Een nieuwe tatoeage krijgen: geweldig. Een nieuwe tatoeage infecteren: precies het tegenovergestelde van geweldig.
Tattoo-infecties komen wel eens voor. In feite dragen alle tatoeages het risico van een infectie in zich, ongeacht bij welke tatoeëerder je komt of wat voor soort tatoeage je neemt. En tattoo-infecties brengen het risico met zich mee dat je huid en de tattoo beschadigd raken. Toch zijn er manieren om tatoeage-infecties veilig te behandelen en de mogelijke schade te beperken. Het komt erop aan te weten op welke tekenen van een tatoeage-infectie je moet letten, met wie je moet praten als het er vervelend begint uit te zien, en hoe snel je moet handelen als je red flags begint te zien.
Maar het is ook belangrijk om te weten hoe de tatoeage in eerste instantie geïnfecteerd is geraakt. Er zijn veel verschillende soorten tattoo-infecties. Sommige zijn misschien begonnen terwijl je die tatoeage in de salon zelf kreeg. Misschien was de plek of de artiest niet de beste voor het werk.
Andere kunnen zijn ontstaan tijdens de nazorg periode. Ken je die instructies die tatoeëerders hun klanten geven over alle stappen die je moet nemen in de weken en maanden na het inkten? Ja, niet iedereen volgt ze perfect op, blijkbaar…
Hoe verzorg je je huid na het zetten van een tatoeage?
Het genezingsproces van een tatoeage kan twee tot vier weken duren. De nazorg instructies variëren per tatoeëerder, maar over het algemeen zijn ze het allemaal eens over het volgen van deze strategieën. Na je afspraak wordt je tatoeage afgedekt met een verband of plastic verpakking, die na ongeveer zes uur verwijderd kan worden. Was je tatoeage drie keer per dag met ongeparfumeerde antibacteriële zeep, dep hem droog met een papieren handdoek, en bedek hem met een dun laagje zalf.
Na het zetten van een tatoeage moet je het gebied schoon en vochtig houden. Een occlusief verband wordt vaak aangebracht om de huid te beschermen terwijl de pigment injectieplaatsen genezen. Vermijd inspannende activiteiten, overvloedig zweten en contact met vervuilde omgeving zoals zand, oceanen en puin.
Hoe lang moet je wachten met sporten na het zetten van een tatoeage? Dat hangt af van de plaatsing van de tatoeage en een paar andere belangrijke factoren.
Enige vervelling in de eerste stadia van het genezingsproces is normaal, maar probeer nooit de korstjes eraf te halen die meestal aan de oppervlakte verschijnen.
Tot je tatoeage volledig genezen is, moet je ook vermijden om in bad te gaan (douchen is prima), te zwemmen, te zonnen, aan de tatoeage te krabben, en de tatoeage aan te raken zonder je handen te wassen.
Wat zijn dan de tekenen dat je tatoeage geïnfecteerd is?
Etterende pus
Het zien van pus dat uit de tatoeageplaats loopt is het meest specifieke teken dat je tatoeage geïnfecteerd is. Je kan beter naar de dokter gaan als dit zich voordoet om te bepalen of de infectie er een is die thuis behandeld kan worden of niet.
Je kunt proberen het te wassen met vloeibare antibacteriële zeep en drie tot vier keer per dag een vrij verkrijgbare dubbele antibiotische zalf aanbrengen. Krijg je koorts, dan moet je naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp gaan.
Pseudomonas bacteriële of schimmelinfecties
Deze treden op als je je tenen, voeten of enkels tatoeëert.
Pseudomonas bacteriële infecties komen vaker voor als je oude, stinkende, zweterige sneakers zonder sokken draagt, en schimmelinfecties komen vaker voor als je last hebt van voetschimmel/nagelschimmel, of op blote voeten rondloopt in de sportschool of openbare douches, waar deze schimmel graag op de loer ligt.
Waar moet je op letten? Infecties zien er meestal rood uit en zijn warm, gezwollen en hebben een geur. Schimmelinfecties kunnen er ook rood uitzien en een witte aanslag hebben, zoals voetschimmel. Hij raadt aan de plek te weken met verdunde witte azijn en water, en daarnaast een antibioticum op recept te gebruiken.
Stevige bulten
Stevige bulten, bekend als granulomen, kunnen duiden op een bepaald type allergische reactie op de kleurstof.
Een jeukende uitslag kan ook optreden als reactie op een allergie voor de kleurstoffen die in je tatoeage zijn gebruikt (dit komt het meest voor bij rode kleurstoffen). Ga hoe dan ook meteen naar je dermatoloog of huisarts.
Roodheid en warmte
Als je een zich verspreidende roze verkleuring ervaart of het gevoel van pulserende warmte die uitstraalt rond je tatoeage, kun je een infectie hebben. Zorg dat je zo snel mogelijk naar een arts gaat voor een topische of orale antibiotica.
Je kunt ook zonder infectie zwelling en warmte hebben. Maar als het langer dan drie dagen aanhoudt of erger wordt, dan is het een infectie. En je raadt het al: Ga naar de dokter.
Niet-tuberculose mycobacterium infectie
Deze ontstaat door onrein water dat in tatoeage salons wordt gebruikt voor het wassen of verdunnen van inkt, of daarna door blootstelling in ander stilstaand water, zoals nagelsalons. Deze presenteren zich als een enkele rode, gezwollen bult en gaan meestal gepaard met kleinere roze vlekken of rode strepen langs de arm (of het been) omhoog die de natuurlijke lymfestroom volgen met of zonder gezwollen klieren in de oksel (of lies).
Als je denkt dat je hieraan kunt lijden, ga dan naar een huisarts, dermatoloog of infectieziekte specialist, die orale antibiotica kan voorschrijven.
E.coli huidinfecties
Tatoeages op de billen, liezen of schaamstreek lopen een verhoogd risico op infecties omdat ze in contact komen met fecaliën, die E. coli bacteriën bevatten. Deze zouden stinken, pus bevatten, en er rood uitzien.
Orale antibiotica zijn meteen nodig, dus ga zo snel mogelijk na het verschijnen van de tekenen naar de dokter.
Virale infecties
Het risico om HIV, Hepatitis B of Hepatitis C op te lopen is klein, maar wel mogelijk. Dit kan gebeuren als apparatuur besmet is en niet na elke afspraak wordt gesteriliseerd. Deze zouden zich niet presenteren met acute huidverschijnselen, maar als je andere tekenen/symptomen van Hepatitis of HIV hebt, ga dan naar je huisarts om je te laten testen.
Wat gebeurt er als je een geïnfecteerde tatoeage niet verzorgt?
Hoewel levensbedreigende aandoeningen zeldzaam zijn, kan de zaak toch escaleren als je de behandeling van je geïnfecteerde tatoeage negeert.
Als je de geïnfecteerde tatoeage niet verzorgt, kan hij soms vanzelf genezen, of hij kan met koorts, rillingen en malaise uitgroeien tot kritisch ziek, wat resulteert in sepsis die tot de dood kan leiden.
Als iets je vreemd of bijzonder pijnlijk voorkomt, ga dan naar de dokter. Het is belangrijk om te handelen zodra je denkt dat er iets mis is. Als je een geïnfecteerde tatoeage niet verzorgt, kun je een ongewenst esthetisch uiterlijk van het getatoeëerde gebied of een verspreide weke delen infectie riskeren. Tatoeages zijn gecontroleerde verwondingen aan de huid, dus ze vertegenwoordigen een breuk in de huid die behandeld moet worden als een open wond, met grote zorg om het schoon te houden.
Onthoud: Ongemak op de plaats van de nieuwe inkt, jeuk en korstjes kunnen allemaal normaal zijn na het krijgen van een tatoeage. Maar als je langdurige symptomen hebt, of enige reden om je zorgen te maken, is het het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en zo snel mogelijk naar een arts te gaan.
Hoe voorkom je dat je een ontstoken tattoo krijgt
Zorg ervoor dat je tatoeëerder een vergunning heeft. Vraag je tatoeëerder hoe ze de apparatuur reinigen en steriliseren. Zorg ervoor dat ze handschoenen dragen tijdens de procedure. Nadat het tatoeëren voorbij is, moet je tatoeëerder je gedetailleerde schriftelijke instructies geven over de nazorg.