Tv-programma’s verheerlijken vaak ons vermogen om onze beste vrienden relatieadvies te geven. Pittige rondjes over het afkraken van een ex tijdens een brunch volgen en je komt in een negatieve sfeer terecht.
Het is soms moeilijk om te weten wat je moet zeggen als je het hart van je vriend ziet breken. Dit is misschien zelfs de eerste keer dat je ziet dat ze zich gebroken voelen. Ook al heb je hun ex nooit gemogen, als vriend is het essentieel om er voor ze te zijn. Of, als ze dat nodig hebben, om ze wat ruimte te geven. Hoe weet je wat je moet doen om hen te helpen? Hier zijn 8 manieren om een vriend(in) door een relatiebreuk heen te helpen.
1. Vraag wat je kunt doen om te helpen, in plaats van aan te nemen dat je weet wat ze nodig hebben.
Elke relatie is anders – en dat betekent dat elke relatiebreuk dat ook is. Hoewel je absoluut kunt vertellen wat voor jou nuttig was tijdens je eigen vorige relatiebreuk (fit worden? rebounden?), is het belangrijk om er niet van uit te gaan dat dit ook voor je vriend(in) zal gelden.
Kortom, het meest behulpzame dat je meteen kunt doen is vragen wat je kunt doen om te helpen. Als je niet zeker weet hoe, probeer dan een balans te vinden tussen praktisch en medelevend met een van deze zinnen:
- “Het spijt me dat je dit doormaakt. Is er iets waar je over wilt praten of wat je samen wilt doen?”
- “Wat heeft je in het verleden geholpen om je beter te voelen toen je in een soortgelijke emotionele situatie zat?”
- “Hoe kan ik je vandaag of op een ander moment in de nabije toekomst het beste ondersteunen?”
Soms is het op dat moment het beste om het aanbod open te laten. Op die manier, zelfs als je vriend(in) geen idee heeft wat hij/zij op dit moment nodig heeft, weten ze dat ze je kunnen benaderen als er iets naar boven komt. Je zou zelfs een veilig woord (of emoji – of het nu een hartje is of een pizzapunt) kunnen bedenken, zodat ze je kunnen appen als ze je steun wel nodig hebben.
2. Help ze met klusjes en taken
Het emotionele gewicht van een relatiebreuk kan alles vergen. Naast het ophalen van herinneringen en het afwegen van “wat als”, zijn er ook vaak slapeloze nachten in een leeg bed en moet je het nieuws delen met familieleden, vrienden en collega’s.
In al deze ongemakkelijke transitie glippen er wel eens een paar kleine details door de mazen van het net. In de mate waarin jij je daar goed bij voelt, kun je op deze manieren een stapje extra doen voor je vriend(in):
- Een week lang maaltijd pakketten sturen, vooral als ze zich niet lekker voelen of te verdrietig zijn om zelf te koken.
- Afspraken maken, of dat nu bij een dokter is of zelfs bij de kapper voor een nieuwe look na de relatiebreuk.
- Nieuw beddengoed sturen. Er gaat tenslotte niets boven schone lakens na een relatiebreuk!
- Oude plannen die ze met hun ex hadden afzeggen. Vooral als dat betekent dat jullie samen nieuwe plannen kunnen maken.
Als deze taken geregeld zijn, kan je vriend met een gebroken hart zijn energie richten op genezing.
Weet je niet zeker wat je vriend(in) op dit moment nodig heeft? Je kunt altijd aanbieden om een weekend bij hem of haar te zijn en hem of haar te steunen in hun verdriet.
3. Wees er om ze te helpen zichzelf “opnieuw uit te vinden”
Het duurt meestal ongeveer drie maanden om te herstellen van een relatiebreuk. Dus als je vriend(in) er klaar voor is, moedig hem of haar dan aan om de positiviteit en groei die ze voelen te omarmen, zodat ze op een gezonde manier verder kunnen.
Sterker nog, als de wolken van het liefdesverdriet zijn opgetrokken, herinner ze er dan aan dat ze een geweldige kans hebben op een nieuwe start. Moedig je vriend(in) aan om een impactvol zelfontwikkelingspad te volgen, zoals:
- Een nieuwe hobby of les nemen. Heeft je vriend(in) altijd al Spaans willen leren? Een halve marathon lopen? Moedig ze aan om te profiteren van hun nieuwe vrije tijd door ze te helpen bij het vinden van mogelijkheden. Je kunt zelfs meedoen, als je dat leuk vindt.
- Probeer een nieuwe look uit. Nogmaals, een scheiding is een uitgelezen kans voor een nieuwe start. Of je vriend(in) nu een gedurfd nieuw kapsel wil uitproberen of wil gaan winkelen, bied aan om als stylist te dienen.
- Maak een nieuw recept. Wat is iets waar ze de laatste tijd trek in hebben? In plaats van ervoor te betalen in een restaurant, kun je het thuis samen maken!
Herinner ze eraan dat ze in zichzelf investeren, puur voor hun eigen bestwil, en dat is een geweldig en versterkend gevoel.
4. Zorg goed voor jezelf tijdens het hele proces
Gezien alle liefde die je aan je vriend(in) geeft, moet je ook wat voor jezelf bewaren! Om te voorkomen dat je jezelf overbelast met het zorgen voor de relatiebreuk, moet je een aantal persoonlijke grenzen stellen, zoals:
- Ervoor zorgen dat je tijd hebt voor jezelf, zoals wekelijkse therapie.
- Jezelf toestemming geven om nee te zeggen als je vriend(in) onmiddellijke hulp wil, maar jij daar niet toe in staat bent of al verplichtingen hebt.
- Anderen in je vriendengroep vragen om in te springen en je vriend(in) te steunen als jij je overbelast voelt, vooral als je grenzen moet stellen.
Hoe graag je er ook voor je vriend(in) wilt zijn, door ongezonde patronen in de gaten te houden voorkom je dat je codependent wordt.
5. Minimaliseer hun emoties niet met bagatelliserende uitspraken
Sommige uitspraken die bedoeld zijn om te troosten, kunnen ontkennend overkomen en de emoties van je vriend(in) minimaliseren.
Vermijd bagatelliserende uitspraken als “Goed dat jullie niet te lang bij elkaar waren,” of zelfs grappende opmerkingen als “Je bent toch veel knapper dan je ex!”. Deze kunnen frivool of onzorgvuldig overkomen in het licht van de enorme pijn die ze misschien voelen.
Laat ze in plaats daarvan delen hoe ze zich voelen en bekrachtig het dan. Om een niet-oordelende toon aan te slaan, gebruik je open vragen en verkennende uitspraken, zoals:
- Kan ik op een of andere manier helpen om je verdriet te verlichten?
- Wat zit je op dit moment het meeste dwars aan [de scheiding/het single zijn/etc.]?
- Help me te begrijpen waarom je je zo verdrietig voelt over [de sms die je van je ex kreeg/de foto die hij/zij op social postte/etc].
Zelfs als je stiekem het gevoel hebt dat je vriend overdreven reageert, onthoud dan dat iedereen het verdriet van het verlies van een relatie op verschillende manieren ervaart. Alle emotionele reacties zijn geldig.
6. Zorg ervoor dat je niet meteen naar het “zilveren randje” gaat
Als derde partij kan het voor jou makkelijk zijn om het potentieel te zien van de eerder genoemde kans op groei. Maar je vriend(in) is er misschien nog niet klaar voor om na te denken over de toekomst zonder zijn of haar partner.
Het benadrukken van dingen als “Nu ben je single!” of “Je kunt eindelijk met iemand uitgaan die beter is!” ontkracht niet alleen de gekwetste gevoelens van je vriend(in), maar laat ook zien dat je niet luistert naar hun pijn in het heden.
Je vriend zal uiteindelijk bijdraaien. Tot het zover is, is het veel nuttiger om hun emoties te bevestigen dan ze op te jagen.
Merk op dat als het al een aantal maanden geleden is en je je zorgen maakt over het feit dat je vriend niet verder komt, je kunt voorstellen dat hij of zij naar een therapeut gaat. Veel therapeuten zijn gespecialiseerd in het begeleiden van cliënten die grote levensveranderingen doormaken, dus de kans is groot dat je de perfecte therapeut vindt in de omgeving van je vriend(in).
7. Vermijd slecht te spreken over hun ex
Uit elkaar gaan is een tijd om te verwerken en om positiviteit te bevorderen; kwaadspreken is zelden productief.
Zelfs als je woedend bent op de ex van je vriend voor wat er ook gebeurd is, of als je hem of haar nooit vertrouwd hebt, is het verstandig om je mening voor je te houden totdat alles weer rustig is. Het maken van negatieve opmerkingen zal je vriend(in) alleen maar het gevoel geven dat ze hun gevoelens over het missen of nog steeds houden van hun ex niet kunnen uiten.
8. Als ze professionele steun kunnen gebruiken, help ze dan een therapeut te vinden
Hoewel een relatiebreuk gemiddeld drie maanden duurt om te verwerken, ziet herstel er voor iedereen anders uit en kan het langer duren of andere gevolgen hebben voor mensen, afhankelijk van hun ervaringen uit het verleden en de unieke situatie van hun relatie.
Als je vriend(in) professionele steun kan gebruiken, overweeg dan om hem/haar te helpen een therapeut te vinden. Een therapeut biedt een neutrale en veilige ruimte om diepgaand over de relatiebreuk te praten zonder risico op een oordeel of druk om het ‘goed te maken’.
Of je vriend(in) nu huilend op de grond ligt na de scheiding of gewoon wat stiller is bij het ontbijt dan normaal, als je bewust bent in de manier waarop je hun genezingsproces benadert, kom je een heel eind. En vergeet vooral niet dat jouw steun een bron van positiviteit kan zijn in een anders zo sombere periode van hun leven.