Smartphones worden vandaag de dag door vrijwel iedereen dagelijks gebruikt. Hierdoor is het ook direct een manier voor hackers om toegang te krijgen tot je persoonlijke data of te zien wat je via je mobiele telefoon doet. Maar hoe weet je of je telefoon daadwerkelijk gehackt is? Hier zetten we een aantal signalen op een rij én vertellen we je wat je ertegen kunt doen.
Signalen van een gehackte telefoon
Er zijn verschillende signalen, de een duidelijker te herkennen dan de ander, die erop wijzen dat je telefoon gehackt is. Hieronder hebben we er een aantal op een rij gezet:
- Je telefoon is traag: Een telefoon die al wat ouder is, zal van nature wat langzamer zijn. Toch kan een trage telefoon ook wijzen op een gehackte telefoon, daar de processorkracht vaak gebruikt wordt door de malware die geïnstalleerd is.
- Meer dataverbruik: Bekijk je regelmatig je telefoonrekening en zie je een flinke stijging in het verbruik, dan kan deze weleens gehackt zijn. De malware staat vaak continu in verbinding met de hacker en stuurt telkens data door. Hierdoor verbruikt deze veel data, wat dus ook een signaal kan zijn dat je telefoon gehackt is.
- Vreemde activiteiten op sociale media: Gebruik je regelmatig sociale media, maar worden er ineens rare berichten geplaatst? Dan kan het zijn dat je telefoon gehackt is. Zo worden er bijvoorbeeld brillen te koop aangeboden of worden er berichten geplaatst met advertenties.
- Apps en instellingen: En een laatste signaal dat je telefoon gehackt is, is de aanwezigheid van applicaties die je niet zelf geïnstalleerd hebt. Ook gewijzigde instellingen, zoals een andere achtergrond of beltoon, kunnen erop wijzen dat je telefoon gehackt is.
Wat te doen om het te herstellen
Nu je weet welke signalen je mobiele telefoon vertoond als deze gehackt is, is het ook belangrijk om te weten wat je moet doen om je telefoon te herstellen. Een goede optie is om je telefoon terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Hiermee onderbreek je namelijk de processen die op de achtergrond lopen en heeft de hacker geen toegang meer tot je telefoon.
Een andere, minder rigoureuze, oplossing is om applicaties te verwijderen die je niet herkent of niet meer gebruikt. In dat geval wordt ook de verbinding tussen je telefoon en de hacker verbroken. Hierdoor kan er geen data meer verzonden worden én heeft de hacker geen toegang meer tot je smartphone.
Wat te doen om het te voorkomen
Ze zeggen altijd, voorkomen is beter dan genezen. Ook bij een gehackte telefoon is dat het geval. Er zijn daarom verschillende maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je telefoon wordt gehackt:
VPN installeren
Allereerst is het aan te raden om een VPN te installeren. Maar wat is VPN dan? Dit staat voor Virtual Private Network en bied je de mogelijkheid om veilig op het internet te surfen. De data die wordt verstuurd en ontvangen is namelijk versleuteld, waardoor een hacker deze niet kan onderscheppen. Daarnaast is je locatie afgeschermd en beschikken verschillende VPN aanbieders over software die malware kan herkennen en aanpakken.
Applicaties updaten
Een tweede maatregel die je moet nemen is het updaten van je applicaties. Bij applicaties die niet van een update zijn voorzien, is er sprake van een veiligheidslek. Deze kunnen door hackers gebruikt worden om via deze applicatie toegang te krijgen tot je apps. Dit geldt trouwens voor smartphones, tablets, laptops en natuurlijk ook desktop PC’s.
Wachtwoorden gebruiken
Een andere manier die je kunt gebruiken is regelmatig je wachtwoorden te updaten. In dat geval komt een wachtwoord manager goed van pas, waarmee je voor elk account een ander wachtwoord kunt hanteren. Daarnaast is het dé manier om willekeurige wachtwoorden te genereren, die over het algemeen een stuk veiliger zijn dan de wachtwoorden die je zelf gebruikt.
Mails of berichten niet beantwoorden
Een manier die hackers steeds vaker gebruiken om toegang te krijgen tot je telefoon, is phishing. In dat geval worden er mailtjes of berichten gestuurd met daarin de vraag om persoonlijke data. Ook moet je vaak op een link klikken. Hoewel dit onschuldig lijkt, wordt dit gebruikt om malware op je apparaat te installeren. Ons advies is dan ook om alleen op links te klikken die je vertrouwt en mailtjes of berichten van onbekende afzenders niet te beantwoorden of te openen.
Een gehackte telefoon kan veel ergernis opleveren, vooral omdat deze traag wordt, snel leeg raakt en je de controle dreigt te verliezen. Een reset naar de fabrieksinstellingen kan in dat geval een oplossing bieden. Wil je echter voorkomen dat je telefoon in de toekomst nog gehackt wordt, dan is een VPN een van de beste maatregelen die je kunt nemen!