Nu je hebt gekozen wat voor boot je wilt, kunnen we wedden dat je niet kunt wachten om het water in je gezicht te voelen en de wind door je haren te voelen waaien. De geneugten van varen! Varen biedt vrijheid, verkenning en avontuur. Zorg er natuurlijk wel eerst voor een vaarbewijs! Gelukkig kan je via het internet gemakkelijk een vaarbewijs boek bestellen.
Dek
Inspecteer het dek grondig. Neem de tijd. Controleer op rot, scheuren, deuken, gaten of zachte plekken. Het dek mag niet papperig aanvoelen als je er met je handen op drukt.
Tekenen van een rotten multiplex, kunnen duiden op verborgen schade. Controleer de zittingen op overmatige slijtage, schimmel en meeldauw. Als de romp en het dek in goede staat zijn, inspecteer dan zorgvuldig de rest van de boot.
Titel en registratie
Jachthavens zijn legitieme bedrijven en hebben de registratie en eigendomstitel van elke gebruikte boot die ze verkopen. Als je echter van een particulier koopt, sta er dan op dat de verkoper je een registratiekaart en eigendomstitel met zijn naam en adres laat zien. Hetzelfde geldt voor een boottrailer.
Zorg ervoor dat de registratienummers overeenkomen met het merk, model en romp identificatienummer. Deze heb je ook nodig als je van plan bent om de aankoop te financieren. Vraag en bewaar ook een verkoopbon, ondertekend door de eigenaar die de boot verkoopt. Zorg ervoor dat de garantiedekking, indien van toepassing, duidelijk wordt beschreven.
Romp
De romp is het belangrijkste onderdeel van een boot – controleer deze zorgvuldig. Inspecteer hem op gebreken, deuken, gutsen, (al dan niet gerepareerde) gaten en andere onregelmatigheden, zoals zichtbare reparaties aan glasvezel. Controleer vooral onder de waterlijn, die beschadigd kan zijn door het botsen tegen rotsen, puin of andere boten.
Oudere boten hebben een houten spiegel (het verticale deel aan de achterkant van de boot) die inwendig kan rotten. Overmatige beweging als je de motor op en neer of naar voren en naar achteren tilt, betekent meestal een zwakke of kapotte spiegel. Elke scheur of reparatie langer dan 5 cm kan erop wijzen dat de boot een aanvaring heeft gehad. Je leven hangt af van een structureel gezonde romp.
Trailer
Controleer of de keuringssticker of het keuringsbord up-to-date is. Inspecteer het frame op rot, schade, verdraaiing of ernstige roest op de ophanging en remsystemen. Controleer de banden op droogrot, luchtbellen en gutsen.
Verwijder indien mogelijk de vetkappen van de wiellagers. Zilverkleurig lagervet duidt op schade aan de wiellagers, terwijl een melkachtige kleur betekent dat er water in de lagernaven is gedrongen.
Motor
De motor is zonder twijfel het duurste onderdeel van de boot, dus inspecteer dit ook zorgvuldig. Kijk eerst of er corrosie onder de motorkap zit. Start de motor om hem te testen. Vraag de eigenaar om minstens 10 seconden vol gas te geven. Er is een probleem als de motor los zit, rookt, ruw loopt of lawaai maakt.
Controleer de riemen en slangen op verslechtering, rafelen of scheuren. Wrijf een beetje motorolie tussen je vingers om te controleren op gruis, vocht of metaalstof. Als je overweegt om een grotere boot te kopen, overweeg dan om een monteur in te huren om de motor(en) te onderzoeken of een vloeistof analyse uit te voeren. Een vloeistof analyse kan je behoeden voor toekomstige problemen die lastig te identificeren zijn tijdens een fysieke inspectie.
Accu
Accu’s hebben een levensduur van ongeveer vijf jaar. Inspecteer de accupolen op corrosie en zoek naar een gebarsten of lekkende behuizing. En zorg ervoor dat de accu(‘s) goed vastzit(ten) in de accubak. Een losse accu kan kortsluiting veroorzaken en brand of een explosie veroorzaken.
Startmotor
Een defecte startmotor laat de motor niet draaien. Luister of je een klapperend, knarsend of luid spinnend geluid hoort als je de motor start. Interne onderdelen corroderen en gaan kapot door water dat in de starter komt en er niet uit kan lopen.
Elektronica
Het is niet ongewoon dat een boot elektrische problemen heeft. De meeste zijn eenvoudig te verhelpen. Problemen met elektronische onderdelen – radio’s, GPS, radar, flikkerende lichten, elektronische versnellingspook/gasklep – duiden echter allemaal op een probleem met de bedrading of het elektrische systeem.
Controleer de bedrading op gesmolten of beschadigde isolatie, gecorrodeerde bedradingsverbindingen of overmatige lasnaden waar de bedrading is gerepareerd. Dit kunnen waarschuwingssignalen zijn van grotere problemen.
Balg
Balgen zijn gemaakt van rubber en lijken op de plooien van een accordeon. Ze beschermen bedieningskabels, mechanische systemen en andere bootonderdelen tegen vuil, afval en binnendringend water terwijl ze vrij kunnen bewegen. Net als bij auto’s, zullen dure onderdelen het na beschadiging snel begeven of water in de boot laten lopen. Controleer de balg op scheuren, barsten, losse klemmen of roest bij het uiteinde.
Kabels en hardware
Kabels kunnen veel systemen op een boot bedienen. Controleer of alle kabels en regelaars van het schakel-, stuur- en gasklepsysteem soepel lopen en vrij zijn van roest en rafels.
Dekbeslag kan duur zijn om te repareren of te vervangen. Schud de stoelen, trek aan scharnieren, tuigage en klampen om te controleren of ze goed op hun plaats zitten. Wiebelende onderdelen kunnen worden veroorzaakt door losse of gestripte schroeven, die eenvoudig te repareren zijn. Corrosie of loszittende hardware kan echter duiden op verborgen rot of andere schade.
Vraag ook of je de onderhouds- en opslaggegevens van de boot mag zien. Dit zorgt ervoor dat je weet hoe de boot is onderhouden en of de boot het hele jaar buiten heeft gelegen.
Conclusie
Het kopen van een gebruikte boot kan je veel geld besparen en je jarenlang plezier en genot op het water bezorgen. Als je jezelf niet vertrouwt om de staat van een gebruikte boot te beoordelen, overweeg dan om een erkende inspecteur in te huren. Net als een huisinspecteur zal een maritiem inspecteur een uitgebreide inspectie van de structurele integriteit en systemen uitvoeren.