Als de dagen korter worden en de winterkou intreedt, is het maar al te verleidelijk om de verwarming aan te zetten.
Maar voordat je de thermostaat hoger zet, moet je bedenken dat de verwarming een van de grootste energievreters in je huis is. Die vaste koste kunnen flink oplopen en voor je het weet is je energierekening ondergesneeuwd.
Laat de wintervorst niet in je bankrekening bijten. Van het omdraaien van je plafondventilatoren tot naar bed gaan met warme huissokken, deze energiebesparende tips helpen je om het behaaglijk te houden zonder je budget op te blazen.
1. Kleed je aan
Jezelf verwarmen is goedkoper en gemakkelijker dan je hele huis verwarmen, dus in plaats van de thermostaat hoger te zetten, kun je beter een paar warme sokken, pantoffels en een trui aantrekken. Beter nog, wikkel jezelf in een deken en kruip lekker op de bank.
2. Regel de thermostaat
Als het gaat om warmte-instellingen is 18-20° het magische (en niet te vergeten meest efficiënte) getal. Elke graad warmer dan dit kan je energieverbruik met 10% verhogen. Aangezien verwarming en koeling tot 50% van de energierekening van een gemiddeld huishouden uitmaken, kunnen die extra kosten snel oplopen. Als je een plaatselijke verwarming hebt, verwarm dan alleen de kamers die je gebruikt en sluit de deuren naar lege ruimtes.
3. Draai je plafondventilatoren om
Verwarming aan maar nog steeds koude voeten? Warme lucht stijgt, dus soms hoef je het alleen maar een duwtje in de goede richting te geven. De meeste plafondventilatoren draaien tegen de klok in om in de zomer een briesje te creëren. In de winter wil je dit omdraaien zodat ze op lage snelheid met de klok mee draaien om te helpen de warme lucht terug naar de grond te duwen.
4. Neem kortere douches
Hoewel dit het hele jaar door geldt, is het vooral in de winter belangrijk om kort en zoet te douchen, want dan is het bijzonder verleidelijk om onder het hete water te staan. Om het stappen in de ijskoude lucht wat minder schokkend te maken, kun je proberen je onder de douche te drogen met een handdoek (nadat je de kraan hebt dichtgedraaid, natuurlijk) terwijl het nog lekker stoomt.
5. Installeer een douchekop met laag debiet
Als je je douchetijd niet gaat verkorten, installeer dan op zijn minst een douchekop met laag debiet om je waterverspilling te verminderen. Plus, hoe minder water je verwarmt, hoe minder energie je gebruikt en hoe meer je bespaart.
6. Sluit de gordijnen
In een ongeïsoleerd huis zorgen ramen, deuren en vloeren voor ongeveer 40% van het warmteverlies. Maar maak je geen zorgen als je geen ramen met dubbel glas hebt. Je aanpassen aan het weer geldt niet alleen voor mensen. Raamdecoratie in de winter kan de gevolgen van de kou helpen verzachten. Houd je gordijnen overdag open om maximaal zonlicht in je huis toe te laten, en sluit ze ‘s nachts om de warme lucht binnen te houden.
7. Check of er geen tochtbronnen zijn
Als je ramen gesloten zijn, maar je voelt nog steeds ijzige lucht in huis, onderzoek dan de bron voordat je de verwarming aanzet. Een mogelijke tochtbron kan een slecht afgesloten raam of deur zijn. Overweeg een tochtslang voor een snelle, effectieve oplossing, of dicht kille lekken af met kit of rubberen strips van je plaatselijke bouwmarkt.
8. Houd de ventilatieopeningen van de verwarming vrij
Als je verwarmingsopeningen verstopt zijn door hoogpolige tapijten of bedekt zijn met banken, betekent dat niet alleen dat de warme lucht je niet bereikt, maar ook dat het verwarmingssysteem harder moet werken en meer energie verbruikt. Het schoonhouden van luchtfilters is ook belangrijk. Vuile filters kunnen het verwarmingsrendement van een omgekeerde airconditioner sterk verminderen, dus regelmatig onderhoud van de verwarming is de sleutel om ze optimaal te laten werken.
9. Sla de borrel over
Dat glas whisky of rode wijn voelt misschien alsof het je opwarmt, maar in feite verlaagt het de kerntemperatuur van je lichaam. Alcohol zorgt ervoor dat je bloedvaten zich verwijden, daarom kun je je na een glaasje blozend voelen. Daarmee wordt een van de belangrijkste verdedigingsmechanismen van je lichaam tegen kou tenietgedaan: vaatvernauwing. Als je je weg naar warmte wilt drinken, kies dan voor kruidenthee of warme chocolademelk.
10. Gebruik een warmwaterkruik
In plaats van te vertrouwen op energieverslindende elektrische dekens om je bed te verwarmen, is de beproefde warmwaterkruik onder de dekens nog steeds een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om je op te warmen als je aan het uitrusten bent. Schuif je kleine warmwaterkruik tussen de lakens een paar minuten voordat je klaar bent om naar bed te gaan, en leg je voeten dan in een knus dekbed.
11. Ga bakken
Als je altijd al koekjes of een stevige vleespastei hebt willen leren bakken, of de kunst van het knapperigste stukje bacon onder de knie wilt krijgen, dan is de winter de ideale tijd om je innerlijke kok los te laten. Bakken en braden zijn serieus bevredigende kookmethodes. Behalve dat je een heerlijk diner of verrukkelijk dessert uit de activiteit haalt, heeft het gebruik van de oven als bijkomend voordeel dat het helpt om het huis te verwarmen.
12. Kom in beweging
Een van de gemakkelijkste manieren om het warm te krijgen in de winter is je bloed te laten pompen. Een stevige wandeling, hardloop- of fietstocht maken, een virtuele Pilates les of HIIT sessie doen, of zelfs het huis schoonmaken kan je helpen om je in een mum van tijd in het zweet te werken.
13. Eet meer chili
Ga de winterkou tegen door meer… chili te eten. Uit een onderzoek bleek dat deze vurige pepers je niet alleen een heet gevoel geven: hun actieve chemische stof (capsaïcine) kan direct thermogenese opwekken, het proces waarbij cellen energie omzetten in warmte.
14. Cafeïne
Heb je het nog steeds te koud? Waarom schenk je jezelf geen kopje koffie in? Van cafeïne is aangetoond dat het je lichaamstemperatuur verhoogt, waardoor het je van binnenuit verwarmt. Dus vooruit, trakteer jezelf op dat warme drankje in de middag met deze tips om thuis een geweldige koffie te maken.
15. Laad je vol met complexe koolhydraten
Trek in koolhydraten? Bruine rijst en andere complexe koolhydraten helpen je op te warmen omdat ze moeilijker te verteren zijn. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Uit een studie bleek dat de thermogenese toeneemt na koolhydraatrijke maaltijden.
16. Mediteer
Als je bent wat je denkt, denk dan dat je warm bent. Wetenschappers van de Nationale Universiteit van Singapore ontdekten dat de kerntemperatuur van het lichaam kan worden verhoogd met behulp van bepaalde meditatietechnieken. Bij één techniek visualiseerden de deelnemers vlammen aan de basis van het ruggenmerg om warmteverlies te verminderen.
17. Drink koud water
Thee geeft je misschien een warm gevoel, maar hoewel het contra-intuïtief lijkt, kan het drinken van ijskoud water je juist opwarmen omdat het je bloedvaten doet aanspannen.