Toxic relaties kunnen moeilijk te herkennen zijn. Maar er zijn gedragingen die duidelijk een grens overschrijden, zoals elke vorm van misbruik, of het nu fysiek, emotioneel, verbaal of financieel is. Andere tekenen zijn subtieler, maar kunnen net zo problematisch zijn.
Elke relatie heeft een bepaalde mate van giftigheid. Niets is perfect, er is altijd werk aan de winkel. Maar als de giftigheid uit de hand loopt, ontstaan er problemen. Als je je ongemakkelijk voelt, moet je jezelf tegenhouden en je afvragen wat de oorzaak is.
Als ze je het gevoel geven dat wat je ook doet, het altijd het verkeerde lijkt te zijn, en dat hoe hard je ook probeert, het nooit genoeg zal zijn om je partner te behagen – dat zijn rode vlaggen.
1. Er is een duidelijke machtsongelijkheid.
Probeer je af te vragen wie er meer macht heeft in deze relatie. Als er een te duidelijk antwoord is, wijst dat op een probleem.
Idealiter zijn relaties een verbintenis tussen gelijken. Zeker, elk aspect van een relatie zal geen perfect gebalanceerde machtsdynamiek hebben [of in ieder geval niet de hele tijd], maar over het geheel genomen zou het in evenwicht moeten zijn.
2. Je partner vindt dat er altijd iets mis is met je.
“Een partner die ongevraagd suggesties doet voor wat je moet verbeteren, je interesses of hobby’s niet steunt, en fundamentele kritiek heeft op aspecten van wie je bent, is zeker toxic.
Daarom is het zo belangrijk om je steunsysteem actief of op zijn plaats te houden. Je wilt echt een klankbord voor jezelf in stand houden. Dat wil zeggen, zodra je kritiek begint te krijgen of neergezet wordt, kun je dat in evenwicht brengen door te praten met de mensen van wie je houdt en die je vertrouwt.
Je wilt niet al je overtuigingen investeren in de mening van je partner. Houd de mening van andere mensen om je heen en gebruik die om evenwicht te brengen in wat je te horen krijgt.
3. Je partner neemt nooit verantwoordelijkheid.
Als een zachte herinnering aan je partner om alsjeblieft de natte handdoeken op te rapen letterlijk elke keer eindigt in een ruzie (omdat je wist dat ze een stressvolle week op het werk hadden en waarom zou je daar nu zelfs over beginnen, jeetje!)-ja, dat is een kenmerk van een giftige relatie.
Gezonde mensen kunnen feedback aannemen en koers corrigeren. Een toxic partner kan jou de schuld geven van het feit dat hij je gevoelens heeft gekwetst. Iets wat in aanmerking kan komen als een specifieke vorm van emotioneel misbruik, gaslighting genaamd.
Dit gaat beide kanten op. We kijken naar hoe de ander ons beïnvloedt, maar we moeten ook kijken naar hoe wij onze partner beïnvloeden. Als je voortdurend dingen op je partner afreageert, ben jij misschien degene die de giftigheid aanwakkert.
4. Ze zijn controlerend en buitensporig jaloers.
Als je partner de gedachte niet kan verdragen dat jij niet aan zijn zijde staat, dan moet je die relatie heroverwegen.
Een partner die erop staat om hyper close te zijn en alles samen te doen – of je niet toestaat om alleen te zijn en voortdurend je verblijfplaatsen en bedoelingen in de gaten houdt of in twijfel trekt – wijst op een toxic relatie. Bah.
5. Je blijft wachten/hopen dat ze veranderen.
Veel van de slechte gedragingen die relaties toxic maken, zouden voor een gezonde, functionele relatie dealbreakers zijn.
Om een relatie toxic te maken, is niet alleen toxic gedrag van de ene partner nodig, maar ook een bereidheid om te blijven, misschien gebaseerd op de valse hoop op mogelijke partnerverandering van de andere partner. Met andere woorden, je blijft hangen in de hoop dat je persoon zal stoppen met welk gedrag dan ook dat de dingen moeilijk maakt.
Maar het zit zo: Als je in een toxic relatie zit, is je oordeel vaak vertroebeld en vertrouw je op verandering die nooit zal komen.
Mensen moeten zich realiseren dat het feit dat ze enkele positieve aspecten van de relatie kunnen vinden, niet betekent dat ze erin moeten blijven.
6. Je voelt je erg onzeker.
Als je in een gezonde relatie bent, is er een belangrijk heen-en-weer geloop waarbij je elkaar complimenteert, het beste in elkaar naar boven haalt en elkaar laat weten dat je er voor elkaar bent.
In een toxic relatie gebeurt er niet veel van dit alles. Dus als je in een constante staat van onzekerheid verkeert rond je persoon, zit je niet in een gezonde relatie. Punt.
7. Je partner werkt je voortdurend tegen.
Ruzie hebben betekent niet dat je relatie toxic is, maar als je partner altijd de mond snoert als je probeert te zeggen wat je dwars zit, dan noemen therapeuten dat stonewalling. Van stonewalling is sprake als je partner niet meer naar je luistert en zegt dat hij of zij niet over dat onderwerp wil praten, niet reageert of zelfs gewoon wegloopt als je iets belangrijks wilt bespreken.
Je moet investeren in elkaars geluk en kijken wat jullie beiden kunnen doen om effectiever te communiceren.
8. Je hebt niet het soort vertrouwen dat je zou moeten hebben.
In een gezonde relatie bouwt vertrouwen zich in de loop der tijd op. Naarmate je elkaar leert kennen en je je afvraagt of je kunt geloven wat je partner je vertelt, wordt de waarachtigheid bevestigd door de daden van je partner. Ze komen door op de manier waarop ze zeggen dat ze dat zullen doen.
In toxic relaties gebeurt dit vaak niet. Ze komen hun beloften niet na. Of misschien zijn ze het ene weekend super in je en het volgende weekend totaal ongeïnteresseerd. Er is het constante duwen en trekken.
9. Je maakt altijd excuses voor hun slechte gedrag.
Als je altijd probeert de acties van je partner te rationaliseren – of het nu gaat om hun emotionele onbeschikbaarheid, gebrek aan empathie, gewoonte om onaangenaam te zijn tegen je vrienden, of gebrek aan steun – dan is dat een probleem.
Iedereen heeft stressvolle weken en dingen waaraan ze moeten werken, maar als je partner niet naar je zorgen luistert of probeert te verbeteren, kun je op zijn minst een scheiding overwegen. Het is buitengewoon moeilijk (lees: onmogelijk) om problemen door te werken als je significante ander niet bereid is zijn of haar deel te erkennen.
10. Je voelt je vaak slechter als je bij hen bent.
Als je een gezonde relatie hebt, wil je bij je persoon zijn. Nee, niet de hele tijd -maar wel vaak. In een toxic relatie is het het tegenovergestelde.
Je denkt dat je ze mist en dat je ze wilt zien, maar zodra je ze ziet, voel je je down of onzeker. En misschien doen ze iets waardoor je je onzeker voelt. Ze geven je niet hun volledige aandacht – misschien zitten ze op hun telefoon als ze met je praten. Of ze beginnen het gesprek met een afwijzing.
Hoe dan ook, je moet je niet slechter voelen als je in de buurt bent van je partner. Dat is gewoon verkeerd.
11. Je voelt je uitgeput.
Als je relatie voelt alsof het letterlijk de energie uit je zuigt, is dat een eerste teken van toxiciteit. Het kan zich zelfs fysiek manifesteren, bijvoorbeeld als je de hele tijd moe bent.
Toxic relaties kunnen ons lichaam in feite ongezond maken – het is van vitaal belang om aandacht te besteden aan deze tekenen en aan hoe ons lichaam reageert.
12. Je partner geeft altijd “opbouwende kritiek”…zelfs als je er niet om vraagt.
Idealiter wil je een partner vinden die je een betere versie van jezelf maakt, toch? Iemand die je steunt, aanmoedigt en uitdaagt kan soms verward worden met iemand die je eigenlijk bekritiseert.
Als je partner consequent vraagt of je echt dat extra stuk pizza nodig hebt – en als je terugduwt, wordt hij/zij defensief en zegt dat hij/zij alleen maar probeert te helpen – dan gaat het niet om het helpen van jou, maar om het controleren van jou. Nogmaals, controlerend gedrag is meestal aanwezig in een toxic relatie. Verwar manipulatie of controle-freak neigingen niet met “aardig” of “behulpzaam” zijn.”
13. Je voelt je niet jezelf in hun buurt.
Je partner zou van je moeten houden om wie je bent. Maar als je niet jezelf kunt zijn of je niet als jezelf voelt bij hen in de buurt, dan is dat een red flag.
Denk na over je huidige relatie: Misschien zeggen ze dingen die je het gevoel geven dat ze je helemaal niet kennen. Als ze dingen zeggen als ‘Je bent niet zo’n soort vrouw‘, of ‘Dat zou je toch niet begrijpen’, dan doen ze aannames en vertellen ze je het soort persoon dat ze willen dat je bent in plaats van te houden van wie je bent.
14. Je doet niet aan zelfzorg.
Wat dat betreft, tekenen van een toxic relatie gaan niet alleen over het gedrag van je S.O. – je eigen gedragspatronen kunnen ook rode vlaggen zijn.
Een toxic relatie is wanneer je niet aan zelfzorg doet… Zelfzorg is essentieel voor elke relatie om toxiciteit buiten de deur te houden” – zonder dat breng je niet je beste zelf naar het feest.
Als je Me Time om wat voor reden dan ook verwaarloost (bijvoorbeeld omdat je partner extreem behoeftig is of omdat je vrijwillig al je persoonlijke activiteiten laat vallen ten gunste van hun schema), dan is dat een teken dat de relatie toxic wordt.
15. Ze brengen niet het beste in je naar boven.
Het beste wat je zou kunnen zijn is iemand die echt zelfverzekerd is en veel plezier heeft, en geen vertrouwensproblemen heeft. Maar als je het tegenovergestelde daarvan wordt als je bij je partner bent – je hebt een laag zelfbeeld, je wilt geen leuke dingen doen, je twijfelt aan alles wat ze zeggen – dan wil je misschien je relatie opnieuw beoordelen.
In principe, als je een gelukkige, zelfverzekerd persoon was voordat je hen ontmoette, zou er niets moeten veranderen.
16. Je hebt geen positief gevoel over de toekomst.
Als relaties mensen beginnen af te wikkelen, leer je elkaar kennen en op een gegeven moment praten mensen over de toekomst. Meestal wordt er na een paar maanden gesproken over exclusiviteit. Maar in een giftige relatie komt dat gesprek misschien nooit.
Vaak weet je in toxic relaties niet waar je staat met je partner. De ene dag zijn ze heet en de volgende dag koud.
17. Ze spelen graag spelletjes.
Als je persoon het niet heeft over pittige dingen in de slaapkamer of Monopoly, zou niemand spelletjes moeten spelen in je relatie.
In gezonde relaties leer je erop te vertrouwen dat je partner komt opdagen wanneer hij/zij zegt dat hij/zij komt, en zich houdt aan wat hij/zij zegt na te komen. Maar in toxic relaties weet je misschien niet eens wanneer je ze weer gaat zien. En soms houden die giftige mensen misschien niet eens van je totdat je je begint terug te trekken. Daar heeft niemand tijd voor.
18. Je partner onthoudt nooit je agenda.
Niemand verwacht van je partner dat hij/zij altijd bijhoudt waar je bent (in feite is dat een heel ander soort toxic gedrag), maar hij/zij zou zich de belangrijke dingen die in je leven gebeuren moeten herinneren – en je moeten steunen. Als je partner je vraagt om hem te helpen verhuizen op dezelfde dag dat jij je voorbereidt op je proefschrift, hebben ze misschien een blinde vlek voor hoe hun acties andere mensen beïnvloeden.
Als dit een of twee keer gebeurt, is dat niet per se ongezond. We gaan allemaal door eb en vloed in het leven. Het is geven en nemen, geen constante, dus daar moeten we voor openstaan.
Maar als je partner routinematig je grote presentaties op het werk vergeet of je consequent vraagt om gunsten voor hem of haar te doen als je hebt gezegd dat je overweldigd bent, dan is dat een teken van iets giftigs.
19. Ze geven altijd andere mensen de schuld van hun problemen.
Als je partner altijd iemand anders de schuld geeft waarom dingen niet goed gaan – of dat nu jij bent, hun baas, hun moeder, hun CrossFit trainer – kan dat een groot teken zijn van toxic gedrag. Een deel van een gezonde relatie van welke aard dan ook betekent dat je je gevoelens onder ogen moet zien en ze moet verwerken – niet met de vinger wijzen.
20. Je partner is super competitief met jou.
Een beetje competitie in een relatie is een goede zaak (vooral als het je duwt in de richting van een PR in die hardloopuitdaging die je als stel bent aangegaan). Gezonde stellen steunen elkaars doelen en zijn blij als ieder een overwinning heeft.
Concurrentie gaat echter de giftige kant op als je partner je een slecht of schuldig gevoel geeft over je prestaties. Als je merkt dat je je overwinningen verbergt uit angst dat hij/zij jaloers of onzeker wordt, is dat een giftige situatie.
21. Je hebt het gevoel dat jij al het werk doet in je relatie.
In elke relatie is er een natuurlijke taakverdeling. Misschien maak jij altijd de restaurantreserveringen omdat je op Instagram de vinger aan de pols houdt voor nieuwe date night spots. Ondertussen is je partner geweldig in het zorgen dat jullie prioriteit geven aan samen tijd in jullie drukke schema’s, het initiëren van plannen om te beginnen.
Een gezonde relatie is een partnerschap, waarbij jullie beiden je vervulling co-creëren. Als je het gevoel hebt dat jij plotseling al het zware werk doet – vooral als je partner dat niet lijkt te merken – dan is de balans toxisch geworden.
Zorg ervoor dat je niet de enige bent die bijdraagt aan de dagelijkse activiteiten of de langetermijnvisie van de relatie. Als je het gevoel hebt dat dat wel zo is, dan is het tijd voor een gesprek met je man of vrouw. Een eenzijdige relatie zal nooit in jouw voordeel eindigen.
22. Jullie familie en vrienden zijn bezorgd.
Dit teken kan bijzonder lastig te achterhalen zijn. Je zus of vriendin mag deze persoon misschien niet en ze beginnen dingen te zeggen als: ‘Waarom praat hij zo tegen je?’ of ‘Waarom doet hij dat?’. Maar het probleem is dat ze vanuit een beschermende plek komen, dus wat ze zeggen kan uiteindelijk negatief of controlerend overkomen – wat precies het tegenovergestelde is van hoe je je wilt voelen, omdat je daar al mee te maken hebt gehad van je toxic partner.
Je natuurlijke instinct is om te proberen uit te filteren wat ze zeggen en te reageren met ‘Vertel me niet wat ik moet doen’. Maar voordat je dat doet, raadt ze aan diep adem te halen en hen een eenvoudige vraag te stellen: Waarom voel je je zo? Misschien zal hun antwoord je helpen de dingen door een nieuwe lens te zien.
23. De relatie grenst aan misbruik.
Het is een glibberig pad tussen een giftige relatie en een regelrechte mishandeling. Als de persoon met wie je uitgaat er alles aan doet om je gevoel van eigenwaarde te kwetsen, of er alles aan doet om je neer te zetten en je het gevoel te geven dat je gevangen zit in de relatie, kan dat erop wijzen dat je in een misbruik relatie zit.
Als je opmerkingen hoort die je in de relatie vangen door je te laten geloven dat je niet gelukkiger zou zijn als je er niet in zat (zoals: “Wie anders zou met je uitgaan behalve ik?” of “Ik ben de beste die je ooit zult krijgen, schat”), dan heb je waarschijnlijk te maken met een toxic persoon. Professionele hulp zoeken via een therapeut kan je helpen je vertrouwen te herwinnen, zodat je dat destructieve gedachtepatroon kunt loslaten.
24. Ze strippen je eigenwaarde weg.
Toxic partners plukken graag aan je. Als je regelmatig bekritiserende uitspraken hoort, is dat een probleem.
Kijk uit voor opmerkingen als:
“Ik vind die jurk niet mooi.”
“Knip je haar af.”
“Ik vind het niet mooi zo.”
“Waarom draag je zoveel make-up?”
“Waarom moet je vanavond naar je vrienden? Ik dacht dat je thuis zou blijven.”
“Ik dacht dat je morgenavond en zaterdag ging koken. Ik heb geen zin om uit te gaan.”
Dit soort opmerkingen ontdoen je van je eigenwaarde. Je begint je slecht te voelen over jezelf en begint te twijfelen aan je eigen oordeel. Je denkt voortdurend: Wat kan ik doen om het beter te maken?
P.S. Hoe langer je in een giftige relatie blijft, hoe moeilijker het kan zijn om eruit te stappen – en een nieuwe, gezonde relatie te beginnen met een partner die jou verdient. In jouw en hun belang, wacht niet om stappen te zetten.