Een tuinafscheiding is een grote investering waar je jarenlang plezier van zult hebben. Dit gaat echter niet vanzelf. Om op de lange termijn te genieten van een effectieve en aantrekkelijke omheining, moet je wat extra aandacht, tijd en geld investeren om het zo te houden.
Het winterklaar maken van je hardhouten schutting is een vrij eenvoudige taak. Je zult jezelf bedanken dat je proactief bent in de lente als je geen enorme rekening voor het vervangen van een hek krijgt!
Vervang kapotte onderdelen
Als je je hekwerk tuin al een tijdje niet hebt verzorgd, kan deze er door slijtage slechter uitzien. Dit is het moment om te zoeken naar losse panelen of gebroken, wankel of rottend hout. Deze stap is cruciaal – vergelijk je tuinschermpanelen met een zeil. Wanneer de sterke winterstormen waaien, vangen de panelen de wind op, waardoor de hele structuur enorm wordt belast en beschadigd, vooral als deze al zwak is.
Vervang of repareer ruig uitziende onderdelen, zodat het mooi en sterk blijft. Je moet het ook goed schrobben om vuil/resten te verwijderen. Vuil hecht zich aan vocht waardoor hout uiteindelijk afbreekt. Het is het beste om dit te doen op de droogste, warmste dag die je maar kunt bedenken.
Pas op hierboven!
Bij het winterklaar maken van uw tuinafscheidingspanelen komt meer kijken dan alleen het onderhoud van de omheining zelf. Laat je harde werk niet ongedaan worden gemaakt door boomtakken die boven je hoofd instorten op je hek onder het gewicht van de sneeuw!
Niet alleen zullen vallende boomtakken je tuinomheining beschadigen, regelmatig vocht dat van bovenaf valt, maakt je tuinhek vochtig en vatbaar voor schimmel. Snoei overhangende planten en takken weg om dit risico weg te nemen.
Controleer de basis
Vocht van bovenaf is een probleem, maar vergeet niet dat de onderkant van je afrastering net zo kwetsbaar is. Het beveiligen en waterdicht maken van je funderingen is essentieel. Vocht kan door de grond of door omringend puin naar de palen van het hek sijpelen, waardoor de hele structuur verzwakt.
Controleer eerst de stabiliteit van de afrasteringspalen. Zorg ervoor dat ze rechtop staan en op hun plaats zijn vastgezet, zodat ze bestand zijn tegen de soms stevige winterwinden! De palen moeten ongeveer een meter de grond in, dus zorg ervoor dat ze stevig op hun plaats staan.
Door het gras aan de basis te trimmen en puin en sneeuw weg te scheppen, verklein je de kans dat er vocht aan het hek blijft hangen. Zorg ervoor dat wanneer je sneeuw van je tuinpad schept, je deze niet tegen uw schuttingpanelen gooit – houd dit gebied vrij!
Geef het een beschermlaag
Nu de structuur volledig is voorbereid, breng je je hekbeschermingsmiddel aan. Dit verlengt de levensduur van je tuinschermpanelen, maakt ze waterafstotend en stoot dat vervelende vocht af!
Beschermmiddel moet jaarlijks worden aangebracht, maar als je niet zeker weet of je omheining het nodig heeft, probeer dan een ‘spattest’. Spat er water op – als de druppels op het oppervlak parelen, werkt het beschermmiddel. Als het vocht in de panelen trekt, moet het een extra laag krijgen.
Hou het in de gaten
De weersomstandigheden kunnen slechter zijn dan verwacht, dus houd je afrastering in de gaten om er zeker van te zijn dat deze het houdt. Houd de omgeving vrij, schoon en zo droog mogelijk. Je dient je omheining regelmatig te inspecteren op bevroren neerslag en deze met een bezem af te borstelen. Een goed onderhoud tuinhek is ook een manier om je tuin een mooie stijl te geven.