Je denkt misschien: “Het zal mij nooit overkomen,” maar vroeg of laat kan het toch gebeuren: Je bent in een midlifecrisis geraakt. Plotseling zet je vraagtekens bij alles wat je de afgelopen decennia hebt gedaan, en al je zorgvuldig opgestelde levensplannen lijken geen zin meer te hebben. Je begint impulsief te handelen, maakt grote veranderingen, en vraagt je af of je ooit je gevoel van eigenwaarde en doel terug zult krijgen.
1. Je bent verward en onduidelijk over je richting
Je verward voelen kan betekenen dat je niet langer tevreden bent met wat je nu doet of waar je bent. Je bent misschien nog steeds heel goed bezig, maar je sluit niet aan hoe dit alles je helpt om te komen waar je heen wilt. Dit is het moment om een stap terug te doen en na te denken over waar je duidelijkheid had en misschien hoe je die bent kwijtgeraakt. Maak dan een plan om je te helpen terug te komen waar je heen wilt.
2. Je leven staat op de automatische piloot
Jezelf betrappen op het gevoel dat je op de automatische piloot draait zonder doel in zicht kan ontmoedigend zijn. Wanhoop niet. Grijp deze gelegenheid aan om af te remmen, je wensen opnieuw te beoordelen en je koers te corrigeren. Het cultiveren van mindfulness kan je helpen in contact te komen met je werkelijke wensen, en boeken zijn een goede plek om te beginnen.
3. Je bent bezorgd dat je het einde al weet
Je hebt een groeiend gevoel dat je deze film al te vaak hebt gezien. Neem de tijd om twee scenario’s in kaart te brengen. Het ene is “Blijf op koers”. Identificeer drie tot vijf gebieden die belangrijk voor je zijn en breng de waarschijnlijke gevolgen in kaart als je geen belangrijke veranderingen aanbrengt. Het andere is “Wat als?” Stel vast hoe die gebieden er in de toekomst voor jou idealiter uit zouden kunnen zien. Is deze visie de moeite waard om voor te gaan?
4. Je bent apathisch
Je voelt je voortdurend “blah” over alles. Mijn toptip is om te waarderen wat er werkt in je leven, en dan elke dag actie te ondernemen om je leven vorm te geven zoals jij dat wilt. Ga resoluut vooruit, laat los en laat het verleden in het verleden. Al je kracht ligt nu, niet gisteren of morgen. Wat kun je vandaag doen? Door die gewoonte te cultiveren creëer je het leven dat je wilt, dag voor dag.
5. Je debatteert, maar onderneemt geen actie
Als je merkt dat je meer debatteert over welke volgende stap je moet nemen om je persoonlijke en professionele leven te verbeteren dan dat je ze onderzoekt, dan is het tijd om je gedrag te veranderen. Doe je onderzoek. Praat met vrienden, familieleden, een vertrouwde mentor en professionals uit de sector over je ideeën. Zij kunnen je met hun advies vooruit helpen, want hoe meer je leert, hoe meer je geneigd zult zijn om te handelen.
6. Je bent je doel kwijt
Je hebt het gevoel dat er geen doel is in je leven, of dat er een groter doel is dan wat je dagelijkse leven momenteel biedt. Het zoeken naar een doel kan op zichzelf al een neerwaartse spiraal zijn. Begin met vrijwilligerswerk en richt je op het maken van een verschil voor andere mensen buiten je gewone invloedssfeer. Begin een verschil te maken voor nieuwe mensen en verleg de focus van jezelf.
7. Je plan werkt niet meer
Een duidelijk teken dat je een mid-life crisis doormaakt is dat je plannen gewoon niet meer werken. Alles wat je voor jezelf hebt opgesteld, je baan, je normale routine, voelt nu stagnerend, zelfs verstikkend. Als dit gebeurt, wees dan lief voor jezelf. Geef jezelf toestemming om van spoor te veranderen en begin nieuwsgierig te worden naar wat je in deze levensfase het beste zal dienen.
8. Grote veranderingen doorvoeren die niet ‘jou’ zijn
Het maken van onverwachte levensveranderingen kan een teken zijn van een mid-life crisis. Het is niet per se slecht. Het is een tijd om de balans op te maken, je leven opnieuw te evalueren en positieve veranderingen aan te brengen. De beste manier om dit met succes te doen is met een mentor of coach – iemand die je vertrouwt om je eerlijke feedback te geven, die geen belang heeft bij het resultaat, en die wil dat je slaagt.
9. Je bent jaloers op anderen
Als je merkt dat je meer tijd besteedt aan het analyseren van andermans verleden dan aan het nadenken over jouw toekomst, bedenk dan dat de prestaties van anderen grotendeels gebaseerd zijn op een andere reeks kansen dan jij had en keuzes die zij maakten die anders waren dan de jouwe. Zou jij in hun schoenen soortgelijke keuzes hebben gemaakt? Tijd om te stoppen met nadenken over andermans toekomst en te beginnen met het plannen van de jouwe.
10. Je wordt overweldigd door de tikkende klok
Als de jaren voorbij rollen, worden we soms overweldigd door de tijd die we nog hebben om onze dromen waar te maken en ons beste leven te creëren. Dit resulteert vaak in het brandende verlangen om “de auto te kopen!” of “het huis te verkopen!”. Meestal is dit geen nieuwe beslissing, maar eerder iets dat we al enige tijd overwegen en voor ogen hebben. Geef jezelf toestemming om te veranderen zonder etiketten!
11. Alles voelt als een karwei
We komen op een punt in ons leven waar we bekend staan om wat we doen (een kracht) en mensen op ons vertrouwen om dat te doen (een behoefte), en we zijn consequent beloond voor dat combo. Waarom de crisis? We missen de passie. Als je een behoefte hebt die kruist met een kracht, maar je mist passie, dan heet dat een “karwei”. Richt je op het vinden van je sweet spot waar passie, kracht en behoefte elkaar overlappen.
12. Je bent succesvol, maar niet tevreden
Wanneer leven en werk niet werken, check in met je sterke punten en waarden. Vaak treedt dat gevoel van “Is dit alles wat er is?” op als we uit ons centrum dwalen. Misschien ben je wel succesvol maar niet tevreden, en dat kan erop wijzen dat het tijd is voor verandering. Word stil en beoordeel je sterke punten. Vraag jezelf af: “Waar ben ik echt goed in?” en maak opnieuw contact met je waarden: “Waar geef ik echt om?” Begin dan, op welke leeftijd dan ook, opnieuw.
13. Je speelt niet langer om te winnen, maar om niet te verliezen
Dit kan een teken zijn dat je die voorsprong die je ooit had kwijt bent. Je neemt beslissingen op basis van angst, niet vanuit zekerheid. De snelste manier om uit deze mentaliteit te komen is je te richten op het terugkrijgen van je zekerheid. Neem grotere berekende risico’s. In gedachten ben je niet meer jong, dus ben je bang dat je tijd opraakt, maar weet gewoon dat je meer ervaring hebt dan vroeger, dus ben je wijzer. Speel om te winnen.
14. Je bent bang om uit bed te komen
Als je jezelf afvraagt waarom, je afvraagt hoe je hier terecht bent gekomen, of niet uit bed wilt komen, is dat een duidelijk teken dat er verandering in je toekomst moet komen. Veel mid-life crises laten spectaculaire uitspattingen zien, zoals een nieuwe auto. Hoewel dit tijdelijk kan sussen, is het niet het antwoord. Het is tijd om te rekken en te leren! Leer die vaardigheid die je altijd al wilde nastreven en zie hoe het voedt en oplaadt.
15. Je bent bereid weg te lopen van je ‘succes’.
Er is slechts een openbaring nodig om je te doen realiseren dat het leven kort is en dat morgen niet beloofd is. Als gevolg daarvan kunnen mensen in een mid-life crisis gemakkelijk weglopen van een carrière die door de maatschappij als succesvol wordt beschouwd, in een poging hun passie na te streven en hun dromen waar te maken. Passie werk kan zijn in de vorm van niet-traditioneel werk, een liefdadigheidsinstelling of non-profit inzet, en zelfs werk in het buitenland.