Tot en met een januari heb je de tijd om over te stappen van zorgverzekering. Voor veel mensen is dit een terugkerende taak in hun agenda, omdat overstappen zeker de moeite waard kan zijn. Hoe pak je het overstappen van zorgverzekering aan en waar moet je op letten?
Wat zijn je zorgbehoeftes?
In een jaar kan veel veranderen en gebeuren, daarom kan het goed mogelijk zijn dat de zorgverzekering die je dit jaar had, volgend jaar niet meer passend is voor je. Zo ben je misschien gestopt met intensief sporten waardoor een aanvullende fysio zorgverzekering niet meer nodig is. Of ben je juist heel actief gaan sporten.
Voordat je gaat overstappen is het daarom belangrijk om je eigen zorgbehoefte in kaart te brengen. Staan er grote, medische ingrepen op het programma? En vallen deze ingrepen onder de basisverzekering? Zo ja, dan hoef je wellicht helemaal geen aanvullende zorgverzekering.
Wil je juist ook alternatieve gezondheidszorg verzekerd hebben? Dan zul je wel moeten investeren in een aanvullende zorgverzekering.
Vergelijk, vergelijk, vergelijk
De inhoud en de voorwaarden van de aanvullende zorgverzekering mag iedere verzekeraar zelf bepalen. Dit betekent dat deze voorwaarden enorm van elkaar kunnen wisselen. Waardoor het heel belangrijk is om uitgebreid onderzoek te doen naar de beste polisvoorwaarden voor jou.
Let hierbij op de zorg die ze vergoeden, hoeveel zorg ze vergoeden en bij welke zorgverleners je terecht kan. Als de zorgverzekeraar alleen prijsafspraken heeft met zorgverleners aan de andere kant van het land, dan is dit waarschijnlijk geen goede keus voor jou. Maak daarom een Excelsheet aan met daarin jouw zorgbehoefte en per verzekeraar de vergoeding en voorwaarden. Zo zie je in een oogopslag welke verzekeraar bij jou past.
Wist je trouwens dat je de aanvullende zorgverzekering niet hoeft af te nemen bij dezelfde verzekeraar als je basisverzekering? Twee verschillende zorgverzekeraars voor de basiszorg en de aanvullende zorg is dus geen enkel probleem.
Overstappen
Iedere verzekeraar wil graag nieuwe klanten, daardoor is het overstappen extreem gemakkelijk gemaakt. Je geeft bij de nieuwe zorgverzekeraar aan dat je daar verzekerd wil worden en zij maken de overstap voor jou in orde.
Het kan natuurlijk wel zo zijn dat jouw huidige zorgverzekeraar je een nieuw aanbod doet tegen betere voorwaarden. Wijs dit aanbod niet zomaar af, maar kijk goed of deze nieuwe voorwaarden niet toch beter bij je behoeftes aansluiten. Misschien hoef je toch niet over te stappen en kun je gewoon blijven.
Nieuw jaar, nieuwe polis
De polisvoorwaarden en de verzekerde zorg wijzigen ieder jaar. Ook bij je huidige verzekeraar. Het is daarom slim om elk jaar tijd te investeren in het uitpluizen van de polisvoorwaarden van je huidige zorgverzekeraar. Ook als je niet direct wilt overstappen. Vergelijk deze polisvoorwaarden vervolgens met andere zorgverzekeraars om voor jou tot de beste zorgverzekering te komen. Je wilt natuurlijk niet meer betalen voor minder zorg.