De afgelopen jaren is de elektrische auto populairder geworden. Zeker als je een parkeerplek voor je eigen woning hebt, kan het aantrekkelijk zijn om een laadpaal voor de elektrische auto te laten plaatsen. Onderweg vind je al een hoop laadpalen, maar thuis opladen is een prettige optie. Helaas kom je dan wel meteen terecht in een groot aanbod van laadpalen en wallboxen. Een goede keuze maken kan daardoor behoorlijk lastig zijn.
Je auto thuis opladen, drie tips
Wil je je elektrische auto thuis gaan opladen? Dan is een laadpaal kopen of het aanschaffen van een wallbox nodig. Het is een goedkopere manier van opladen. Over het algemeen betaal je het tarief van je elektriciteitsleverancier. Die prijzen kunnen zomaar lager zijn dan de prijzen van het laden bij een publieke laadpaal. Zeker als je een energiecontract met daluren hebt, kan dit handig zijn. We hebben drie tips op een rij gezet om niet voor verrassingen te komen staan.
Let op de energieprijzen
De energieprijzen zijn de afgelopen maanden behoorlijk gestegen. Daardoor is het minder aantrekkelijk dan voorheen om de laadpaal thuis te laten installeren. De stroomprijzen kunnen dus behoorlijk toenemen als je energiecontract net afloopt. Bereken daarom eerst wat de kosten van thuis opladen zijn tegenover de kosten bij een laadpasaanbieder. Mogelijk moet je ook de meterkast laten ombouwen. Het is goed om je daar van tevoren bewust van te zijn.
Check of je meterkast moet worden aangepast
Bij het installeren van een laadpaal wordt er behoorlijk wat verwacht van de meterkast. Het opladen van je auto is daarom afhankelijk van hoe je huis op het stroomnet is aangesloten. In principe heb je een 1-faseaansluiting of een 3-fasenaansluiting in huis. Je kunt bij een 3-fasenaansluiting je auto tot wel drie keer sneller laden. Niet iedere elektrische auto ondersteunt dat. Maar het kan ook maar zo zijn dat je meterkast nog geen ondersteuning biedt voor het laden van een elektrische auto. In dat geval kun je eerst je meterkast laten aanpassen naar een 3-fasenaansluiting.
Past de laadpaal bij de auto?
Kies je bijvoorbeeld voor een webasto laadpaal of een ander merk? Dan is het goed om te weten dat je de laadpaal en de auto op elkaar moet afstemmen. Koop je een snelle laadpaal, maar heb je een langzaam ladende elektrische auto? Dan zal het zeker niet sneller gaan. Als je een trage laadpaal maar een snelladende auto hebt, zal ook dat de prestaties niet ten goede komen. Kies dus voor een laadpaal met een iets hoger laadvermogen dan je auto aankan. Op die manier ben je future proof; ook als je deze elektrische auto weer inruilt voor een nieuwe, hoef je de laadpaal niet meer te laten vervangen.