Er zijn evenveel verschillende stijlen in de autowereld als er soorten auto’s zijn. En deze scholen van stilistisch denken overstijgen carrosseriestijl en segment. “Dreigend” ziet een Lamborghini Aventador eruit, maar een Lexus NX heeft ook een boze smoel. En een Rolls-Royce mag dan statig zijn, maar dat is een Range Rover ook. Maar ongeacht de grootte of de stijl van de auto, of de leidraad in zijn design, zijn er die bijzondere exemplaren die proporties, oppervlaktebehandeling en detaillering in een ongewoon bijzondere mate combineren. Dit zijn, wat wij de 15 mooiste auto’s vinden, die vandaag te koop zijn in 2022. Als je het er niet mee eens bent, nou, dat is het mooie van subjectiviteit. Het is ook belangrijk om te weten dat aan deze auto’s natuurlijk een flink prijskaartje hangt. Gelukkig zijn er tegenwoordig prima autofinancieringen te vinden zoals bij Findio bijvoorbeeld!
Ford GT
Ford vernieuwde zijn GT supercar voor het modeljaar 2020, en daarmee kwam de optie voor een carrosserie van volledig naakt carbon. Dat komt echter met een forse prijs in vergelijking met de €489.265 basis van de GT. Hoe knoestig het blootliggende carbon er ook uitziet, wij zouden kiezen voor de bijgewerkte en gemoderniseerde Gulf Racing Heritage kleurstelling die de Ford GT tegelijk uitrolde.
Audi RS6 Avant/RS7
Audi’s nieuwste V-8 aangedreven RS auto’s bieden onder de gordel een vergelijkbare spiermassa, met naar keuze een serre en daklijn. De RS6 Avant en RS7 lijken op hun voetgangers broers en zussen van niveau A aan een gestadig infuus van steroïden, met elk oppervlak gebogen en overdreven. Beide hebben bredere spatborden en een lagere rijhoogte, waardoor ze een agressieve maar elegante aanwezigheid op de weg hebben. De RS6 Avant is een welkome uitdager van de Mercedes-AMG E63S aan de top van de minuscule Amerikaanse wagonmarkt. Even elegant en misschien nog sinisterder is de RS7, die het lange dak inruilt voor een aflopende daklijn en een meer gestroomlijnd silhouet.
Aston Martin DBS Superleggera
Als er één automaker weet hoe je een mooie auto maakt, is het Aston Martin. De DBS Superleggera is zowel het nieuwste model van het merk als de beste uitdrukking van zijn huidige vormentaal. Hoewel hij gebaseerd is op de DB11, is het koetswerk van de DBS uniek op het dak na. Het grille-ontwerp is op de een of andere manier niet te groot, de gapende opening doet denken aan Astons van weleer, en de vierkante achterkant, de korte overhang voor en de brede spatborden geven hem uitstekende proporties. De meer traditionele detaillering van de DBS ten opzichte van de meer futuristisch gestileerde DB11 draagt er verder toe bij dat hij het b-woord descriptor verdient.
Bentley Flying Spur
Van binnen even mooi als zijn statige buitenkant doet vermoeden, heeft de Flying Spur voorzieningen die Air Force One zouden kunnen beschamen. De nieuwste editie van de Spur heeft een atletischer styling dan zijn voorgangers, met geplooide, gespierde uitsteeksels achteraan die overgaan in een fraai gebeeldhouwde, vierkante voorkant. Binnenin is met elk genuanceerd detail rekening gehouden. Van het rijke leder dat bijna elk aanraakbaar oppervlak omhult, tot de afwerking met echt hout en gekarteld metalen schakelmateriaal, deze aristocraat straalt klasse uit.
Bugatti Chiron
Bugatti’s Veyron was, hoewel opvallend en onmiskenbaar iconisch dankzij zijn record-setting topsnelheid, niet noodzakelijk een aantrekkelijke auto. Voor velen was hij stomp, bolvormig, en zag er vreemd uit. Hoewel slechts stapsgewijs sneller, is zijn opvolger, de Chiron, een heel stuk mooier. De vormgeving is agressiever, met grotere luchthappers en -openingen. De hele achterkant is praktisch één grote gaasgrille met achterlichten in de leegte ervan gepropt. Elke zijkant van de auto wordt gedomineerd door een C-lijn die rond de deuren buigt en de carrosserie visueel in twee afzonderlijke delen verdeelt; deze afbakening doet dienst als kleurverdeling voor de beschikbare tweekleurige lakken van de Bugatti. Het is allemaal heel doelgericht en dramatisch. En mooi. Vooral de Pur Sport.
Koenigsegg Gemera
De Gemera is Koenigsegg’s eerste 4-zits hypercar en hij heeft een hybride aandrijflijn met een totaal vermogen van 1677 pk. De reden voor de plaats van de Gemera op deze lijst ligt echter niet in die krankzinnige hoeveelheid vermogen, maar in zijn exotische vormen. De Gemera ziet eruit als iets uit een sci-fi film, hij heeft golvende rondingen, in steunpilaren geïntegreerde uitlaten, en op een steel gemonteerde camera’s als zijspiegels. En vergeet het straaljager achtige rondlopende glas in de cockpit niet, het grote, Tesla-achtige infotainment scherm, of de lange, vegende dihedrale synchro-helix deuren die omhoog zwenken.. Zoals hij nu is, is de Gemera een van de meest intrigerende auto’s op de markt, met een combinatie van kenmerken die nergens anders samen in één pakket worden aangeboden.
Lexus LC
De buitensporige Lexus LC begon zijn leven als een eveneens wild ogende concept car uit 2012 die Lexus niet van plan was te bouwen. Vier jaar nadat die showauto debuteerde, maakte hij een bijna bewerkingsloze overgang naar de productie. De klassieke grand tourer proporties van de LC zijn nog maar het begin, verfraaid met een dramatische zandlopergrille, loensende koplampen, spectaculair brede en gespierde achterspatborden, en een dak dat lijkt te zweven dankzij de zwart gemaakte C-stijlen. Minimalistisch is het ontwerp van de Lexus niet, maar we vinden dat de sci-fi details de auto extra mooi maken. Voor 2021 voegt Lexus een cabriolet aan de line-up toe, en die ziet er minstens even prachtig uit als de coupé. Voor €137.000 is die van jou, dus wellicht is een autofinanciering een oplossing!
Maserati MC20
Terwijl Maserati zijn identiteit nieuw leven inblaast, heeft het dringend behoefte aan een halo auto om dat werk te laten zien. De absoluut verbluffende middenmotor MC20 is de auto om dat te doen. Behalve door zijn krachtige twin-turbo V-6 onderscheidt de MC20 zich van andere auto’s van zijn soort door zijn gladde randen. De carrosserie van de MC20 ziet eruit alsof hij gevormd is door de lucht van de windtunnel, en daardoor kan hij bogen op ononderbroken lijnen en contouren die doelgericht over de carrosserie vloeien, zoals het voeren van het kunstig gebeeldhouwde dak en de zijopeningen. Als je op zoek bent naar de scherpe hoeken van de Aventador, dan zul je die op deze Italiaanse schoonheid moeilijk kunnen vinden.
Mazda 3
De vorige generatie Mazda 3 was al een van onze favoriete ontwerpen op de markt, maar Mazda’s geheel nieuwe 3 is nog beter. Bedenk dat dit een betaalbare auto van het juiste formaat is, zij het een met geraffineerde carrosseriepanelen die zo gevormd zijn dat ze het licht in hun voordeel gebruiken. Kreukels en carrosserie lijnen zijn tot een absoluut minimum beperkt. De haaienneus van de 3 past verrassend goed bij de gewelfde daklijn en de mooi gevormde kofferbak van de sedan, en nogmaals, we moeten je eraan herinneren dat dit een compacte sedan met voorwielaandrijving is die rijdt als alles behalve dat. We begrijpen dat de 3 hatchback, die een merkwaardig dikke C-stijl heeft en een sterk gekantelde achterruit, misschien een smallere groep mensen zal aanspreken, maar wij vinden hem mooi.
Mercedes-Benz S-Klasse Sedan
In overeenstemming met zijn geschiedenis blijft de nieuwe Mercedes-Benz S-Klasse sedan vloeiend en subtiel, maar prominente styling cues geven de lijn van het model beter aan-terwijl hij zijn positie als het toppunt van het merk op het gebied van nieuwe technologie handhaaft. Van buiten ziet de nieuwe S-Klasse er veel atletischer uit dan zijn voorganger, alsof al het overtollige plaatwerk is weggeslepen, naar achteren geveegd en strak getrokken over de geprononceerde stylinglijnen die over de lengte van de motorkap en de carrosseriepanelen lopen, waar ze voorheen veel vlakker waren. Binnenin is de transformatie nog opvallender, twee grote schermen omvatten het instrumentenpaneel en het infotainment, en een groot deel van het interieur is op passende wijze bekleed met leer en houten bekleding. Als de sedan er zo goed uitziet, zijn we enthousiast om te zien hoe de nieuwe styling past bij de coupé en cabriolet.
Porsche 911 Carrera S
Er zijn in de hele geschiedenis van de Porsche 911 maar weinig voorbeelden van slecht ontwerp. Zeker is er iemand die de scrambled-egg koplampen van de 996-generatie mooi vindt, en de bumpers van de 911’s uit de jaren ’80 hadden beter gekund, maar de sportwagen met de achterste motor heeft zich steeds als mooi gekwalificeerd. De nieuwe 992 generatie is de meest gestroomlijnde 911 tot nu toe, met grote heupen, gladde randen en strakke lijnen. Hij vertegenwoordigt een geheel moderne kijk op het klassieke 911 thema, maar Porsche gooide er voor de goede orde nog wat retro 911 accenten in, waaronder de afgehoekte motorkap en de doorlopende achterlichten.
Porsche Taycan
Ongetwijfeld de best uitziende EV tot nu toe, biedt de Porsche Taycan hoop voor estheten op een elektrische toekomst. Net als de Panamera heeft de Taycan vier deuren, maar hij heeft een kofferbak in plaats van een klep en ziet eruit alsof een 911 gesmolten en uitgerekt is. Zelfs de pas gestroomlijnde Panamera lijkt in vergelijking daarmee stijfjes. De Taycan trekt zijn ontwerp rechtstreeks van de Mission E concept en heeft maar weinig van de bijzonderheid van die jaw-dropper verloren. Vloeiende rondingen, een lage houding, en brede heupen vormen een geweldige combinatie. Als alle EV’s er zo uit zouden zien als de Taycan, zouden onze armen er wat wijder voor open staan.
Volvo V60
Sinds de verkoop aan Geely in 2010 heeft Volvo zijn styling opgewaardeerd van eigenzinnige Zweed tot modern chic, en een opvallende stijl gevestigd, zelfs tussen de uitgesproken persoonlijkheden in de luxesector. De Volvo V60 is niet alleen een voorbeeld van Volvo’s stilistische heropleving, maar ook van zijn toewijding aan het bouwen van aantrekkelijke wagens. De V60 lijkt op een verkleinde V90, en dat is niet zo gek als je bedenkt dat zijn grotere broer – hoewel nog mooier en luxueuzer – in de V.S. alleen in speciale uitvoering te bestellen is, zodat hij een zeldzame verschijning op de openbare weg is.
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio
Alfa Romeo’s puntige, schildvormige grille is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar de Giulia draagt hem goed en de rest van de auto is werkelijk schitterend. Deze sportsedan is perfect geproportioneerd, met een lange motorkap en een cabine die teruggeplaatst is naar de achterwielen, en de carrosserie-oppervlakken en details zijn voortreffelijk. En elke Giulia ziet er even mooi uit; Alfa Romeo maakt geen grapjes over de basismodellen en reserveert de mooiste versieringen niet voor de Giulia Quadrifoglio, het topproduct met de beste prestaties. Wij vinden dat de ingetogen voor- en achterbumpers van de basisversie van de Giulia, het ontbreken van ventilatieopeningen aan de zijkant en de extra verchroomde sierstrips het ontwerp juist aantrekkelijker maken.
Polestar 1
Volvo en China’s Geely zijn uiterst onwaarschijnlijke ouders voor een nieuw prestatiemerk, maar Polestar is er en richt zich niet alleen op prestaties, maar ook op design. De eerste poging van het bedrijf, de Polestar 1, vertoont een vluchtige gelijkenis met een hoogstaande Ford Mustang, maar met een zuiverder eenvoud in zijn lijnen. Het is zeker anders om Volvo’s vormentaal toegepast te zien op een auto als deze, maar het werkt verdomd goed!