Pokémon is de meest waardevolle media franchise op de hele planeet. Het is dus geen verrassing dat er een hele illegale industrie is ontstaan rond het drukken van fake Pokémon kaarten, het meest duurzame verzamelobject van de franchise.
Terwijl oplichters soms kaarten van andere ruilkaartspellen zoals Magic en Yu-Gi-Oh! proberen te vervalsen, staat de wereld van de neppe Pokémon kaarten op een heel ander niveau. De schaal waarop neppe Pokémon kaarten gedrukt en verkocht worden is enorm, zowel wat betreft het aantal kaarten als wat betreft de soorten kaarten die fake pokemon kaarten willen namaken. Vorige maand nog namen Chinese douanebeambten meer dan 7,6 ton namaak Pokémon kaarten in beslag. Het is niet te zeggen hoeveel namaakkaarten in de loop van het spel aan ontdekking zijn ontsnapt en hun weg naar de consument hebben gevonden.
Twenty boxes of counterfeit #Pokemon #Pikachu game cards weighing over 7.6 tons were intercepted at Shanghai's Pudong Airport by customs officials yesterday. Bound for the Netherlands from a company in Qingdao province, it is one of the biggest fake #IP hauls in recent years. pic.twitter.com/zM2y6BiTIt
— Yicai Global 第一财经 (@yicaichina) November 23, 2021
Het drukken of verkopen van neppe pokemon kaarten is een schending van het handelsmerk van The Pokémon Company, maar dat is niet de enige reden waarom ze slecht zijn voor Pokémon fans. Omdat ze niet verkocht of in officiële evenementen gespeeld kunnen worden, zijn nagemaakte Pokémon kaarten in principe waardeloos. Hun enige doel is oplichters te helpen fans hun geld afhandig te maken.
Gelukkig is het overgrote deel van deze neppe Pokémon kaarten gemakkelijk te herkennen. Oplichters proberen meestal misbruik te maken van jongere fans, of van de volwassenen. Omdat deze slachtoffers als minder veeleisend worden beschouwd, snijden oplichters vaak in de bochten, en brengen ze verraderlijke fouten in hun neppe pokemon kaarten aan. Als je leert op deze fouten te letten, heb je een goede kans om een neppe kaart te herkennen voor je een onfortuinlijke aankoop doet.
Tegen de tijd dat je dit artikel beëindigd hebt, zul je weten hoe je kunt zien of een Pokémon kaart nep of echt is. Maar eerst nog wat goed nieuws!
Hoe je kunt zien of Pokémon kaarten nep zijn
Vertrouw eerst op je gevoel.
Soms kom je een kaart tegen die gewoon “vreemd” aanvoelt. Vertrouw op dat gevoel. Je intuïtie kan patronen en ongerijmdheden herkennen voordat je bewuste verstand dat doet. Bovendien, hoe meer tijd je doorbrengt met echte Pokémon kaarten, hoe gevoeliger je intuïtie wordt.
Als iets aan een kaart je vermoedens wekt, is het tijd om wat tests uit te voeren.
Bedenk voor je dat doet wel dat geen enkele truc, test of methode om neppe Pokémon kaarten te herkennen 100% doorslaggevend is. Sommige neppe Pokémon kaarten lijken bij één of meer tests echt, en sommige echte Pokémon kaarten hebben drukfouten waardoor ze nep kunnen lijken.
Vertrouw niet op een enkele test afzonderlijk. Gebruik in plaats daarvan een combinatie van tests, samen met je gezond verstand, wanneer je reden hebt om aan te nemen dat een kaart nep zou kunnen zijn.
1. Lees de kaart
Aanwijzingen: Lees alle tekst op de kaart, en controleer op fouten in spelling en grammatica. Fouten als deze wijzen er bijna altijd op dat de kaart fake is.
Aanwijzingen op neppe Pokémon kaarten:
- Spelfouten.
- Grammaticale fouten.
- Elke keer dat het woord “Pokémon” zonder accent over de e voorkomt.
- Elke andere term voor Pokémon dan “Pokémon”, zoals “Pocket Monster”.
- HP of Attack waarden van 1000 of meer. (Vanaf 2021 heeft geen enkele Pokémonkaart een HP hoger dan 340.)

Dit is de gemakkelijkste test om uit te voeren, en vereist niet veel vertrouwdheid met Pokémon kaarten of de franchise in het algemeen.
De tekst van veel namaak Pokémon kaarten is direct van echte kaarten gekopieerd, dus er zullen geen duidelijke fouten in zitten. Ook hadden sommige heel oude Pokémon kaarten drukfouten die leidden tot spelfouten of grammaticale fouten, hoewel deze uitzonderingen online goed gedocumenteerd zijn.
2. Vergelijk de achterkant van de kaart
Vergelijk de achterkant van de kaart met de achterkant van een kaart waarvan bekend is dat ze authentiek is. Als beide kaarten authentiek zijn, moeten hun ruggen bijna identiek zijn.
Uitgewassen kleuren tussen de blauwe rand en het blauw in de rest van het ontwerp van de kaart. De rand op de rug van echte Pokémon kaarten is heel apart, en verschilt van de andere blauwen in het ontwerp.

Tenzij je veel ervaring hebt met Pokémon kaarten, heb je een authentieke kaart nodig om een nauwkeurige vergelijking te maken. Ook is deze test onmogelijk als je online winkelt en de verkoper geen foto van de achterkant van de kaart bijvoegt.
De meest betrouwbare manier om te zien of een Pokémon kaart nep is, is de achterkant te vergelijken met de achterkant van een authentieke Pokémon kaart. De achterkant van een echte Pokémon kaart zit vol details die oplichters zelden perfect nabootsen. Afgezien van een paar goed gedocumenteerde uitzonderingen heeft elke Pokémon kaart die in het Engels gedrukt is precies dezelfde achterkant, of ze nu in 2021 of in 1999 gedrukt werd.
3. Vergelijk de kaart met een Online Scan
Aanwijzingen: Trek online een afbeelding van de kaart op met behulp van een gerenommeerde Pokémon database zoals de officiële Trading Card Database. Vergelijk je kaart met de afbeelding en kijk of er tegenstrijdigheden zijn.
Aanwijzingen op neppe Pokemon kaarten:
- Verkeerd lettertype, of lettergrootte.
- Verkeerde energiesymbolen, of energiesymbolen van de verkeerde grootte.
- Verkeerde HP waarde.
- Verkeerde aanvalsschade waarden.
- Verkeerde zwakte, weerstand, of terugtrekkosten.
- Verkeerd setsymbool of setnummer.
- Folie als de kaart geen folie hoort te zijn, en omgekeerd.
- Neppe en echte Pokémon kaarten: Jirachi

Je hebt een internetverbinding nodig en voldoende bekendheid met Pokémon om de kaart die je zoekt in een online database te vinden.
Wees je ervan bewust dat veel echte Pokémon kaarten meer dan één versie hebben, en dat geen van de online databases 100% compleet is (hoewel pkmncards.com completer is dan de officiële database). Maar zolang je naar dezelfde versie van de kaart kijkt die je vasthoudt, zou de kaart er bijna identiek uit moeten zien.
4. Vergelijk de kaart met een authentieke Pokémon kaart
Aanwijzingen: Vergelijk de verdachte kaart met een kaart waarvan je weet dat ze authentiek is. Idealiter gebruik je een andere kopie van precies dezelfde kaart, maar dat is niet altijd mogelijk. Je wilt een kaart met zoveel mogelijk overeenkomsten – zelfde set, zelfde zeldzaamheid, zelfde soort foiling, enz. Vergelijk de twee kaarten en zoek minieme verschillen.
Aanwijzingen op neppe Pokemon kaarten:
- Alle aanwijzingen uit Test #3.
- Te groot gewichtsverschil.
- Het karton is te dun.
- Karton is te slap.
- Vlakke, ongestructureerde folies terwijl de foliestijl een textuur moet achterlaten.
- Rommelige randen. De randen van een echte Pokémon kaart zijn recht en schoon, zonder kartonresten.
Als je een Pokémon kaart met een hoge waarde bekijkt, heb je misschien geen andere kaart met een hoge waarde uit dezelfde set bij de hand. Bovendien kan het, als je net begint, lastig zijn om te zien of kleine variaties normaal of verdacht zijn. Voor de beste resultaten met deze test wil je eerst wat ervaring opbouwen met het bekijken van echte Pokémon kaarten.
Als je eenmaal weet waar je op moet letten, gaat er niets boven het vergelijken van een verdachte kaart met de echte. Vervalste kaarten die dit nauwkeurig onderzoek kunnen doorstaan zijn zeldzaam.
Tests die we niet aanraden om neppe Pokémon kaarten te herkennen
Sommige andere tests om te zien of een Pokémon kaart nep of echt is hebben ook een aanhang binnen de gemeenschap ontwikkeld. De volgende tests raden we niet aan, omdat ze te vaak vals-positief zijn, of omdat ze je kaarten kunnen beschadigen.
De lichttest
Met de lichttest kun je zogenaamd de dikte en kwaliteit van de voorraad van een kaart controleren. Om de test uit te voeren schijn je met een lampje achter een Pokémon kaart en kijk je hoeveel van het licht er doorvalt. Als er te veel licht doorvalt, wijst dat erop dat de kaart van inferieure kwaliteit is en waarschijnlijk nep is.
Hoewel er in theorie niets mis is met de lichttest, heeft hij in de praktijk de neiging te mislukken. Dat komt omdat echte Pokémon kaarten te veel variatie hebben. Sinds 1999 zijn Pokémon kaarten gedrukt door twee verschillende firma’s, die verschillende folietechnieken gebruiken die allemaal verschillend op licht reageren. De test zelf is ook kwetsbaar voor omgevingsvariaties – als je niet onder dezelfde omstandigheden hetzelfde licht gebruikt, verliest de test alle betrouwbaarheid.
Uiteindelijk levert de lichttest te veel fout-positieve resultaten op om ons aan te bevelen. Als je een andere Pokémon kaart hebt van dezelfde set, zeldzaamheid en foliestatus, kun je beter de tekst van de twee kaarten vergelijken of ze met je handen voelen, dan de ondoorzichtigheid van de kaarten met het blote oog te meten.
De buigtest
Deze test kent veel variaties, maar het algemene idee is de sterkte van het kaartmateriaal te testen door de kaart te buigen en te zien of ze weer plat wordt als je geen druk meer uitoefent. Per definitie gaat deze test gepaard met het beschadigen van de kaart, dus we raden hem niet aan. Bovendien is het onnodig. Je vingers zijn gevoelig genoeg om te voelen hoe duurzaam een Pokémon kaart is zonder ze doormidden te buigen.
De scheur test
Zoals het klinkt, bestaat de scheurproef erin een kaart doormidden te scheuren. Echte Pokémon kaarten zijn gemaakt van twee op elkaar geplakte dunne stukjes karton, met een zwarte laag ertussen. Door de kaart te scheuren kun je deze laag onthullen – als er geen laag is, is de kaart nep.
We hebben niet de nodige experimenten gedaan om te bevestigen of deze test betrouwbaar is, en dat zullen we ook nooit doen. We hebben niet de gewoonte om kaarten te vernietigen die tientallen, honderden of duizenden dollars waard kunnen zijn, en we betwijfelen of jij dat ook doet.
Hoe je neppe verzegelde Pokémon producten kunt herkennen
Neppe verzegelde producten komen helaas veel voor in de Pokémon wereld. Net als bij neppe kaarten maken oplichters meestal slechte imitatieproducten om kinderen en ouders op te lichten, hoewel ook “snuggere” kopers niet immuun zijn. Vorig jaar probeerde een speculant die met Logan Paul te maken had een doos 1st Edition Base Set te verkopen, om er vervolgens achter te komen dat de pakjes erin niet in de doos pasten. Iemand had de doos al geopend, gevuld met andere kaarten, en opnieuw verzegeld.
Bij dit soort oplichterij is het heel moeilijk te zien dat een verzegeld product nep is of dat er mee geknoeid is voor je het geopend hebt – en dan is het waarschijnlijk al te laat. Toch kun je met een paar goede tips voorkomen dat je honderden euro’s verspilt aan valse Pokémon kaarten.
1. Koop slim
Wanneer je verzegelde Pokémon kaarten koopt, moet je gezond voorzichtig zijn. Als een deal te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Je moet sceptisch zijn als je een verzegeld Pokémon product voor veel minder ziet gaan dan de vermelde prijs in de officiële winkel van het Pokémon Center.
Koop geen dozen of pakjes van onbekende of onbetrouwbare bronnen. Vlooienmarkten zijn belabberd met nagemaakte Pokémon producten van wisselende kwaliteit. Online marktplaatsen zoals Craigslist, Facebook, Amazon en eBay kunnen lastig zijn.
2. Lees voor je koopt
Lees, voor je een verzegeld Pokémon product koopt, zoveel mogelijk de tekst op de verpakking en bekijk de afbeeldingen en logo’s.
Tekenen van neppe verzegelde pokemon kaarten:
- Spelfouten.
- Grammaticafouten.
- Verwijzingen naar andere Pokémon sets dan die waar het product van is.
- Eventuele afbeeldingen uit de Pokémon anime. Pokémon kaartproducten gebruiken altijd originele kunst.
- Alle afbeeldingen uit, of verwijzingen naar, Pokémon Go. Oplichters maken graag misbruik van de populariteit van het mobiele spel, maar de Pokémon Company heeft nooit het Go logo gebruikt om kaarten te verkopen.
- Echte Pokémon booster dozen zijn altijd verpakt in zacht cellofaan met een Poké Ball logo. Als het cellofaan hard en krakend is of niet het Poké Ball logo heeft, is dat een slecht teken. Het kan geopend en opnieuw verzegeld zijn, of de hele doos kan namaak zijn.
Echte Pokémon booster packs hebben rechte, platte randen langs hun zegels, en nauwelijks lucht rond de kaarten binnenin.

Als de rand van een booster pack geribbeld of gegolfd is, of als de kaarten te veel ruimte in het pakje hebben, is dat een ander teken dat de inhoud nep is.
Als je toch een pakje nep Pokémon kaarten openmaakt, kunnen een paar tekenen meteen aangeven dat de kaarten die je bekijkt niet echt zijn.
Inhoud van een neppe Pokémon booster pack
Het aantal zeldzame kaarten in een echt booster pack kan variëren, afhankelijk van de set en andere factoren. Dat gezegd hebbende, als je een booster pack uit een normale set opent en de eerste kaart is een zeldzame, dan moet je waarschijnlijk even goed kijken.
De kaarten in een echt booster pack zijn altijd met dezelfde oriëntatie ingepakt (in dezelfde richting, dezelfde kant naar boven). Als een pakje tonnen zeldzaamheden bevat en de kaarten zijn niet op dezelfde manier georiënteerd, dan is het bijna zeker nep.
Wees scherp!
Hoewel vervalste Pokémon kaarten welig tieren, zijn ze meestal ook gemakkelijk te herkennen. Als je het verschil kent tussen een Beedrill en een Bidoof, heb je al wat nodig is om neppe Pokémon kaarten te herkennen.
Hoe meer tijd je doorbrengt rond echte Pokémon kaarten, hoe gevoeliger je intuïtie wordt. Daarna is het gewoon een kwestie van de tests hierboven volgen om je intuïtie in de goede richting te blijven opbouwen. Doe dat, en spoedig zul je geen moeite meer hebben om te zeggen of een bepaalde Pokémon kaart echt of nep is.