De favoriete racketsport onder de Nederlanders is een uitstekende keuze voor je gezondheid. Als training voor het hele lichaam doet tennis een beroep op talrijke orgaansystemen en spiergroepen.
Het is zeker dat je hart gaat pompen, je quads en hamstrings gaan werken, en je competitieve kant wordt aangesproken – en dat allemaal terwijl je met een vriend tijd buiten doorbrengt. Hier volgt een blik op negen fysieke (en mentale) gezondheidsvoordelen van tennis voor mensen van alle leeftijden.
Verhoogt de blootstelling aan vitamine D
Voldoende vitamine D krijgen wordt in verband gebracht met een sterker immuunsysteem, een betere gezondheid van het hart, en minder kans op kanker. Toch hebben veel mensen een tekort aan deze belangrijke voedingsstof.
Buiten tennissen laat je vitamine D opzuigen door blootstelling aan de zon. Sommige studies hebben aangetoond dat het lichaam de meeste vitamine D uit zonlicht ontvangt tegen de middag, dus overweeg je wedstrijd rond het middaguur te plannen, zolang het dan nog niet te warm is.10
Vergeet alleen niet zonnebrandcrème te dragen! Te veel UV-straling door blootstelling aan de zon verhoogt het risico op huidkanker.
Helpt bij gewichtsverlies
Aërobe lichaamsbeweging door tennis beschermt niet alleen je hart – het kan je ook helpen gewicht te verliezen, als dat een persoonlijk doel is. In een studie uit 2012 ontdekten onderzoekers dat zwaarlijvige mannen en vrouwen die vijf dagen per week aërobe lichaamsbeweging aan hun routine toevoegden, in 10 maanden tijd aanzienlijk gewicht verloren, zelfs als ze niets aan hun eetpatroon veranderden.
Afhankelijk van je gewicht en de intensiteit van je spel, kun je met tennissen een paar honderd calorieën per uur verbranden. Combineer deze activiteit met een gezond dieet om een gezond gewicht te behouden.
Vergroot je bewegingsbereik
De brede bewegingen van tennis, zoals zwaaien en reiken, zijn een uitstekend middel om je bewegingsbereik te vergroten. Deze dynamische, strekkende bewegingen smeren je gewrichten en versterken spieren en pezen. Maar als je net op de baan begint, is het slim om je aan deze bewegingen op te werken om blessures te voorkomen.
Voorafgaand aan je tenniswedstrijd is een warming-up belangrijk om je risico op blessures te verminderen en je prestaties te verbeteren.
Beweeg je gewrichten door hun normale bewegingsbereik (niet rekken) om de doorbloeding op gang te brengen van de spieren die je op de baan zult gebruiken; vooral de schouders, knieën en borstwervelkolom. Een aantal gecontroleerde herhalingen die je bewegingen op de baan nabootsen is de beste manier om je lichaam klaar te krijgen.
Verbetert het evenwicht
Een goed evenwicht is een must bij tennis (tenminste, als je niet telkens omvalt als je voorover buigt voor een backhand). Door een racket te gebruiken, train je je lichaam om zijn evenwicht te bewaren terwijl je slaat en serveert met een twee voet verlengd deel van je arm.
Vermindert het risico op osteoporose
Osteoporose treedt op wanneer de aanmaak van nieuw bot de afbraak van oud bot niet kan bijhouden, waardoor botten gemakkelijker breken. Deze aandoening treft meestal vrouwen, en het risico neemt toe naarmate je ouder wordt.
Hoewel je zou kunnen denken dat lichaamsbeweging het risico op breuken zou verhogen, is het tegendeel eigenlijk waar. Veel soorten lichaamsbeweging helpen osteoporose voorkomen – vooral gewichtdragende oefeningen.
Bij tennis werk je, telkens als je je racket opheft, tegen de zwaartekracht in. Deze kracht die op je botten wordt uitgeoefend helpt ze sterker te worden.
Verbetert de motorische controle
Motorische controle is een bewustzijn en vermogen om een lichaamsdeel te stabiliseren terwijl een ander lichaamsdeel beweegt. De bewegingen van tennis kunnen dit gebied van lichamelijke conditie op unieke wijze ondersteunen.
Bij tennis is motorische controle nodig als je je arm beweegt om je racket te zwaaien. Tegelijk stabiliseren je core spieren je heupen zodat je niet valt als je zwaait.
Niet alleen je armen en benen kunnen gecoördineerder worden van racketsporten. De lichaamsrotatie, het stoppen en starten, en het reiken en balanceren die tennis vereist kan ook je core stabiliseren. Tennis ontwikkelt de core op meer manieren dan eenvoudige houdingsoefeningen of buikspierroutines.
Ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid
Aerobe activiteit van welke soort dan ook werkt om je hart te versterken. Springen voor de perfecte swing, over de baan rennen, en op hol geslagen ballen jagen zijn enkele van de activiteiten die je hartslag verhogen als je tennist.
Als je hartslag stijgt, wordt je ademhaling dieper en sneller, waardoor zuurstof en bloedstroom door het hele lichaam toenemen – en dat draagt allemaal bij tot een sterker cardiovasculair systeem.
Uit een studie uit 2017 bleek dat deelname aan racketsporten samenhing met een 56% vermindering van sterfte door hart- en vaatziekten (en een 47% vermindering van het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook).
Bevordert behendigheid
Wie zou niet graag leniger zijn? Het zwierige voetenwerk van tennis kan je helpen om lichter op je voeten te staan.
Tennis is geen rechtlijnige sport. Spelers moeten de baan bedekken, wat voorwaartse en achterwaartse, zijwaartse en diagonale bewegingspatronen vereist. Tennissers veranderen vaak van richting, stoppen en starten, en versnellen en vertragen. Ze moeten ook hun verticale positie veranderen voor zowel lage ballen als voor bovenhoofdse volleys en serves.
Dit voortdurend wisselen van beweging bij tennis traint het lichaam en de hersenen om zich sneller aan te passen.
Conclusie
Voor een training met veel gezondheidsvoordelen rijg je die tennisschoenen aan! Als je een beginner bent in tennis, maak het je gemakkelijk door met een geliefde te dubbelen, of begin met een paar games in plaats van een hele set. En zoals altijd: raadpleeg je arts voor je aan een nieuw oefenschema begint.