De cryptocurrency markt staat bekend om zijn volatiliteit. Vaker wel dan niet is het een bron van klachten geworden. De twee- of zelfs driecijferige waardestijging of -daling van cryptomunten binnen een schommelende periode van 24 uur kan crypto-traders vaak dramatische en plotselinge verliezen of winsten opleveren. Zelfs Bitcoin, Ripple, Ethereum en andere crypto hebben de afgelopen maanden last gehad van volatiliteitsproblemen.
In 2017 bleven de prestaties van deze munten aan kracht winnen en meer mensen investeerden in de markt. De prijzen van deze munten en andere digitale valuta’s zijn in de afgelopen maanden talloze keren gedaald, maar toch is de marktwaarde blijven groeien. De drie populairste cryptocurrencies hebben enorme winsten gemaakt in deze periode van technologische evolutie. Ripple en Ethereum zijn binnen enkele maanden meer dan 40 keer in waarde blijven toenemen.
De strategie van crypto-trading begrijpen
Beleggers zijn om vele redenen geïnteresseerd in cryptocurrency trading. Sommigen zijn minder gevoelig voor de onderliggende waarden van de cryptomunt zelf, omdat ze vooral aangetrokken worden door de opwinding van het handelen met hoge volatiliteit die de cryptomarkt kenmerkt. Sommigen worden geïnspireerd door de mogelijkheden van de blockchain technologie. Ongeacht de redenen om in cryptocurrencies te investeren volstaat het te zeggen dat niemand in crypto investeert met het doel geld te verliezen. Of je nu je levensspaargeld investeert met het doel nooit meer te hoeven werken of je zakgeld wilt investeren om handelsstrategieën uit te testen, feit is dat je de bedoeling hebt de waarde van je investering te verhogen. Zoals eerder gezegd, komen de twee handelsbenaderingen voort uit de eenvoudige koers van “kopen en houden”… maar wat zijn de onderliggende benaderingen van elke strategie?
Een van de populairste uitdrukkingen in het traditionele beleggingslandschap is “slow dime or fast nickel”. Slow dime verwijst naar de aanpak om over een lange periode veel geld te verdienen in plaats van meteen kleine winsten te maken. Het is veilig te zeggen dat de meeste crypto-handelaars aangetrokken worden tot de cryptosfeer als gevolg van de mogelijkheden voor een “snel stuivertje”. Gelukkig hadden veel nieuwkomers in de industrie geluk (vooral degenen die eind oktober tot half december investeerden). Velen waren echter teleurgesteld – vooral degenen die investeerden toen Bitcoin een prijs van $20.000 had, om hem vervolgens te zien crashen.
De achterliggende redenering is dat cryptocurrencies vooral verleidelijk en fascinerend zijn voor de meeste handelaars die snelle winsten zoeken als gevolg van de onvoorspelbare ups en downs. De grote volatiliteit die ermee gepaard gaat maakt het vasthouden van eventuele winsten een uitdaging. Bovendien heeft de cryptocurrency economie een fascinerende geschiedenis van onvoorspelbaarheid, die niet noodzakelijk te maken heeft met de grondbeginselen van een traditionele technische analyse. Volgens Cointelegraph volgen de prijzen van Bitcoin niet hetzelfde prijspad van de standaard valutamarkten. Daarom kan men het doel van diepte- en hoogtepunten missen, waardoor men een enorme hoeveelheid fondsen kan verliezen door de verkeerde gebeurtenissen van de markt te voorspellen.
Crypto-investeren: twee perspectieven
De prijs van veel crypto’s, samen met hun technologische mogelijkheden, heeft geleid tot de ontwikkeling van twee belangrijke perspectieven als het gaat om crypto-handel. Aan de ene kant zijn er de handelaren en beleggers die geloven dat crypto’s zeer winstgevende en krachtige handelsinstrumenten zijn. Deze mensen zien volatiliteit, realistisch zowel de neerwaartse als de opwaartse, als een kans om meer winst te maken. De meeste mensen uit deze categorie zijn bereid hun posities snel te liquideren als de waarde van cryptos tegen hen in gaat, en ze zijn bereid hun verliezen te beperken of hun winsten te beschermen als ze weer in de crypto handel stappen.
De populairste handelsstrategie onder de meeste crypto handelaars en blockchain enthousiastelingen is HODL, een acroniem voor “Hold on for Dear Life”. Dit zijn de beleggers en handelaars die bereid zijn cryptomunten voor onbepaalde tijd aan te houden, ongeacht de prijs of de huidige prijsschommelingen. Er moet echter opgemerkt worden dat de recente duik in de waarde van de meeste munten, vooral Bitcoin van $20.000 naar ongeveer $6.450 binnen enkele weken, veel HODLers aan het twijfelen bracht of dit wel de beste crypto-handelsstrategie is.
HODL – de beste crypto-trading strategie
Ontstaan in 2013, werd de term HODL in een Bitcoin chat forum gebruikt door een crypto-enthousiasteling die geraakt was door een dip in de prijs van Bitcoin maar besloot die niet te verkopen. Hij schreef per vergissing “I am HODLing” in plaats van “HOLDing”. De spelfout trok de aandacht van de algemene Bitcoin gemeenschap, maar werkte uiteindelijk averechts. Het is nu veranderd in een algemeen acroniem dat gebruikt wordt voor ‘Hold On for Dear Life’. Dit is inderdaad waar voor de recente volatiliteit van de cryptosfeer. Het is een indicator voor de hele crypto-waanzin en de gewone investeringsgemeenschap.
Op het moment dat de uitdrukking HODL bedacht werd, dook de prijs van Bitcoin 24,7% in, als onderdeel van de 46% glijvlucht die plaatsvond van half december tot begin januari. Dit soort prijsbewegingen is een van de redenen waarom mensen in paniek zouden kunnen raken. Voor beleggers die geloven in de ontwrichtende kracht van blockchain en bijgevolg van cryptocurrencies, is HODL de beste handelsstrategie, want er zouden langetermijnvoordelen verbonden zijn aan het aanhouden van de munt, wat zou leiden tot de algemene acceptatie van cryptocurrency. Zelfs met de toenemende bekendheid van crypto’s, moeten sommige mensen (vooral in Afrika en Latijns Amerika) crypto’s nog omarmen boven het traditionele handelsmedium. Mensen die geloven in de revolutionaire mogelijkheden van de technologie van Blockchain geloven echter nog steeds dat de waarde van cryptos in de loop van vele jaren zal stijgen.
De prestaties van een actief in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Er is geen manier om zeker te zijn over de richting van zijn prijzen. De meeste benaderingen die in de traditionele handel worden gevolgd proberen alleen de kans op succes te vergroten door rekening te houden met verschillende factoren, waaronder ingewikkelde wiskundige analyses en de publieke opinie. In het algemeen zijn ze allemaal afhankelijk van historische gegevens om tot een goede beslissing te komen met uiteenlopende reeksen succes. Als we de historische prijs van crypto’s over een periode van jaren analyseren, zijn er verschillende dips en pieken, maar de prijzen zijn over het algemeen opwaarts geweest.
De koop- en bewaarstrategie zijn niet ingewikkeld; het is precies wat je denkt dat het is. Ongeacht de markt koop en houd je crypto’s om een investering te behouden. Als je deze aanpak volgt, kijkt de handelaar naar een rendement op lange termijn en negeert hij marktbewegingen op korte en middellange termijn.
Er zijn cryptobeleggers en -handelaars die ondanks de verliezen op de markten nooit beven, maar later toch winnen. Een uitstekend voorbeeld zijn de mensen die hun investering behielden te midden van het Bitcoin incident van 2013. Het betekent dat HODLing hen tot een verbazingwekkende investeringsbeslissing heeft gebracht. Ze vieren nu feest omdat ze een enorme financiële beloning hebben vergaard.
Weten wat je moet HODLEN is key
Iedereen die de wetenschap van het beleggen begrijpt, is zich bewust van het geheim om elke beleggingsportefeuille op lange termijn te laten werken; de regel is eenvoudigweg te diversifiëren. Slimme beleggers en handelaars hebben altijd begrepen dat diversificatie noodzakelijk is voor bedrijfsdoelen op lange termijn. Dat geldt ook voor cryptocurrencies, vooral met de opkomst van de moderne blockchain-gedreven activaklasse. Als je belegt in meerdere crypto’s met meerdere risiconiveaus die aan elk ervan verbonden zijn, probeer je je portefeuille te immuniseren tegen ongunstige bewegingen in de markt. In wezen maximaliseer je je rendement terwijl je het risico minimaliseert. Bovendien vergroot het diversifiëren van je crypto portefeuille de kans op een beter rendement op je investering, en je kunt je portefeuille opnieuw in evenwicht brengen om je beoogde rendementen en bedrijfsdoelen te weerspiegelen.
Helaas begrijpen veel mensen – ook de zelfbenoemde, ervaren crypto beleggers – de toepassing van portefeuille diversificatie in crypto niet, of hoe het zelfs werkt. Er zijn nog steeds andere crypto-bezitters, aan het andere eind van het spectrum, voor wie Ethereum of Bitcoin de eerste investering is die ze deden. Voor deze handelaars, vooral de nieuwkomers in de industrie, is het te gemakkelijk om zich te laten meeslepen door cultische devotie, FUD, en de hype van sommige munten.
In eenvoudige woorden houdt diversificatie van je crypto portefeuille in dat je je munten op verschillende plaatsen onderbrengt om het risico te verkleinen. Door je munten over verschillende portefeuilles te verdelen, spreid je het risico, zodat als één munt een duikeling maakt, je niet al je beleggingen tegelijk verliest. De versnippering van verschillende beurzen met ingewikkelde gebruikersinterfaces en een algemeen gebrek aan goede informatie over een bepaalde munt zijn enkele van de redenen waarom mensen nog steeds worstelen met de diversificatie van hun crypto portefeuille.
Hoe een crypto portefeuille te diversifiëren
Ondanks het vroegere succes van de HODL aanpak van crypto handel, wordt het tegenwoordig steeds moeilijker om winst te maken door alleen maar in een enkel activum te investeren en er op te blijven zitten. Er waren een handvol cryptocurrencies in 2013, en nu zijn er bijna 2000. Niet al deze 2000 zijn goede opties om je spaargeld in te beleggen.
Om je kansen te maximaliseren, moet je investeren in een portefeuille van crypto-activa. Diversificatie is de sleutel tot succes, maar hoe identificeer je met veelbelovende activa tussen de duizenden altcoins? Op fiat beurzen worden deze problemen gedeeltelijk opgelost door hulpmiddelen als ETF’s of marktindexen zoals NASDAQ Composite, S&P 500 en andere. Tot voor kort was er geen dergelijk hulpmiddel voor de cryptocurrency markt, maar daar is verandering in gekomen dankzij het Cryptoindex project.
Het is een informatief hulpmiddel dat beleggers een AI-gestuurde analytische momentopname biedt van ‘s werelds 100 best presterende cryptovaluta. De CIX100 wordt automatisch berekend door een geavanceerd algoritme dat ‘Zorax’ heet en dat speculatieve transacties en “over-hypte” munten uitfiltert en in plaats daarvan gevoelsmatige gegevens analyseert om de meest veelbelovende munten te bepalen. Het resultaat: Crypto heeft laten zien dat het de markt, en ook Bitcoin, tot 70% kan overtreffen.