Pizza is op alle manieren heerlijk: vers uit de oven of zelfs koud de volgende dag! Maar als je een paar restjes hebt en 15 minuten tijd, bekijk dan deze tips over hoe je pizza opnieuw kunt opwarmen. Zo krijg je al die warme en kaasachtige heerlijkheid terug die je stuk in eerste instantie kleverig en lekker maakte.
Er is slechts één voorbehoud: terwijl een klassieke kaaspizza heerlijk smaakt als je hem opnieuw opwarmt, zal een stuk met verse rauwe ingrediënten zoals groenten of kruiden het niet zo goed doen. Hoe heerlijk de pesto pizza met rucola en groenten vers gemaakt ook is, de rucola zal waarschijnlijk verwelken als je hem opnieuw opwarmt – dan kun je de restjes het beste koud of op kamertemperatuur eten (als je die hebt!). Nu zijn vooral pizza’s met vlees ideale kanshebbers om opnieuw op te warmen. Voor pizza’s met toppings die twijfelachtig opwarmen, zoals garnalen, wil je misschien gewoon een plakje opwarmen in een koekenpan – dat zou net genoeg moeten zijn om de korst warm en geroosterd te krijgen zonder de toppings erbij te betrekken. Houd je toppings in de gaten en leer hoe jij je pizza opnieuw kan opwarmen.
Hoe maak je een pizza opnieuw warm in de oven?
Zonder twijfel is het opnieuw opwarmen van pizza in de oven de gemakkelijkste manier om hem weer tot leven te wekken. Verwarm de oven voor op een temperatuur van ongeveer 375 graden en zet een bakplaat in de oven zodat hij lekker heet wordt. Desgewenst kun je de bakplaat bekleden met aluminiumfolie om het gemakkelijk op te ruimen, maar het is niet nodig. Alle kaas die van de plak smelt en op de bakplaat terechtkomt, wordt onvermijdelijk een knapperig stukje kaas – bonus!
Zodra de bakplaat gloeiend heet is, doe je de overgebleven plakjes in de pan en zet je hem terug in de oven. Afhankelijk van de dikte van de plak duurt het 7 tot 12 minuten om door te warmen. Je kunt de gaarheid testen door het plakje op te pakken – de kaas kan aan de bovenkant gesmolten zijn, maar als het plakje uit elkaar valt en de korst niet helemaal is opgewarmd tot het door jou gewenste niveau knapperigheid, zet het dan nog een paar minuten terug in de oven. Zelfs als je het een beetje overdrijft, is het ergste wat er kan gebeuren dat je eindigt met een extra knapperige korst en mogelijk wat knapperige stukjes kaas. Ook niet verkeerd toch?
Hoe maak je een pizza opnieuw warm op het fornuis?
Een koekenpan werkt ook voor het opwarmen van pizza en het beste is er een van gietijzer, liefst met deksel. Als je een roestvrijstalen koekenpan gebruikt, moet je waarschijnlijk wat olie toevoegen, en anti-aanbak koekenpannen zijn niet ideaal om voor te verwarmen tot een hete temperatuur. Gietijzer daarentegen kan schreeuwend heet worden en doet het fantastisch om een korst gelijkmatig voor te verwarmen. En als je het geluk hebt een deksel te hebben dat past, kan de hele boel een paar minuten afgedekt worden, zodat de warmte wordt vastgehouden en het opwarmen van de korst gemakkelijker wordt. Bedenk wel dat het insluiten van hete lucht ook betekent dat je vocht insluit, dus laat de pan aan het eind open om de korst verder te laten knapperig worden.