Ashwagandha klinkt misschien als een wonderkruid, want mensen beweren dat het kan helpen bij stress, angst, laag testosteron, diabetes en auto-immuunziekten en nog veel meer gezondheidsproblemen. Maar is ashwagandha veilig? Kun je ashwagandha dagelijks innemen? Laten we in meer details duiken over het veiligheidsprofiel van dit kruid.
Wat is ashwagandha?
Ashwagandha (Withania somnifera) wordt soms “Indiase ginseng” of “winterkers” genoemd. Withania somnifera behoort tot de nachtschadefamilie van planten. De vermoedelijke actieve bestanddelen zijn alkaloïden, steroïde lactonen, saponinen en withanoliden.
Ashwagandha wordt algemeen gebruikt in de vorm van traditionele Indiase geneeskunde die bekend staat als Ayurvedische geneeskunde of, eenvoudigweg, Ayurveda. Het is een adaptogeen, dat zijn kruiden en wortels die kunnen helpen om fysieke, mentale en emotionele spanningen in het lichaam in evenwicht te brengen – kortom, ze kunnen je lichaam helpen zich aan te passen aan verschillende stressfactoren.
Is ashwagandha veilig?
Ashwagandha wordt beschouwd als algemeen veilig. Maar omdat onderzoek naar kruidengeneesmiddelen beperkt is en ashwagandha formuleringen variëren, afhankelijk van waar je ze koopt, moet je voorzichtig zijn en je zorgverlener raadplegen voordat je met kruidensupplementen begint.
Ashwagandha bijwerkingen
Hoewel bijwerkingen ongebruikelijk zijn, kunnen sommige mensen bij grote doses last krijgen van maagdarmklachten, diarree, misselijkheid, braken en sufheid.
Kleine klinische onderzoeken naar ashwagandha laten soms milde bijwerkingen zien, waaronder neusverstopping (rhinitis), hoest en verkoudheid, constipatie, veranderingen in de eetlust en een verhoogd libido.
Wie moet ashwagandha niet nemen?
Helaas kan het gebruik van ashwagandha door bepaalde mensen leiden tot ernstige bijwerkingen. Groepen mensen die ashwagandha NIET moeten gebruiken zijn onder andere:
Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven
Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, overleg dan zeker met je zorgverlener voordat je met kruidensupplementen begint. Ashwagandha is waarschijnlijk niet veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap, omdat er aanwijzingen zijn dat het miskramen kan veroorzaken. Er is niet genoeg betrouwbare informatie over ashwagandha en borstvoeding om te weten hoe ashwagandha de moedermelk beïnvloedt, dus wees voorzichtig en vermijd het.
Mensen met diabetes
Dier studies suggereren dat Withania somnifera de bloedsuikerspiegel zou kunnen verlagen, wat een goede zaak lijkt voor mensen met diabetes. Maar omdat mensen met diabetes meestal bloedsuikerverlagende medicijnen gebruiken, zou de toevoeging van ashwagandha ervoor kunnen zorgen dat de bloedsuikerspiegel onverwacht te laag wordt, en dat kan heel gevaarlijk zijn.
Mensen met een hoge bloeddruk
Studies suggereren dat ashwagandha een bloeddrukverlagend effect heeft. Dit effect zou mogelijk een probleem kunnen zijn voor mensen met een hoge of lage bloeddruk. Mensen met een hoge bloeddruk, vooral degenen die daarvoor voorgeschreven medicijnen gebruiken, kunnen een wisselwerking ervaren tussen hun voorgeschreven medicijnen en ashwagandha of een onverwachte daling van hun bloeddruk krijgen. Voor mensen met een al lage bloeddruk kan ashwagandha ervoor zorgen dat hun niveaus gevaarlijk laag worden.
Mensen die een operatie ondergaan
Uit gegevens van dierproeven blijkt dat ashwagandha een kalmerend of rustgevend effect kan hebben, waardoor het centrale zenuwstelsel wordt vertraagd. In combinatie met ashwagandha kunnen medicijnen die tijdens en na een operatie worden gebruikt deze vertraging van het zenuwstelsel versterken. Je moet minstens twee weken voor de operatie stoppen met het gebruik van ashwagandha, en zorg ervoor dat je je chirurg op de hoogte stelt van alle medicijnen en supplementen die je gebruikt.
Mensen met maagzweren
Dit kruid kan je maagdarmkanaal irriteren; daarom moet je ashwagandha vermijden als je maagzweren hebt.
Mensen met auto-immuunziekten
Veel mensen gebruiken ashwagandha om hun immuunsysteem te versterken, omdat onderzoek suggereert dat het de immuunactiviteit kan verhogen. Hoewel dit voor sommigen gunstig kan zijn, kan het voor anderen schadelijk zijn, vooral voor mensen die lijden aan auto-immuunziekten als multiple sclerose, systemische lupus erythematosus en reumatoïde artritis. Door het immuunsysteem te activeren kan dit ayurvedische kruid de auto-immuunsymptomen verergeren.
Mensen met schildklierafwijkingen
Schildklierafwijkingen kunnen frustrerend zijn voor degenen die ermee te maken hebben. Klinische studies hebben aangetoond dat ashwagandha de schildklierhormoonspiegels kan verhogen bij mensen met een verminderde schildklierfunctie die niet laag genoeg is om medische therapie te rechtvaardigen (subklinische hypothyreoïdie). Als iemand echter schildklierhormoonmedicijnen gebruikt om abnormale schildklieractiviteit te behandelen, kan de combinatie met ashwagandha ervoor zorgen dat de schildklierhormoonspiegels boven normaal stijgen. Evenzo, als je een verhoogde schildklieractiviteit hebt (hyperthyreoïdie), kan het innemen van ashwagandha toch stijgende schildklierhormoonspiegels veroorzaken. Als de niveaus boven een bepaald punt stijgen, zou je thyrotoxicose kunnen ontwikkelen, een ernstige medische aandoening.
Voordelen van ashwagandha
Er is veel meer onderzoek nodig voordat ashwagandha een algemeen middel wordt, maar onderzoek suggereert dat ashwagandha supplementen verschillende potentiële gezondheidsvoordelen kunnen bieden, waaronder:
- Verhoging van het testosterongehalte
- Verbetering van de mannelijke vruchtbaarheid door verhoging van het aantal zaadcellen
- Het verlagen van de bloedsuikerspiegel
- Het verlagen van het cortisolgehalte
- Het verminderen van angst en depressie
- Vermindering van ontstekingen
- Toename van spiermassa en spierkracht
- Verlaging van cholesterol
- Verbetering van de slaap
Veilige ashwagandha dosering
Het is belangrijk om te weten dat er geen standaard dosering is voor ashwagandha extract supplementen.
Studies die kijken naar verschillende toepassingen voor ashwagandha extract doseringen variërend van 125 mg tot 5 gr, vaak verdeeld over 2-4 doses per dag.
Je ziet een breed scala aan doseringen in de supplementen online of bij je plaatselijke gezondheidswinkel.
Lagere hoeveelheden worden meestal gebruikt in supplementen met meerdere ingrediënten, terwijl hogere doses meestal te vinden zijn in ashwagandha-specifieke supplementen.
Omdat mensen verschillend kunnen reageren op supplementen, zal beginnen met een lage dosis je helpen je tolerantie te peilen. Je kunt beginnen met één pil of capsule per dag om te zien hoe je reageert en langzaam capsules toevoegen tot je de volledige voorgestelde dosis bereikt. Voordat je naar de hogere doseringen gaat, moet je dit met je zorgverlener bespreken.
De meeste mensen beschouwen ashwagandha als een relatief veilig kruidensupplement dat kan helpen bij aandoeningen als angst, stress en laag testosteron. Het onderzoek is echter beperkt, en wetenschappers kennen de precieze gezondheidsvoordelen of de optimale doses niet. Praat met je zorgverlener voordat je begint met kruidensupplementen zoals ashwagandha, vooral als je een van de genoemde medische aandoeningen hebt.
Wanneer praten met je zorgverlener
Bespreek voordat je met een nieuw supplement begint je medische geschiedenis met je zorgverlener, inclusief eventuele medicijnen die je gebruikt. Dit kan je risico op bijwerkingen of veiligheidsproblemen verminderen. Als je bijwerkingen ervaart terwijl je ashwagandha neemt, neem dan contact op met je zorgverlener en stop met het nemen van het supplement als je symptomen verergeren.