Het verwarmen van je woning met de normale centrale verwarming is niet meer leuk. Je betaalt je scheel aan de kosten, terwijl het leven sowieso al een stuk duurder geworden is. Om iets tegen de hoge gas- en energierekening te doen, is de aanschaf van een houtkachel aan te raden.
Wat maakt een houtkachel nou zo bijzonder? En met welke nadelen moet je bij een houtkachel rekening houden? De antwoorden op die vragen vind je in dit artikel.
De voordelen van een houtkachel
Het is een feit dat je met een houtkachel van meerdere voordelen profiteert. Het eerste voordeel heeft betrekking op het design. Een houtkachel heeft een kenmerkend design en is voor in veel huizen een geweldige aanvulling. Daarbij is het ook nog een voordeel dat je uit veel soorten houtkachels kunt kiezen. Mogelijk is een Charlton & Jenrick houtkachel voor jou de beste optie. Of een houtkachel van één van de andere merken.
Een ander voordeel is terug te vinden in de kostenbesparing. Voor een houtkachel heb je niks anders nodig dan hout. Aangezien hout behoorlijk goedkoop is, levert dit een fikse besparing op. Bijkomend voordeel: je kunt tegenwoordig op meer en meer plekken hout kopen. Je hebt daarbij ook nog eens de keuze uit veel houtsoorten.
Voor een houtkachel zelf hoef je ook niet de hoofdprijs te betalen. Zelfs als je voor één van de beste houtkachels kiest, betaal je hier een eerlijk tarief voor. Bovendien is een houtkachel veel goedkoper dan andere soorten kachels/haarden, zoals een gashaard.
Wat ook een groot voordeel is, is de aangename warmte. De warmteafgifte van een houtkachel is erg aangenaam, terwijl deze warmte ook langere tijd aanwezig blijft. Dit is onder meer aan het hoge rendement te danken. Dankzij dit hoge rendement hoef je overigens ook niet al te veel hout te stoken.
De nadelen van een houtkachel
Een houtkachel is geweldig, maar kent ook wat haken en ogen. Voordat je één van de houtkachels koopt, moet je je even goed verdiepen in deze nadelen.
Ten eerste heeft een houtkachel het nodige onderhoud nodig. Zo is het zaak om de assen van de kachel regelmatig te verwijderen. Ook moet je het glaswerk reinigen.
Ten tweede moet je met enige rookontwikkeling rekening houden. Deze rook wordt netjes door het rookkanaal afgevoerd, maar mogelijk zijn bijvoorbeeld je buren hier niet al te blij mee.
Daarnaast gaat de installatie van een houtkachel niet zonder slag of stoot. Dit is met name het geval als er in je woning geen rookkanaal is. Of als je een inbouw houtkachel wilt hebben. Als de kachel eenmaal staat, moet je ook met het nodige werk rekening houden. Zo moet je hout kopen, dit op een goede plek neerleggen en het vervolgens naar binnen toe tillen.