De Citroen C1 maakt een goede eerste indruk met zijn opvallende styling – een resultaat van eigenzinnige split-level koplampen en een uitgebreid gamma contrasterende kleur- en bekleding opties. De kleur zet zich binnen voort, wat de auto een vrolijke uitstraling geeft, plus deze nieuwste C1 is rijker uitgerust dan het origineel.
Ondanks de styling die er nog steeds fris uit weet te zien, neemt de Mk2 C1 veel over van het vorige model. De 1.0-liter driecilinder VTi 72 motor wordt in de hele C1 line-up aangeboden, met een CO2 uitstoot vanaf 108g/km. Het raffinement is beter dan voorheen, hoewel de motor een typisch hoorbaar drie-potig gedreun uitstoot als hij geduwd wordt, en het rijgedrag kan nogal onrustig worden. De achterbank en bagageruimte zijn ook nogal krap in vergelijking met de concurrentie.
Dus hoewel de Citroen C1 chic, leuk en betaalbaar is, kunnen andere stadsauto’s beter wat hij doet.
De Citroen C1 dateert uit 2005 toen de stadsauto werd gelanceerd naast zijn zuster modellen, de Peugeot 108 en Toyota Aygo. Ze waren het resultaat van de Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA) joint venture, waarbij de auto’s in de Tsjechische Republiek werden gebouwd.
Gefactureerd als een model van de tweede generatie, maar gebaseerd op het oude platform, arriveerde de huidige C1 in 2014, en net als zijn voorganger deelt hij veel met zijn Peugeot en Toyota broers en zussen. Maar terwijl de vroegere C1 en 108 visueel erg op elkaar leken, zijn de nieuwe versies opmerkelijk anders. De 1.0-liter motor uit de oude Citroen C1 is overgebracht. Een handgeschakelde vijfversnellingsbak is standaard op alle modellen, een automatische optie wordt niet aangeboden.
Van de C1 worden zowel drie- als vijfdeurs versies aangeboden. Het instapmodel Touch is alleen als driedeurs verkrijgbaar, terwijl de Feel en Flair modellen zowel als drie- als vijfdeurs verkrijgbaar zijn. De hogere afwerkingen Urban Ride en Origins zijn alleen vijfdeurs, en vijfdeurs modellen zijn ook verkrijgbaar met een ‘Airscape’ stoffen afneembare kap voor ongeveer €1100 extra bij de Feel, Flair en Urban Ride afwerkingsniveaus. Tot de rivalen van de C1 behoren de 108 en Aygo, samen met die van de Kia Picanto, Hyundai i10, Skoda Citigo en VW up!
Het gamma begint met de basisuitvoering Touch, die elektrische ramen voor, LED dagrijverlichting, 14 inch stalen wielen en centrale vergrendeling met afstandsbediening biedt. Het is een nogal basale aangelegenheid, en klanten doen er goed aan te upgraden naar het Feel model. Deze voegt air conditioning, een 7-inch touchscreen, DAB digitale radio en 15-inch stalen wielen toe. De Flair omvat een achteruitrijcamera, chromen buitenbekleding, getinte achterruiten, lederen stuurwiel, en elektrisch bedienbare en verwarmde buitenspiegels.
Hoewel de kleine stadsauto veel te bieden heeft, zijn veel klanten in de sect or prijsbewust en daarom bieden dealers vaak aantrekkelijke Citroen C1 aanbiedingen. Goed geprijsde speciale edities zijn ook de moeite waard.
De Citroen C1 maakt een goede eerste indruk met zijn opvallende styling – een resultaat van eigenzinnige split-level koplampen en een uitgebreide keuze aan contrasterende kleuren en bekleding opties. De kleur zet zich binnen voort, wat de auto een vrolijke uitstraling geeft, plus deze nieuwste C1 is rijker uitgerust dan het origineel. Ondanks de frisse styling neemt de Mk2 C1 veel over van het vorige model. Alle modellen worden aangedreven door de 71 pk sterke 1.0-liter VTi 72 driecilinder benzinemotor.
De verfijning is verbeterd, maar het rijgedrag kan nogal onrustig worden. De achterbank en bagageruimte zijn ook nogal krap in vergelijking met rivalen. Dus hoewel de Citroen C1 chic, leuk en betaalbaar is, kunnen andere stadsauto’s beter wat hij doet.