Relaties zijn nogal rechtlijnig, tenminste als het gaat om het onderwerp “exclusief daten”. Volgens een nieuw onderzoek stelt bijna de helft van alle paren exclusiviteit vast binnen een bepaalde tijd nadat ze iemand nieuw hebben ontmoet. Wereldwijd marktonderzoek- en adviesbureau Ipsos ondervroeg in een enquête ongeveer 1.000 volwassenen boven de 18 jaar. Daaruit bleek dat ongeveer 39 procent van de ondervraagde vindt dat drie maanden na het daten een acceptabel tijdsbestek is om exclusiviteit in een relatie te bespreken.
10 tot 12 dates voordat je een relatie hebt
Als je je dus afvraagt hoeveel afspraakjes voorafgaan aan een exclusieve relatie, dan hebben we het voor je uitgerekend. Als een stel één date per week heeft, zijn dat volgens het onderzoek 10 tot 12 dates voordat ze exclusiviteit vaststellen. Stel dat een stel elkaar meer dan één keer per week kan zien, dan kan het zelfs 24 afspraakjes duren voordat er exclusiviteit ontstaat. De toegenomen frequentie in het zien van elkaar geeft echter aan dat exclusieve afspraakjes op een gegeven moment waarschijnlijk al zijn vastgesteld.
Hetzelfde rapport vond echter dat ondanks het tijdsbestek, het sentiment over dating in het algemeen licht negatief was. Van alle ondervraagden vond de helft het daten tegenwoordig slechter dan 20 jaar geleden.
Steeds meer mensen vinden een relatie via de dating apps
Hoewel het onduidelijk is wat de oorzaak is van deze verschuiving in perceptie, is er één grote verandering opgetreden in het dating gedrag in de laatste twee decennia, en dat is de introductie van dating apps. De populairste manier voor aanstaande bruidsparen om elkaar te ontmoeten is nu via apps als Tinder, Hinge en Bumble. The Knot 2019 Jewelry & Engagement Study vond zelfs dat 22 procent van de echtgenoten elkaar online ontmoette en zich verloofde uit een pool van 11.000 respondenten. De tweede meest populaire manier waarop verloofde stellen elkaar ontmoetten was via wederzijdse vrienden.
(Er is geen direct verband gelegd tussen dating apps en een minder hoopvol gevoel van daten, maar over het algemeen zijn er meer manieren om een partner te ontmoeten – waardoor het scala aan potentiële opties toeneemt, wat soms leidt tot “analyseverlamming”. Echter, paren die intentioneel zijn in het vinden van een partner op dating apps zouden mogelijk de voordelen kunnen zien van een sterker huwelijk).
7 op de 10 mannen betaalt op de eerste date
Naast het datingsentiment onderzocht Ipsos gedragspatronen bij de eerste date, waaronder wie betaalt en waarom. Zeven op de 10 mannelijke deelnemers vertelden Ipsos dat zij degenen zijn die betalen op een eerste date, en 43 procent van die respondenten gaf toe dat het portemonnee bereik uit gewoonte is ontstaan. Ongeveer 29 procent van de ondervraagde vrouwen zei dat ze nog nooit hebben betaald op een eerste afspraakje, en dat ze dat ook niet zouden overwegen.
60% gaat al met iemand op reis met wie ze minder dan 6 maanden hebben gedate
Ongeacht het aantal afspraakjes dat een stel nodig heeft om exclusiviteit tot stand te brengen, bleek uit een andere interessante relatiestatistiek die Kayak onlangs verzamelde dat bijna 60 procent van alle volwassenen zou reizen met iemand met wie ze zes maanden of minder hebben gedate. In feite zei 59 procent van de respondenten dat ze liever samen reizen dan cadeaus uitwisselen op Valentijnsdag.
Dus wat komt er na eerste afspraakjes, exclusiviteit, eerste reizen en eerste vakanties? Na een tijdje daten kan het onderwerp verloving in beeld komen. Volgens The Knot Jewelry and Engagement Study zei 71 procent van de ondervraagden dat ze meer dan twee jaar met elkaar uitgingen voordat ze zich verloofden. Hoewel elke relatie anders is, is het goed om in gedachten te houden dat dit gegevens en patronen zijn van respondenten uit verschillende regio’s, leeftijdsgroepen en opleidingsniveaus.
Datingspatronen zijn verschoven
Ten slotte zijn de datingpatronen in 2023 zeker verschoven, waarbij de gemiddelde huwelijksleeftijd weer is gestegen. In 2019 was de huwelijksleeftijd 32 jaar. In een datingrelatie is het tegenwoordig volkomen oké om het uit te maken als je partner niet bereid is aan je behoeften te voldoen. Onvermijdelijk kan dit leiden tot een hogere huwelijksleeftijd, omdat millennials bereid zijn te wachten op een partner die hen volledig steunt.