Stone Island is al tientallen jaren bekend in Nederland, maar ondergaat momenteel een transitie dankzij samenwerkingen met Amerikaanse streetwear merken en grote muzieksterren. Onlangs verwierf de Singaporese investeringsmaatschappij Temasek een aandeel van 30% in het bedrijf.
Hier zijn 10 interessante feiten die je waarschijnlijk nog niet wist over Stone Island.
1. De naam van het merk komt van de romans van Joseph Conrad. De twee meest voorkomende woorden binnen de boeken zijn “toon” en “eiland”. De naam weerspiegelt ook de band van het merk met het water, want de eerste kledingstukken werden bewerkt door ze met puimsteen te wassen om de stof zachter te maken en een versleten uiterlijk te geven.
2. Het merk Stone Island is bekend om zijn vernieuwende stoffen. Dit concept is al vanaf het begin een hoeksteen van het merk – de eerste kledingstukken waren een oplage van zeven jassen gemaakt van een stof met de naam “Tela Stella”. Dit was gemaakt van het zeildoek uit militaire vrachtwagens.
3. Er zijn verschillende versies van het beroemde Stone Island insigne. Het oorspronkelijke badge had een groene rand, die later een zwarte rand werd. Er is ook een zwart-witte versie geweest, een badge met “30 ANNI” onder het kompas logo ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het merk. Ook is er een geheel zwarte versie van de badge.
4. Het merk wordt nu sterk geassocieerd met streetwear en de grime muziekscene, maar vroeger was het een geliefd merk in de voetbalcultuur als onderdeel van de “terrace casuals” mode die populair werd bij beeld bewuste voetbalfans in de jaren ’80 en ’90, die merkkleding verkozen boven hun teamkleuren. Deels om te pronken met zeldzame Europese labels die ontdekt werden tijdens het bijwonen van uitwedstrijden, en deels om de aandacht van de politie en rivaliserende firms te vermijden.
5. Een voorbeeld van de high tech Stone Island jassen met vernieuwende stoffen is het Ice Jacket, dat bij verschillende temperaturen van kleur verandert. Ook is er een Silver Jacket, dat gemaakt is van roestvrij staal dat op een stoffen ondergrond gebonden is. Daarnaast heb je ook een Liquid Reflective Jacket, dat gecoat is met duizenden glazen microbolletjes om licht te weerkaatsen.
6. Creatief directeur Carlo Rivetti, die het merk in 2008 overnam, komt uit een familie met een lange geschiedenis in de mode-industrie. Rivetti’s grootvader stichtte in de 19de eeuw zijn eigen wolfabriek en in de jaren 1950 liet zijn vader Italianen kennismaken met het concept van confectiematen als alternatief voor maatkleding.
7. Stone Island is eigenlijk een Italiaans merk, en was voordat het wereldwijd ging populair bij een Italiaanse jeugdsubcultuur die bekend staat als “paninaro”, die rondhing in het Panino café in Milaan en merken droeg als Stone Island, Moncler, en Best Company. Behalve het uitvinden van nieuwe hoogtechnologische stoffen, neemt de firma ook haar verfproces heel serieus. Het kleurenlaboratorium van moederbedrijf Sportswear Company heeft in de loop der jaren meer dan 60.000 verfrecepten ontwikkeld.
8. Stone Island heeft een app beschikbaar voor iPhone en Android waarmee fans van het merk het laatste nieuws kunnen ontvangen, meer over het merk kunnen lezen, en Stone Item kleding kunnen shoppen. Sommige collecties, zoals de NikeLab samenwerking en de eerder dit jaar gelanceerde “Prototype Research Series”, worden exclusief via de app uitgebracht.
9. Stone Island “vintage” items zijn zeer verzamelwaardig, ondanks dat het merk relatief nieuw is. De Britse nummer één voorraadhouder van vintage Stone Island, Too Hot Limited, opende in juli 2017 een pop-up winkel in Harvey Nichols.
10. De Canadese megaster rapper Drake is een van de bekendste fans van het merk. Beroemdheid Ben Baller vervaardigde een Stone Island gouden ketting voor de ster voor zijn Boy Meets World tournee, gemaakt met 880 gram goud, en 79 karaat Triple-A zwarte, groene en kanarie diamanten die het kompas logo vormen. Het stuk is €98k waard.