Een controlerende partner is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Terwijl sommigen zich openlijk controlerend gedragen, kunnen anderen hun toevlucht nemen tot subtiele manipulatie in een poging je “onder de duim te houden”.
Misschien begon het ermee dat je vriendin of vriend alle tijd met je wilde doorbrengen en alle details van je leven wilde weten.
Het voelde geweldig om zoveel aandacht te hebben. Maar ergens langs de lijn begon het een beetje te veel voor je te voelen. Het is moeilijk vast te stellen wanneer precies.
Wat je wel weet is dat je steeds meer aarzelt om bepaalde dingen alleen te doen of zelfstandig beslissingen te nemen.
Je lijkt te verlangen naar de privacy en autonomie die je ooit had. Je hebt het gevoel dat je elke beweging rond je partner moet berekenen.
Als dit het geval is, zit je misschien onder de duim zitten. Controle is een van de vele giftige gedragingen die je niet zou moeten tolereren in een relatie.
Hoewel de controle duidelijk kan zijn wanneer je partner je expliciet vraagt om je op bepaalde manieren te gedragen, zijn er een aantal manipulatietactieken en subtielere controlerende manieren die ertoe kunnen leiden dat je je verward en overweldigd voelt.
Het leren van enkele tekenen van een controlerende partner kan je helpen een weloverwogen en veilige beslissing te nemen over je relatie.
9 Tekenen dat je onder de duim zit
Als je in heet water springt, kan je reactie zijn om je eruit te haasten. Maar wat gebeurt er als je in lauw water stapt en de hitte langzaam opvoert?
Deze analogie kan je helpen om de dynamiek van een controlerende partner te begrijpen.
Sommige van de controlerende gedragingen van je partner kunnen zo subtiel zijn of zo geleidelijk opkomen dat ze in het begin moeilijk te ontdekken zijn. Misschien begin je er zelfs aan te wennen. En dan, op een dag, kun je je realiseren dat het water te heet is en dat je pijn hebt.
Niet alle controlerende partners gedragen zich echter op dezelfde manier. Er zijn vele gradaties van controle, en de controle kan subtiel geïntegreerd zijn in je relatie.
Waar het echt om gaat is hoe jij je voelt bij dit gedrag.
Geven ze je een onzeker, ongemakkelijk of handtastelijk gevoel over bepaalde aspecten van jezelf en je leven? Dit kan op zichzelf al een red flag zijn.
Dit zijn de meest voorkomende tekenen onder de duim zitten:
1. Ze schenden je privacy
Een controlerende partner kan eisen om je recente chat geschiedenis te zien, of ze kunnen je dagboek lezen terwijl je aan het werk bent. Ze kunnen ook voortdurend vragen wat je denkt of hoe je je voelt.
Ze kunnen je activiteit in de gaten houden, zoals je volgen in hun auto, kijken hoeveel stappen je zet op Fitbit, of bijhouden wat je doet via sociale media of Google.
Ze kunnen ook vragen om je wachtwoorden en het voorstellen als “als je niets te verbergen hebt, waarom zou ik die dan niet hebben?”. Je hebt recht op je privacy en eisen dat je die niet hebt is een teken van een controlerende partner.
2. Ze overschrijden je grenzen
Als je ergens “nee” tegen zegt, kan een controlerende partner proberen je om te praten. Dit kan eruit zien als je onder druk zetten om van gedachten te veranderen of met je in discussie gaan over waarom je het mis hebt.
Dit geldt ook voor fysieke grenzen. Je maakt bijvoorbeeld plannen met iemand anders en laat je partner weten dat je niet beschikbaar zult zijn, maar je partner komt ongevraagd bij je thuis opdagen.
3. Ze nemen beslissingen voor jou
Er is een vage grens tussen oplettendheid en druk. Maar het kan het laatste zijn als je partner routinematig beslissingen voor je neemt. Dit is controlerend gedrag.
Misschien staan ze er altijd op om je overal heen te rijden, of nemen ze tijd in je agenda in beslag.
Ze kunnen ook afspraken maken met je vrienden zonder het je eerst te vragen, of ze schilderen of herinrichten alleen naar hun smaak.
Als ze het niet eens zijn met de manier waarop je je kleedt, kunnen ze je dat vertellen, of ze kunnen beginnen met het langzaam “veranderen van je garderobe” door specifieke outfits als cadeau aan je te kopen.
4. Ze zijn overbezorgd
Om je geven is niet hetzelfde als je controleren, hoewel het soms moeilijk voor je kan zijn om ze uit elkaar te houden.
Een partner kan overbezorgd zijn als hij zich afvraagt met wie je bent uitgegaan, boos wordt als je een telefoontje niet meteen beantwoordt, of jaloers doet over je vrienden en familie.
Ze kunnen ook aannemen dat je alleen veilig bent als zij in de buurt zijn, of ze kunnen je vragen om elke keer met hen te overleggen als je een beslissing neemt.
Een controlerende partner kan bovenop je medische afspraken zitten, een speciaal dieet voor je opstellen, of je adviseren tegen die collega die ze niet mogen.
Elk van deze gedragingen op zichzelf betekent misschien niets bijzonders. Maar als je partner of echtgenoot zich herhaaldelijk zo gedraagt en geen rekening wil houden met jouw belangen, behoeften en meningen, probeert hij of zij je misschien te controleren.
5. Ze bekritiseren je
Dit is meer dan een achteloze opmerking hier of daar – we hebben tenslotte allemaal onze slechte dagen.
Kritiek kan eruit zien als grapjes over je maken in het bijzijn van andere mensen, het in diskrediet brengen van de manier waarop je je kleedt, of het altijd wijzen op fouten – zoals die ene plek waar je bent vergeten je benen te scheren of een beetje stofje dat je bent vergeten op te ruimen op de vloer.
Na verloop van tijd kan constante kritiek je gevoel van zelfvertrouwen uithollen, en het kan er ook toe leiden dat je je op bepaalde manieren gaat gedragen om kritiek te vermijden.
6. Ze micromanagen je
Een controlerende romantische partner kan proberen te voorkomen dat je je leven leeft zoals je dat typisch zou doen. Ze kunnen misschien:
- je vertellen wat je mag dragen of hoe je je haar moet dragen
- je onder druk zetten om op een bepaald gewicht te blijven
- proberen je financiën te controleren
- voorkomen dat je medische zorg krijgt of een therapeut bezoekt
- je vertellen wanneer je naar je werk of school mag gaan
- je school- of werkmaterialen voor je verbergen
Een controlerende partner kan deze neiging ook tonen in alledaagse situaties. Ze kunnen bijvoorbeeld:
- altijd naar je gesprekken vragen als je de telefoon ophangt
- controleren wat je net uit de koelkast hebt gehaald
- toezicht houden op wat je in de supermarkt koopt
7. Ze isoleren je van anderen
Isolerend gedrag kan subtiel zijn, zoals het afstemmen van het gesprek als je verhalen over andere mensen deelt of je een oogrol geven als je telefoontjes beantwoordt.
Het kan ook openlijker zijn. Een controlerende partner kan klagen over hoeveel tijd je doorbrengt met andere mensen, zoals vrienden of familie. Ze kunnen je geliefden neerzetten of zeggen dat ze een slechte invloed op je hebben. Ze kunnen zich zelfs op bepaalde manieren gedragen die wrijving veroorzaken als je vrienden of familie in de buurt zijn.
Ze kunnen je ook isoleren door met een crisis je aandacht op te eisen, om te voorkomen dat je plannen met andere mensen doorzet. Ze kunnen je de stille behandeling geven wanneer je ervoor kiest om tijd met iemand anders door te brengen.
8. Ze gaslighten je
De term “gaslight” is geïnspireerd op de gelijknamige film uit 1944. Daarin laat een echtgenoot zijn vrouw langzaam geloven dat ze haar verstand verliest door dingen te doen als het gaslicht dimmen en dan te doen alsof hij dat niet gedaan heeft.
Een controlerende partner kan een ervaring bagatelliseren, zoals een boze uitbarsting, en je er dan van beschuldigen dat je te gevoelig bent. Ze kunnen ook iets kwetsends zeggen en dat dan opvolgen met: “Het was maar een grapje. Je doet dramatisch.” Dit is gaslighting.
Ze kunnen zelfs ontkennen dingen te zeggen, tegen je liegen of je vertellen dat je buikgevoel verkeerd is. Soms vragen ze je zelfs om hulp te zoeken, door te zeggen dat je je grip op de werkelijkheid aan het verliezen bent.
9. Ze spelen het schuldspel
Een controlerend persoon kan het moeilijk hebben om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden.
Je kunt een controlerend vriendje confronteren, om er dan achter te komen dat hij het op de een of andere manier weer op jou heeft teruggedraaid. Je kunt zelfs merken dat je je verontschuldigt voor iets waarvan je niet wist dat je er spijt van moest hebben.
Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je je goede vriend hebt ge-sms’t over je relatieproblemen. Terwijl je onder de douche staat, gaat je vriendin op je telefoon en leest die privé berichten, en wordt dan boos op je om wat ze zag.
In plaats van toe te geven dat ze in de eerste plaats je privacy is binnengedrongen, kan ze de schuld op jou afschuiven om de verantwoordelijkheid voor hun keuzes te ontlopen. Dit is een teken van controlerend gedrag in relaties.