We weten allemaal dat vogels eieren leggen. In feite maken eieren voor de meesten van ons deel uit ons dagelijks dieet. Terwijl de eieren die wij consumeren ongeveer 50 gram wegen, leggen vogels in het wild eieren die veel groter zijn. Hier is een lijst van de top 5 vogels die de grootste eieren ter wereld leggen!
Struisvogel
De grootste vogel ter wereld legt ook de grootste eieren. De struisvogel is, zoals de meesten van jullie weten, een loopvogel die Afrika als thuisbasis heeft. Ze komen voor in de droge en halfdroge gebieden van het continent. Ooit kwamen ze voor in Klein-Azië, maar daar werden ze tot uitsterven toe opgejaagd. De struisvogel in het wild heeft niet veel roofdieren, want de weinigen die zijn krachtige poten zouden durven vrezen. Ja, de struisvogel heeft een van de krachtigste paar poten in het wild. Ze helpen de struisvogel om zich in één stap meer dan 3 meter voort te bewegen en een trap kan een mens of zelfs een roofdier als een leeuw doden.
Over het algemeen gaan ze niet in de aanval, omdat ze voornamelijk zaden en bladeren eten, maar ze kunnen vrijwel alles eten. Ze worden echter agressief als ze zich bedreigd voelen of als een roofdier probeert zijn eieren te stelen. De struisvogel legt de grootste eieren van alle bestaande vogels ter wereld. De eieren wegen meer dan 1,4 kilo en zijn bijna 13 centimeter breed en 15 centimeter lang. Het Guinness record voor het grootste ei van een levend exemplaar, gaat naar een struisvogel van een boerderij in Zweden van Kristan en Gunnar Sahlin en het ei woog 2,5 kilo!
Emoe
Emoes zijn de op één na grootste levende vogels ter wereld naast de struisvogel, waarvan de genen verwant zijn. Dit maakt duidelijk dat emoes ook vluchtloze vogels zijn. Emoes komen alleen in Australië voor en ze komen ook voor in het wapen van het land. Emoes kunnen tot 1,9 meter hoog worden en komen in heel Australië voor. Met hun krachtige poten kunnen ze zo nodig tot 50 km/u sprinten. Een interessant gegeven over de Emoe is dat tijdens het broedseizoen het vrouwtje met andere vrouwtjes vecht om een partner, in tegenstelling tot de meeste andere soorten, en dat de nesteltaken door de mannetjes worden uitgevoerd. Ook kan het vrouwtje twee tot drie keer per jaar nestelen, als ze partners kan vinden.
De eieren van een emoe zijn zo groot dat ze wel 650 gram wegen. De eieren van een emoe kunnen doen denken aan drakeneieren! Ze zijn donkergroen van kleur en zien er soms ook glanzend uit. De laatste tijd worden emoes in eigen land gefokt omdat hun vlees, leer en veren van grote economische waarde zijn. Hun veren zijn misschien niet zo mooi als die van andere vogels, maar ze brengen wel veel op, omdat ze extreem zacht zijn. Vandaar dat er landen buiten Australië zijn die ook Emoes fokken.
Kasuaris
Kasuarissen zijn de derde in deze lijst, maar ze behoren wel tot dezelfde familie als de struisvogel en de emoe en net als zij leggen ook de kasuarissen enorme eieren die meestal heldergroen of lichtgroen-blauw van kleur zijn. De kasuarissen komen alleen voor in de tropische regenwouden van Nieuw-Guinea en Noordoost-Australië. Ze zijn de op één na zwaarste vogels ter wereld en de op twee na hoogste naast struisvogel en emoe. Hun dieet bestaat voornamelijk uit vruchten, maar ze zijn omnivoor. Een uniek feit over kasuarissen is dat ze vaak zo gevaarlijk worden genoemd dat een in de Tweede Wereldoorlog in Nieuw-Guinea gestationeerde troepenmacht voor de soort werd gewaarschuwd. De belangrijkste reden voor de bezorgdheid zijn hun krachtige voeten en klauwen. Elke voet heeft drie tenen waarvan de tweede/middelste teen gepantserd is met klauwen van wel vijf centimeter lang.
De meeste aanvallen van kasuarissen zijn uit zelfverdediging of tegen individuen die hen gevoed hebben en om meer vroegen. Er is één gedocumenteerde dood door een kasuaris waarbij de vogel uit zelfverdediging de nek van een jongen had doorboord. Ondanks hun agressieve gedrag zijn ze niet erg succesvol geweest in hun overleving en worden ze in de meeste van hun leefgebieden als bedreigd beschouwd. Pogingen tot fokken in gevangenschap zijn niet zo succesvol geweest, want de vogel verlangt naar een habitat in het tropisch regenwoud. Het is daarom essentieel dat de mens het leefgebied van de kasuaris in stand houdt om te voorkomen dat hij uitsterft. De andere grote leden van de struisvogel-, emoe- en kasuarisfamilie, zoals de nandoe, leggen ook enorme eieren.
Trompet zwaan

De trompet zwaan is gemakkelijk een van de grootste vliegende vogels qua spanwijdte en legt ook enorme eieren. De eieren van een trompet zwaan wegen wel 350 gram en zijn daarmee gemakkelijk de grootste van alle vliegende vogels. Het volgende grootste ei moet dat van de Andes-condor zijn, maar dat is bijna 20% minder zwaar dan dat van de zwaan. De trompet zwaan komt in heel Noord-Amerika voor.
Van zwanen is bekend dat ze grote afstanden afleggen om een geschikte broedplaats te vinden en de trompet zwaan is niet anders. Ze broeden meestal in het oostelijke deel van het continent. De trompet zwaan is niet alleen een van de zwaarste vliegende vogels, maar ook een van de mooiste.
Kiwi
Hoewel de kiwi niet een van de grootste vogels ter wereld is, verdient hij zeker een plaats in deze lijst omdat hij het grootste ei legt in verhouding tot de grootte van de vogel. Het ei is bijna 20% van het gewicht van de vogel! Niemand heeft nog begrepen waarom de kiwi zulke enorme eieren legt. De kiwi, een endemische soort in Nieuw-Zeeland, is een zeer schuwe en schuwe vogel die niet kan vliegen en waarvan bekend is dat hij in diepe holen leeft.
Ze hebben andere unieke aanpassingen zoals korte stevige poten, haarachtige veren en neusgaten aan het eind van hun lange snavel die helpen bij het opsporen van prooien. Deze aanpassingen en hun vermogen om grote eieren te leggen hebben de kiwi internationaal zo beroemd gemaakt dat Nieuw-Zeelanders over het algemeen Kiwi’s worden genoemd.