Ben je ooit in een restaurant geweest waar ze bepaalde ingrediënten benadrukken alsof het beroemdheden zijn? De reden dat ze dit doen het duurste eten onder de aandacht te brengen en de prijzen van het menu te rechtvaardigen.
Van Wagyu-rundvlees tot Beluga-kaviaar, je zult de prijzen niet geloven:
7. Oesters: €70 per dozijn
In het begin van de 19e eeuw waren oesters het meest geliefde eten van de arbeidersklasse. Maar, de toename van vervuiling en overbevissing heeft Oesters schaars gemaakt en daarom steeg de prijs.
Tegenwoordig kost een dozijn Oesters in een visrestaurant in Amsterdam ongeveer €60 tot €70 terwijl dat een paar decennia geleden nog een euro was.
6. Dry-Cured Iberico Ham: €400 voor 1 kg
Iberica ham is een soort gezouten ham die geproduceerd wordt in Spanje en Portugal. De droog gezouten Iberico ham wordt beschouwd als de beste ham die wordt gemaakt van raszuivere Iberische varkens die door eikenbossen zwerven en zich tegoed doen aan eikels.
De ham wordt 36 maanden gerookt. Vandaar dat dit de duurste ham ter wereld is.
5. Japans Wagyu-rundvlees – Tot €452 voor 1 kg
Japans Wagyu rundvlees is een luxe stukje vlees dat afkomstig is van slechts vier koeienrassen. Dit vlees is intens gemarmerd met vet, dat tijdens het bereidingsproces smelt zodat het vlees mals wordt en smelt in de mond.
Om in aanmerking te komen voor het Wagyu-keurmerk moet de koe volgens strenge richtlijnen worden verzorgd. Kobe rundvlees is een van de duurste en hoogst geprijsde Wagyu rundvlees op de markt.
4. Saffraan – Tot €1.000 voor 1 kg
Saffraan, dat ook bekend staat als Rood Goud, wordt gehaald uit de krokusbloem. Het wordt gebruikt als kleurstof in voedsel, maar door zijn prijs wordt het bijna alleen gebruikt in zeer dure restaurants.
De prijs van de specerij is te danken aan zijn zeldzaamheid. Krokusbloemen groeien maar twee weken per jaar, meestal in de herfst. Daarnaast is het oogsten ook een moeilijk proces. Eén bloem heeft slechts drie stempels, wat betekent dat één kilogram saffraan bestaat uit stempels van bijna 300.000 bloemen.
3. Kopi Luwak Koffie – Tot €1.205 voor 1 kg
Een zak Kopi Luwak Koffie kun je kopen voor maximaal €1.205. Het proces waarmee Kopi Luwak Koffie wordt gemaakt klinkt misschien niet goed, maar toch is de smaak ervan ongeëvenaard.
Kopi Luwak wordt gemaakt wanneer koffiebonen worden opgegeten of gedeeltelijk verteerd en vervolgens overlopen door de Aziatische palm civet kat. De fermentatie veroorzaakt door de maag van het dier veroorzaakt de buitengewone smaak van de koffie.
2. Beluga kaviaar – Tot €34.700
Kaviaar is altijd beschouwd als rijkeluisvoedsel en als een van de grootste delicatessen ter wereld.
Kaviaar wordt ingemaakt van steurvis. Bovendien is het een zeldzaam voedsel en daarom zeer kostbaar. De beroemdste vorm van Kaviaar komt voor in de Kaspische Zee en de Zwarte Zee.
Kaviaar is nu ernstig bedreigd, daarom mogen slechts enkele van zijn eieren legaal worden verkocht. De Beluga steur wordt in twee decennia volwassen.
Volgens het Guinness World Records was de duurste kaviaar die verkocht werd de albino beluga steur, die geschat werd op mogelijk 100 jaar oud. De verkoopprijs bedroeg €34.700.
1. Witte Truffel – Tot €331.500 voor 1,5 kg
Witte Truffel komt voor in de regio Piemonte in Noord-Italië. Het is een zeldzaam voedingsmiddel dat alleen aan de wortels van bepaalde bomen groeit.
Witte Truffel staat bekend om zijn intense, verbazingwekkende smaak en aroma. Witte Truffel kan niet worden gekweekt, mensen hebben generaties lang geprobeerd hem te kweken, maar geen van hen is er ooit in geslaagd.
De duurste witte truffel werd in 2007 gekocht door Stanley Ho, hij betaalde €331.500 voor 1,5 kg.