De cultuur van China strekt zich uit tot in de uithoeken van de wereld door de overzeese Chinese bevolking en invloed, maar toch kan het een heel andere en mysterieuze cultuur lijken. Hier zijn 10 fascinerende feiten die je zullen helpen de Chinese cultuur en tradities te begrijpen.
1. China is diep beïnvloed door het Confucianisme
Het confucianisme legt sterk de nadruk op het belang van respect voor heersers, familie, en sociale harmonie. Het is een nationale filosofie, maar ook een religieus systeem van geloofsovertuigingen.
Zelfs meer dan 2.500 jaar later zijn de confucianistische overtuigingen nog steeds ingebakken in de gangbare ethiek en religie, en dat is te zien als je door heel China reist.
2. China is “het Rijk van het Midden”
Het Chinees voor China, Zhōngguó, kan vertaald worden als Middenrijk, en weerspiegelt het oude Chinese wereldbeeld dat China het middelpunt van de wereld is.
Dit leidde tot hooghartige weigeringen van buitenlandse handel, vervolgens militaire nederlagen door Europa, en gedwongen verdragen, die het einde van het keizertijdperk betekenden.
Chinezen zijn erg trots op hun lange geschiedenis en diepgaande cultuur, wat je op je reis waarschijnlijk zult merken als je met Chinezen communiceert en toeristische plaatsen bezoekt, die vaak borden hebben om hun belang in de wereldgeschiedenis te benadrukken.
3. Er is grote nadruk op familie
Huwelijk, gezin en kinderen zijn allemaal uiterst belangrijk, en het leven van veel Chinese gezinnen draait uitsluitend om de jongste kinderen.
Grootouders hebben de neiging bij hun kinderen te blijven wonen, ook nadat ze getrouwd zijn en hun eigen kinderen hebben, en van kinderen wordt verwacht dat ze voor hun ouders zorgen als die getrouwd zijn en werken. Als het tijd is om een traditioneel feest te vieren, staan familiebijeenkomsten centraal.
4. Ping pong is de populairste sport in China
Ping pong, ook bekend als tafeltennis, is de populairste amateursport in China, met ongeveer 300 miljoen regelmatige pingpongspelers.
Basketbal, volleybal en badminton zijn tegenwoordig populairder bij de Chinese jeugd, maar tafeltennis blijft nummer 1 bij de groeiende oudere bevolking.
Voorzitter Mao maakte van pingpong de nationale sport in de jaren ’50, als vehikel om de nationale trots te herstellen en de internationale betrekkingen te vergemakkelijken. Dit verklaart waarom China het altijd zo goed doet in mondiale pingpong toernooien (beter dan enig ander land in welke sport dan ook).
Dit verklaart ook waarom veel buurten in China openbare pingpongtafels hebben, want Chinezen houden ervan om buiten samen te sporten (vooral ouderen).
5. Chinese kalligrafie is een vereerde kunstvorm
In China is kalligrafie zelf een vereerde en veel beoefende traditionele kunstvorm, die ook tot de ontwikkeling van veel andere Chinese kunstvormen heeft geleid.
Voorbeelden daarvan zijn zegelgravures, sierlijke presse-papiergewichten en inktstenen.
Kalligrafie in China kent veel verschillende categorieën, waar je tijdens je reizen door China meer over te weten kunt komen.
6. Chinese kung fu kan terug gedateerd worden tot de oermaatschappij
Chinese kung fu kan gedateerd worden op de oermaatschappij, toen de mensen knuppels gebruikten om tegen wilde beesten te vechten, wat geleidelijk veranderde in een vorm van zelfverdediging en jacht.
Later evolueerde kung fu tot een soort krijgskunst, die gebruikt werd om soldaten te trainen en hun moreel te verbeteren in de aanloop naar oorlogen (in een tijd waarin er verschillende gevechten waren om land en filosofieën).
7. Thee kan je sociale status in China laten zien
Thee is de nationale drank van China, en in de traditionele Chinese theecultuur kan de manier waarop je thee drinkt, en welke thee je drinkt, je sociale status laten zien.
Vandaag is het drinken van een pot thee als er bezoekers komen de typische manier om die bezoekers te verwelkomen.
Theeceremonies of bezoeken aan theehuizen kunnen ook een belangrijke manier zijn om zakelijke transacties af te ronden.
8. De Han zijn de meerderheid, en officieel telt China 55 minderheden
De Chinese regering erkent officieel 56 etnische groepen in China, maar de Han etniciteit vormen de meeste (naar schatting 92 procent van de totale Chinese bevolking).
Elke etnische minderheid heeft zijn eigen sociale gewoonten, taal, cultuur, kleding, taal, en meer.
Reizen naar plaatsen als Guangxi of Yunnan geeft je een inzicht in deze verschillende groepen, die allemaal uiteenlopende culturen hebben.
9. Traditionele Chinese festivals zijn de sleutel tot de Chinese cultuur
Traditionele festivals liggen enigszins centraal in de Chinese cultuur. De belangrijkste festivals zijn het Lentefeest (ook bekend als Chinees Nieuwjaar), het Lantaarnfeest, het Qingming of Grafveegfeest, het Drakenbootfeest en het Mid-Autumn Festival.
10. Gelukskoekjes zijn in China geen ding – maar eten is dat echt wel
Je zult misschien verbaasd zijn dit te ontdekken, maar gelukskoekjes zijn geen ding in China. Chinese restaurants in China serveren ze niet aan hun klanten, en hebben dat ook nooit gedaan.
China’s is echter wel degelijk een eetcultuur. De Chinezen eten een enorme verscheidenheid aan voedsel, waarvan vele symbolische betekenissen hebben. Eten is vaak het hoogtepunt van festivals, en het eerste wat veel Chinezen vragen is “Heb je al gegeten?”.