Als het gaat om de prestaties van je site, is paginasnelheid van groot belang.
Maar als je niet begrijpt hoe deze metriek werkt – en meer in het bijzonder welke factoren deze beïnvloeden – kan het moeilijk zijn om te verbeteren.
Om je bounce rate te verlagen en de betrokkenheid van bezoekers te vergroten, is het essentieel dat je website snel en naadloos laadt.
Een site die geoptimaliseerd is voor snelheid door een webdesign Utrecht, verbetert niet alleen de gebruikerservaring, maar kan ook helpen om je ranking in zoekmachines te verbeteren.
Laten we aan de slag gaan!
9 snelle manieren om de laadsnelheid je website
Nu je begrijpt hoe belangrijk paginasnelheid is, is het tijd om te werken aan het verbeteren van deze belangrijke parameter.
Laten we met dat in gedachten eens kijken naar negen eenvoudige manieren om je website sneller te maken.
1. Minimaliseer CSS, JavaScript en HTML.
Het optimaliseren van de manier waarop je bestanden laden kan helpen om de laadsnelheid van je pagina te verbeteren. Zo kan ook het minimaliseren van je CSS, JavaScript en HTML code. Dit betekent het verwijderen van onnodige spaties, tekens, commentaar en andere onnodige elementen om de bestanden te verkleinen.
Het verkleinen van je bestanden maakt het ook gemakkelijker om ze te combineren. Het resultaat is schonere code, en slankere webpagina’s die sneller laden.
Natuurlijk is het niet echt efficiënt om elke regel code van elk bestand van je site uit te kammen.
In plaats daarvan kun je je CSS, JavaScript en HTML minen met een gratis plugin: Autoptimize. Deze populaire plugin maakt het gemakkelijk om je scripts en stijlen automatisch samen te voegen en te minen.
Gezien de grote verscheidenheid aan functies en instellingen die het biedt, kan het configureren van deze plugin in het begin een beetje overweldigend zijn.
2. Elimineer onnodige plugins.
Niet alle plugins zijn gelijk geschapen. Te veel plugins op je site kan onnodige bloat veroorzaken die je site vertraagt.
Bovendien kunnen plugins die verouderd zijn of niet goed onderhouden worden een veiligheidsrisico vormen, en zelfs compatibiliteitsproblemen introduceren die de prestaties belemmeren.
Daarom is het een slim idee om het aantal plugins dat je op je WordPress site gebruikt tot een minimum te beperken. Een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen is natuurlijk door alle plugins die je momenteel niet gebruikt uit te schakelen en te verwijderen.
We raden je ook aan om de plugins die je hebt geïnstalleerd nog eens te bekijken, om te evalueren of ze eigenlijk wel nodig zijn. Er zijn misschien enkele hulpmiddelen die overlappende functies en mogelijkheden hebben, en andere die gewoon niet meer relevant zijn voor je behoeften.
Ten slotte kunnen bepaalde plugins je site meer vertragen dan andere. Om vast te stellen welke plugins je paginasnelheden verlagen, kun je proberen ze afzonderlijk te testen.
Deactiveer eerst al je plugins (het is het veiligst om dit op een staging site te doen):
Zet ze dan één voor één weer aan. Elke keer dat je een plugin activeert, gebruik je een snelheidstestprogramma zoals PageSpeed Insights om te zien of je score en timings zijn beïnvloed.
Veel plugins kunnen je paginasnelheden met een kleine marge verhogen. Als je echter een plotselinge grote toename ziet, is het misschien tijd om een alternatieve tool te vinden die hetzelfde doel dient (maar beter geoptimaliseerd is).
Uiteindelijk verbetert het verlagen van de laadsnelheid van pagina’s niet alleen de algemene prestaties en UX van je website, maar ook de SEO ervan. Gelukkig voor jou zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken om je laadtijden te verlagen.
Naast het gebruik van een CDN en het cachen van je pagina’s, kun je plugins gebruiken om je afbeeldingen te optimaliseren, het laden van scripts uit te stellen en de bestanden van je site te minen.
Een voor prestaties geoptimaliseerde hosting kan ook een grote invloed hebben op de snelheid van je site.
Maar denk eraan – elke seconde die je webpagina’s nodig hebben om te laden verhoogt drastisch de kans dat je bezoekers vertrekken.
3. Verminder je redirects
Te veel redirects op je website kunnen de laadtijden echt schaden. Elke keer dat een pagina ergens anders naartoe verwijst, verlengt dat het HTTP-verzoek en het antwoordproces.
Natuurlijk kunnen in sommige gevallen redirects nodig zijn, zoals bij een verhuizing naar een nieuw domein. Het elimineren van onnodige redirects op je site kan echter leiden tot aanzienlijk kortere laadtijden van pagina’s.
Er zijn een paar verschillende manieren om omleidingen in WordPress te verminderen. Eén daarvan is het vermijden van onnodige doorverwijzingen bij het maken van interne links en menu’s. Een andere is ervoor zorgen dat je Top-Level Domain (TLD) met maximaal één omleiding oplost.
Als je hulp nodig hebt bij het identificeren van omleidingen die verkeerd zijn ingesteld op je site, kun je de Patrick Sexton Redirect mapper tool gebruiken.
Hiermee kun je dubbele omleidingen opsporen. Je kunt ook een hulpmiddel als Screaming Frog gebruiken om alle redirects op je site te identificeren en waar ze naartoe leiden. Dit zou het gemakkelijker moeten maken om omleidingen op te sporen die geen doel dienen. Vervolgens kun je degene die je niet nodig hebt verwijderen via het .htaccess bestand van je site.
4. Kies een voor prestaties geoptimaliseerde host.
De hostingprovider die je gebruikt speelt een grote rol in het beheer en de prestaties van je website. Dat geldt ook voor zijn paginasnelheden. Check stuurlui.nl voor een hosting die perfect past bij jouw website.
Een van de ergste fouten die je kunt maken is genoegen nemen met middelmatige hosting om een lager maandbedrag te krijgen.
Goedkope hosting vertaalt zich vaak in slechte prestaties. Het kan betekenen dat meerdere websites op een overbelaste server bronnen delen, wat uiteindelijk de laadtijden van je pagina’s kan belasten.
Aan de andere kant zijn er een handvol prestatiegerichte hosting oplossingen die je kunt gebruiken die een krachtig platform bieden dat is ontworpen voor snelheid. Meestal bieden deze providers geen gedeelde hosting aan, wat betekent dat je je nooit zorgen hoeft te maken dat andere websites jouw pool van potentiële bronnen leegzuigen.
5. Cache je webpagina’s.
Caching is een van de meest effectieve manieren om je webpagina’s te versnellen. Caching slaat kopieën van de bestanden van je site op, waardoor de server minder werk heeft om een webpagina te genereren en aan de browser van een bezoeker te serveren.
Caching van je webpagina’s kan helpen om de Time to First Byte (TTFB) te verlagen, doordat de server minder bronnen hoeft te gebruiken om een pagina te laden.
Er zijn verschillende manieren om je webpagina’s te cachen. Je kunt dit op serverniveau doen, wat betekent dat je host het voor je doet.
Een andere optie is het gebruik van een caching plugin zoals W3 Total Cache, een gratis WordPress plugin die het cachen van je webpagina’s snel en gemakkelijk maakt. Nadat je het hebt geïnstalleerd en geactiveerd, navigeer je gewoon naar Algemene Instellingen > Pagina Cache en selecteer je de optie Inschakelen.
Je kunt ook gebruik maken van WP Rocket, een krachtige caching plugin die je laadtijd verbetert en in een paar klikken je PageSpeed Insights score en Core Web Vitals optimaliseert. Bovendien past de plugin bij activering 80% van de best practices voor webprestaties toe – het perfecte hulpmiddel om tijd te besparen en je site sneller te maken.
6. Schakel browser caching in.
Browser caching is een andere vorm van caching die je kunt gebruiken om het laden van pagina’s te verbeteren. Met deze techniek kan de browser allerlei informatie opslaan, waaronder stylesheets, afbeeldingen en JavaScript-bestanden, zodat hij niet bij elk bezoek de hele pagina opnieuw hoeft te laden.
Net als W3 Total Cache is WP Rocket een krachtige caching plugin die je op je WordPress site kunt gebruiken. Het maakt gebruik van page caching en cache pre-loading om de snelheid van je pagina’s te optimaliseren en bliksemsnelle laadtijden te creëren. WP Rocket is een premium plugin, met verschillende prijsplannen om uit te kiezen.
7. Gebruik asynchronous en uitgesteld laden voor je CSS- en JavaScript-bestanden.
Je site bestaat uit CSS- en JavaScript-bestanden. Deze scripts kunnen synchroon of asynchroon laden.
Synchroon betekent dat de bestanden één voor één laden, in de volgorde waarin ze op je webpagina staan.
Bij deze methode zal de browser, wanneer hij een script tegenkomt, stoppen met het laden van andere elementen op de pagina totdat dat bestand eerst volledig geladen is.
Omgekeerd maakt asynchroon laden het mogelijk om meerdere bestanden tegelijk te laden, wat de prestaties van de pagina kan versnellen. Om dit in te stellen moet je render-blocking bronnen elimineren.
Als je WordPress gebruikt, kun je ofwel een combinatie van de Autoptimize en Async JavaScript plugins gebruiken om deze taak eenvoudig uit te voeren.
Je kunt ook voor de meest eenvoudige optie gaan en WP Rocket gebruiken. De plugin bevat drie effectieve functies om CSS en Javascript bestanden te optimaliseren: Ongebruikte CSS verwijderen, JavaScript uitgesteld laden en JavaScript-uitvoering uitstellen. Je hoeft de opties alleen maar in te schakelen, en de plugin zorgt voor de bestandsoptimalisatie.
8. Maak gebruik van een content delivery network (CDN).
Een Content Delivery Network (CDN), ook wel een ‘inhoudsdistributie netwerk’ genoemd, is een netwerk van servers dat kan helpen de laadsnelheid van pagina’s te verbeteren. Het doet dit door het hosten en leveren van kopieën van de statische inhoud van je site vanaf servers over de hele wereld.
Een CDN werkt samen met, en niet in plaats van, je host. Naast de server waar je primaire website wordt gehost, kun je een CDN gebruiken om kopieën van de bestanden van je site te verspreiden over strategisch gekozen datacentra.
Dit kan de prestaties maximaliseren door de afstand te verkleinen die gegevensverzoeken moeten afleggen tussen browsers en de servers van je host. Door de inhoud van een webpagina te laden vanaf een server in de buurt van elke bezoeker, helpt een CDN de netwerklatentie te verminderen en lagere TTFB’s te produceren.
Je kunt kiezen uit verschillende CDN-opties, waarvan één is kiezen voor een host die een CDN aanbiedt die je direct vanuit je eigen dashboard kunt inschakelen.
9. Comprimeer en optimaliseer je afbeeldingen.
Afbeeldingen helpen het uiterlijk van je webpagina’s te verbeteren en verhogen de kwaliteit van je inhoud. Grote afbeeldingen kunnen echter ook de laadtijd vertragen.
Daarom is een van de gemakkelijkste manieren om de laadsnelheid van je pagina’s te verhogen het comprimeren en optimaliseren van je afbeeldingen. Dit kan inhouden dat je het bestandsformaat wijzigt, lui laden mogelijk maakt en afbeeldingen comprimeert.
Door de bestandsgrootte van je afbeeldingen te verkleinen, kun je hun ‘gewicht’ verminderen, waardoor je pagina’s uiteindelijk sneller laden. Er zijn verschillende plugins voor beeldoptimalisatie die je hiervoor kunt gebruiken, zoals WP Smush.
Nadat je deze plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, zal hij je afbeeldingen automatisch verkleinen en comprimeren zonder hun kwaliteit aan te tasten. Het bevat functies voor lossless compressie, lazy loading, en zelfs het optimaliseren van afbeeldingen in bulk.
Als je WordPress niet als CMS gebruikt, zou je het kunnen proberen met tinypng.com, die je afbeeldingen overal van 25% tot 80% kunnen verkleinen, en een gratis website app genaamd Squoosh.