Vluchten lijkt misschien het eenvoudigste vervoermiddel, maar een ritje met de snelste trein ter wereld zal vliegtuigen uitdagen op reistijd, om nog maar te zwijgen van de efficiëntie. En hoewel de krantenkoppen kunnen verkondigen dat Japans L0 Maglev tussen Tokyo en Nagoya de snelste trein ooit is, met een gemiddelde snelheid van 500 km/u die de reistijd tussen de steden met de helft verkort, is het niet de bedoeling dat hij pas in 2027 in gebruik wordt genomen. Dus hoewel er snellere in test zijn dan die in deze lijst van snelste treinen ter wereld, tonen we hier alleen hogesnelheidstreinen die momenteel in dienst zijn, en waar je nu ook echt mee kunt rijden.
Hier zijn ‘s werelds snelste treinen ter wereld in commerciële dienst, gerangschikt naar snelheid!
1. Shanghai Maglev: 431 km/u
De snelste trein ter wereld is niet de nieuwste, de glanzendste, of zelfs die met de duurste kaartjes. Tegen betaling van 50 yuan (ongeveer € 6) per persoon, per rit (of het dubbele voor een “VIP” kaartje in een iets ruimere cabine), rijdt de Maglev de bijna 40 kilometer van Shanghai’s Pudong International Airport naar het Longyang metrostation aan de rand van Shanghai. Dat klopt, de trein – die er iets meer dan zeven minuten over doet – gaat niet naar het centrum van de stad. Daarom zijn de meeste passagiers sinds het debuut in 2004 reizigers op weg van en naar het vliegveld, camera’s uit en klaar om een foto te maken van de snelheidsmeters wanneer de trein 431 km/uur haalt.
2. Fuxing Hao CR400AF/BF: 400 km/u
China wint opnieuw, en is ook de thuisbasis van ‘s werelds snelste niet-Maglev trein die momenteel in bedrijf is. De naam “Fuxing Hao” vertaalt naar “verjonging”, en elk van de treinen heeft een bijnaam gekregen: CR400AF is “Dolfijn Blauw”, en de CR400BF is “Gouden Feniks”. (De “CR” staat voor China Railway.) Beide doen er iets minder dan vijf uur over om elk tot 556 passagiers tussen Beijing South en Shanghai Hongqiao Station te ritsen, waarmee ze de bijna 10 uur die het kost om de conventionele, parallelle spoorlijn tussen deze twee megalopolissen te berijden gemakkelijk halveren. De lijnen die door deze treinen bediend worden zijn de laatste jaren sterk uitgebreid, met nieuwere routes waaronder Jinan-Qingdao en Guangzhou-Zhuhai, en een debuut in 2018 van wat nog steeds ‘s werelds langste hogesnelheidslijn is, van Beijing naar Hong Kong in negen uur.
3. Haramain Western Railway: 350 km/u
De hogesnelheidsverbinding Mekka-Medina strekt zich uit over de 452 kilometers tussen de heiligste steden van Saoedi-Arabië en werd in 2018 volledig voltooid. Een reis over de hele lengte van de route duurt twee en een half uur, tegen vijf uur met de auto. Snelheid is echter niet de hele rechtvaardiging voor de aanleg van deze spoorlijn; de Haramain vervoert miljoenen passagiers per jaar, waaronder veel Hajj en Umrah pelgrims, en verlicht zo de verkeersopstoppingen. In 2019 kondigde Saoedi-Arabië plannen aan om de omvang van zijn spoorwegnet te verdrievoudigen door bijna 8000 kilometers nieuw spoor aan te leggen, hoewel dat niet allemaal hogesnelheidsspoor zal zijn.
4. Eurostar e320 en TGV: 321 km/u
Zowel de TGV als de Eurostar e320 treinen staan gelijk voor de volgende plaats op de lijst, maar de laatste onderging in 2015 een herontwerp. Genoemd naar zijn topsnelheid van 320 km/u (200 mph), is de e320 serie de eerste van punt-tot-staart herontwerpen van een Eurostar trein in de 22 jaar dat de maatschappij bestaat. De snellere treinen – 20 km/uur sneller dan de eerdere, e300 serie – zijn in staat nog eens 15 minuten af te snoepen van de toch al snelle Eurostar ritten van ongeveer twee uur tussen Brussel, Parijs en Londen, en de naar verhouding lange rit van Londen naar Amsterdam terug te brengen tot minder dan vier uur.
5. Al Boraq: 318 km/u
Genoemd naar een gevleugeld paardendier uit de Islamitische overlevering, zet Al Boraq Afrika op de lijst van snelste treinen met een uurlijkse dienst van 186 kilometers tussen Tanger en Kenitra, in Marokko. Vanaf Kenitra moet hij vertragen om over gewone sporen naar het eindpunt Casablanca te rijden, maar de hele reis wordt nog steeds in tweeën gesneden, van bijna vijf uur reistijd tot iets meer dan twee uur. De bestemmingen van de trein, die in 2018 debuteerde, breiden zich uit naarmate de spoorweginfrastructuur voor hoge snelheden wordt opgewaardeerd, met Rabat als volgende op de lijst.
6. Korail KTX: 305 km/u
Zuid-Korea’s hogesnelheids spoornet is misschien niet het nieuwste (de KTX, of “Korean Train Express”, debuteerde in 2004) of het glimmendste, maar het houdt wel zijn rang bij de snelste. In 2018 stelde de trein atleten en toeschouwers in staat de Olympische Winterspelen van Pyeongchang rechtstreeks van Incheon International Airport te bereiken, waardoor de reis van zes uur tot minder dan twee werd teruggebracht. De nieuwste route, op de Jungbunaeryuk Lijn die Bubal en Chungju verbindt, snijdt door het midden van het land om een streek te bereiken die gekoesterd wordt om zijn bergen, grotten, en natuurlijke bronnen.
7. Shinkansen H5 en E5: 224 km/u
Als pionier op het gebied van de bullet train debuteerde Japan de Hikari hogesnelheidstrein, die al in 1964 in dienst kwam tussen Tokio en Osaka en de reistijd tussen de twee grootste steden van het land terugbracht van bijna zeven uur tot slechts vier uur per spoor. De H5 en E5 serie Shinkansen, die respectievelijk de Tohoku en Hokkaido diensten rijden, zijn twee van de nieuwere kogeltreinen op Japans spoor, en ze zullen naar verwachting in 2026 hun internationale debuut maken op India’s eerste hogesnelheidslijn, die Mumbai en Ahmedabad met elkaar verbindt.
8. De Italo en Frecciarossa: 220 km/u
Italië’s duellerende treinexploitanten, NTV en Trenitalia, pronken elk met een hogesnelheidstrein die als de snelste van Europa geldt en waarmee ze passagiers veel sneller door een groot deel van het land kunnen pendelen dan met de auto. Een internationale route van Milaan naar Parijs, die zes uur duurt, is zo populair gebleken dat Trenitalia de dagelijkse frequenties heeft opgevoerd. De Frecciarossa, of “rode pijl”, werd onthuld tijdens de Expo 2015, die in Milaan gehouden werd, en de trein is opmerkelijk zowel door zijn snelheid als door zijn constructie; de onderdelen zijn bijna 100 procent hernieuwbaar en duurzaam.
9. Deutsche Bahn ICE: 205 km/u
Het opvallend futuristische wit en zilver van de Inter-City Express, of ICE, gecombineerd met zijn scherpe rode spieklijn, is een indrukwekkend gezicht dat door het schilderachtige Duitse landschap raast. En, nu de Deutsche Bahn er steeds meer bestellingen voor plaatst, zullen ze tegen 2030, als er zo’n 450 ICE treinen op de rails van Europa rijden, een heel gewoon gezicht zijn geworden. Net als de Spaanse Renfe AVE trein is Duitslands snelste trein een Siemens ontwerp, de Velaro, en werd gebouwd om door de Kanaaltunnel te passen. Dit feit is belangrijk omdat DeutscheBahn langetermijnplannen heeft om deze treinen van Frankfurt naar Londen te laten rijden.
10. Renfe AVE: 193 km/u
De snelste trein van Spanje is de Velaro E van Siemens, en hij wordt gebruikt voor lange-afstandsdiensten naar grote Spaanse steden en verder: reizen van Barcelona naar Parijs kan nu met de hogesnelheidstrein in zes uur.