het vinden van een gerenommeerde, betrouwbare verkoper. De aankoop van een tweedehands trekker is een belangrijke beslissing die nooit overhaast mag worden genomen, zeker niet als je rekening moet houden met meerdere aspecten zoals de geschiedenis, de mechanische en algehele staat, vervangende onderdelen, uitbreidingen en upgrades. Het vinden van een gerenommeerde verkoper garandeert niet alleen gemoedsrust, maar ook een lager prijskaartje en geen verborgen problemen.
Beperk je opties tot een paar keuzes – het selecteren van de ideale trekker voor jouw behoeften en voorkeuren kan overweldigend zijn. Beperk je keuze tot een handvol trekkers die aan al je criteria voldoen en beslis welke aspecten je het belangrijkst vindt: je budget, de algemene staat van de trekker, de kilometerstand of iets anders? Door deze belangrijke aspecten uit te zoeken, kun je gemakkelijker een beslissing nemen door de trekkers die niet aan je criteria voldoen te elimineren totdat er slechts één overblijft.
Controleer de geschiedenis van de trekker – het controleren van de geschiedenis van de tweedehands trekkers die je wilt kopen is een belangrijke stap op je checklist. Voordat je tijd en moeite steekt in het inspecteren van de kleine details van het voertuig, zorg ervoor dat je een volledig beeld krijgt van de achtergrond van de trekker. Of hij al dan niet regelmatig is onderhouden kan veel zeggen over de vorige eigenaar en de hoeveelheid zorg die is besteed aan het in uitstekende staat houden van de trekker.
Hoe koop je een tweedehands trekker?
Naast informeren naar de ongevallenhistorie van de trekker, de gegevens over olieverversing en onderhoud, moet je ook andere belangrijke aspecten navragen en onderzoeken. Het beantwoorden van deze vragen aan het begin van het proces bespaart je op de lange termijn geld en kan onaangename verrassingen op afstand houden. Erg belangrijk dus bij het proces van trekkers kopen.
Waarom wordt hij verkocht?
Benader elke tweedehands trekker met de gedachte dat de vorige eigenaar besloten heeft hem te verkopen. Het is de plicht van de koper om de reden achter de verkoop te achterhalen. Zoek het antwoord op deze vraag voordat je te veel in de trekker investeert. Houd er rekening mee dat de trekker mechanische problemen kan hebben. Zodra je de tweedehands trekker koopt, word je verantwoordelijk voor deze problemen en, belangrijker nog, je gebruikt geld uit eigen zak om ze te repareren.
Hoe ziet de onderhoudsgeschiedenis eruit?
De onderhoudsgeschiedenis – of die nu grondig is of niet – kan je veel vertellen over een tweedehands trekker. Dit geeft je een goed idee over de algemene geschiedenis van het voertuig en laat je weten wat je van de trekker kunt verwachten als je besluit hem te kopen. Houd je ogen open voor rode vlaggen zoals slecht onderhoud of vervangen onderdelen. Misschien verkoopt de eigenaar gewoon omdat hij een upgrade ondergaat of de trekker niet meer nodig heeft, maar het is altijd een goed idee om er zeker van te zijn dat je niet een handvol problemen erft die je later veel geld gaan kosten.
Zijn er consequente olieversingen?
Kijk niet alleen naar de onderhoudsgeschiedenis, maar ook naar het overzicht van olieverversingen voordat je een tweedehands trekker koopt. Dit zal je helpen een volledig beeld te schetsen van de geschiedenis van de trekker op het gebied van afstellingen en onderhoudsafspraken. Zorg ervoor dat de tweedehands trekker je later niet verrast met motorproblemen en neem de tijd om het olieverversingsverslag te bekijken. Een goed teken van grondig onderhoud is regelmatig olie verversen.
Aan de andere kant, een rode vlag die zeker niet genegeerd moet worden zijn inconsistente olieverversingen of helemaal geen olieverversingen. Dit kan duiden op een compleet gebrek aan onderhoud en kan wijzen op verschillende andere problemen die je niet in één oogopslag kunt herkennen! De verkoper of dealer kan misschien aanvullende informatie hierover geven, dus schroom niet om hen te vragen eventuele vragen op te helderen.
Is er een ongevallenhistorie?
Een belangrijke stap bij de beoordeling van een tweedehands trekker is het kennen van het ongevallenverleden (als dat er is). Dit zal je helpen een duidelijker beeld te schetsen van de geschiedenis van de trekker en de huidige algemene staat ervan te beoordelen. Zoek uit wat voor ongeluk de trekker heeft gehad en informeer naar de schade.
Het is belangrijk om uit te zoeken of de schade groot was en welke onderdelen als gevolg daarvan verwijderd en vervangen moesten worden. De reden achter dit grondige onderzoek is om je bewust te maken van waar je in zou investeren. Neem je tijd bij het beoordelen van de trekker en aarzel niet om meer informatie of verdere opheldering te vragen.
Moet er iets vervangen worden?
Deze vraag sluit aan bij de vraag hierboven en brengt je een stap dichter bij een goed begrip van de algemene staat van de trekker. Er zijn een paar redenen waarom het belangrijk is om vast te stellen of er iets vervangen of verbeterd moet worden. Vervangingen vertalen zich in kostbare investeringen, vooral als ze het minst verwacht worden en je verrassen.
Als je onderdelen ziet die vervangen of opgewaardeerd moeten worden, wijs je verkoper er dan op en probeer ze in te zetten voor een betere prijs. Als je onderdelen ziet die zijn vervangen of opgewaardeerd, zie dat dan als een goed teken: het bewijst dat de trekker goed is onderhouden door de vorige eigenaar en het biedt ook de gemoedsrust dat je later niet hoeft te investeren in vervangende onderdelen.
Roest en schade aan de carrosserie
De buitenkant van het voertuig is net zo belangrijk als het interieur en wat er onder de motorkap zit. Maar weet je waar je op moet letten als je een tweedehands trekker koopt? Sommige problemen zijn op het eerste gezicht misschien niet duidelijk, maar een nader onderzoek zal eventuele problemen met het voertuig aan het licht brengen. Controleer de trekker op roest en kijk goed naar de deurlijsten en al het andere op roest, zowel aan de buitenkant als in de structuur.
De gemakkelijkste manier om problemen te ontdekken is door goed te kijken of er verhoogde plekken op de lak zitten. Die zijn meestal een aanwijzing dat er roest onder zit. Op dezelfde manier moet je letten op schade aan de carrosserie die later problemen kan opleveren.