Je hebt mensen die er een sport van maken om ieder jaar weer te besparen op hun energiecontract en dus ieder jaar overstappen naar de goedkoopste leverancier. Je hebt echter ook mensen die het wel prima vinden en lekker blijven zitten waar ze zitten. Er is natuurlijk geen goed of fout, iedereen moet doen waar hij of zij zich het beste bij voelt. Het kan financieel gezien erg veel opleveren wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier, maar dit hoeft niet persé. Misschien heb jij in het verleden al goede research gedaan en zit je al bij de goedkoopste aanbieder voor jouw situatie. In dit artikel lees je hier meer over.
Wat levert het je op als je overstapt naar een andere energieleverancier?
Als jouw contract bij je huidige energieleverancier bijna afloopt, kan het lonen om uit te zoeken of het ergens anders goedkoper kan. Bij je zorgverzekering doe je dat in december, maar je energiecontract is op een willekeurige datum ingegaan. Houd dus goed in de gaten wanneer jouw contract afloopt. Loopt je contract bijna af, dan kun je op verschillende vergelijkssites research doen. Je kunt hier jouw gegevens en verbruik invullen en daar rollen dan een aantal opties uit. De meest goedkope energieleverancier vind je dan bovenaan de lijst. Dit kan een paar euro schelen met jouw huidige contract, maar het kan ook oplopen tot hogere bedragen. Neem wel goed de voorwaarden van een leverancier door, om verrassingen te voorkomen. Toch betalen energiemaatschappijen voor een plek op de vergelijkingssite, dus het loont om ook bij energiemaatschappijen rechtstreeks onderzoek te doen.
Wat als je eerder wilt wisselen van energiemaatschappij?
In principe zit je natuurlijk vast aan een contract als je deze aangaat. In sommige gevallen is dit één jaar en in andere gevallen is dit tot vijf jaar. Maar als jij een andere energie aanbieder vindt die echt flink in prijs verschilt met jouw huidige leverancier, kun je er wellicht toch onderuit. Het kan bijvoorbeeld ook lonen om een dynamisch energiecontract af te sluiten. In beide gevallen betaal je dan vaak wel een boete, omdat je vroegtijdig je contract stopt. In sommige gevallen wil de nieuwe leverancier deze boete betalen als dank dat je bij hen klant wil worden. Dit zal niet iedere leverancier doen, maar je kunt hier altijd naar vragen. Nee heb je, ja kun je krijgen. Willen ze de boete niet voor jou betalen, dan kun je een afweging maken of je de boete voor eigen rekening neemt. Dit doe je door uit te rekenen hoeveel geld het je maandelijks scheelt als je overstapt, maal het aantal maanden van je resterende contractduur. Nu kun je zien of het zin heeft om de boete op je te nemen, of dat je je contract beter kunt uitzitten.
Vergelijken kun je overal op toepassen
Je kunt dit principe overal op toepassen. Op je energiecontract, zorgverzekering, telefoonabonnement en televisieabonnement. Ga op zoek naar een vergelijkingssite en kijk op welke gebieden je nog kunt besparen.