Of je nu een klassieke filmliefhebber bent die zich urenlang heeft overgegeven aan filmmarathons, of misschien een beginneling die alleen maar wil proeven van de filmgeschiedenis – we hebben de beste klassieke films aller tijden voor je op een rijtje gezet. Misschien heb je zin in een vroege romcom (How to Steal a Million), een aangrijpend drama over een georganiseerd misdaadsyndicaat (The Godfather), of een psychologische thriller die een nieuwe standaard voor horror zette (What Ever Happened to Baby Jane); welke smaak je ook aanspreekt, er is geen beter moment om deze geweldige klassieke films te kijken. Elk van deze films levert een flinke dosis nostalgie!
Rebel Without a Cause (1955)
Hollywood-icoon James Dean speelde in zijn korte leven slechts in drie films. Rebel Without A Cause, geregisseerd door Nicholas Ray, is de meest memorabele, en een van de vroegste filmische weergaven van tienerangst. Dean’s medespelers in de film, Natalie Wood en Sal Mineo, kwamen ook vroegtijdig tragisch aan hun einde, wat de film een mythische status geeft.
The Godfather (1972)
De eerste film van Francis Ford Coppola’s epische maffia-trilogie. Naar het boek van Mario Puzo, lanceerde Al Pacino en Robert DeNiro tot supersterren, en bracht ons een geheel nieuwe Marlon Brando als Don Corleone. Het is de populairste maffiafilm ooit gemaakt.
De Wizzard of Oz (1939)
Er is geen plek zoals thuis, en geen klassieke film zo geliefd als Dorothy’s avonturen in Oz. De film heeft zijn stempel gedrukt op het soort verhalen en karaktertypes – boze en goede heksen, vogelverschrikkers, blikken mensen en laffe leeuwen. “Somewhere Over the Rainbow”, prachtig gezongen door Judy Garlard, is de kers op de taart.
The Women (1939)
Voor 1939 was George Cukors The Women – over scheiding, mode en gecompliceerde vrouwelijke intimiteiten – erg vooruitstrevend. En er komen geen mannen in voor! Met Norma Shearer, Joan Crawford en Rosalind Russell in de hoofdrollen zou The Women een geweldige film zijn voor je vriendin.
The Philadelphia Story (1940)
De koude maar mooie Tracy Lord staat op het punt opnieuw te trouwen na een rampzalige relatie met C.K. Dexter Haven. Maar als haar ex-man de avond voor haar huwelijk met George Kittredge weer opduikt, wordt ze gedwongen haar gevoelens voor hem onder ogen te zien – en heeft ze zelfs een mini-affaire met een verslaggever die de gelegenheid komt verslaan. Een klassieke romantische stoeipartij met Katharine Hepburn, Cary Grant en Jimmy Stewart op hun charmantst.
Casablanca (1942)
Casablanca is samen met de Godfather het meest geciteerde scenario aller tijden. Deze WOII klassieker, geregisseerd door Michael Curtiz, paart de Scandinavische schoonheid Ingrid Bergman aan de stoere Humphrey Bogart voor een verhaal over geliefden die door de oorlog uit elkaar zijn gerukt en herenigd worden in een verafgelegen Marokkaanse pianobar.
Breakfast At Tiffany’s (1961)
De komedie van Blake Edwards over het stadsmeisje Holly Golightly, een favoriet voor studentenkamer posters en Halloween kostuums, hielp Audrey Hepburn om een mode-icoon te worden. Dankzij haar lange zwarte jurk, elegante kapsel en haar kenmerkende zwarte zonnebril. Het is een van de meest stijlvolle films van de 20e eeuw.
West Side Story (1961)
Deze musical over bendes in New York City werd geregisseerd door choreograaf Jerome Robbins en Sound of Music-regisseur Robert Wise. De Sharks en de Jets dansen hun gevechten op straat in deze gemoderniseerde versie van Romeo en Julia. De liedjes van Leonard Bernstein, met teksten van Stephen Sondheim, behoren tot de beste uit die tijd.
Double Indemnity (1944)
Barbara Stanwyck zindert als femme fatale Phyllis in deze film, geschreven en geregisseerd door Billy Wilder en gebaseerd op een roman van Raymond Chandler. Fred MacMurray speelt een rol als de verzekeringsagent die in haar complot wordt betrokken – de arme ziel had geen schijn van kans tegen haar charmes. Stijlvol en sexy, Double Indemnity is het perfecte startpunt voor klassieke film noir.
Citizen Kane (1941)
Het is niet gemakkelijk om de titel “beste film ooit gemaakt” waar te maken, maar Orson Welles’ voorstelling van een gekke uitgeversmiljardair heeft echt een industrie herschapen. Welles pionierde met filmtechnieken. Hij liet zich inspireren door het levensverhaal van uitgeversgigant William Randolph Hearst, maar je moet hem bekijken om te zien wat “Rosebud” precies betekent.
Pyscho (1960)
Alfred Hitchcocks experiment met exploitatiecinema bewees dat de Master of Suspense de Master of Marketing was, en werd zijn meest beruchte film in een carrière van klassiekers. Anthony Perkins’s Norman Bates is nog steeds een van de meest memorabele schermgekken aller tijden.
Gone With The Wind (1939)
In deze film speelt Vivien Leigh de hoofdrol als Scarlett O’Hara, de dappere Southern belle die een romance aangaat met Clark Gable’s Rhett Butler tegen de achtergrond van de Burgeroorlog. Het is een van de meest onuitwisbare films ooit gemaakt, en hoewel hij bekritiseerd is vanwege zijn rassenpolitiek, was bijrolspeelster Hattie McDaniel de eerste Afro-Amerikaanse acteur die een Academy Award won.
Laura (1944)
Laura van Otto Preminger is een mix van film noir en familie melodrama met in de hoofdrol de verbluffende Gene Tierney als de titulaire Laura, een moordslachtoffer op wie de detective verliefd wordt terwijl hij haar dood onderzoekt. Dit kronkelige verhaal heeft een reeks prachtige karakteracteurs in bijrollen, waaronder Clifton Webb en toekomstig horror impresario Vincent Price.
The best years of our lives (1946)
William Wylers Tweede Wereldoorlog film is de gouden standaard geworden voor films over soldaten die thuiskomen van het front en merken dat reïntegratie in het leven niet zo gemakkelijk is. In de film speelt zelfs een echte oorlogsveteraan Harold Russell mee, die zijn handen verloor en een Oscar won voor zijn optreden.
Meet Me In St. Louis (1944)
De nostalgische musical Meet Me in St. Louis bevat misschien wel Judy Garlands beste schermprestatie. Ze speelt de rol van Esther Smith, een van de vier zussen die aarzelen om hun leven in het Midwesten te ontwortelen en naar New York te verhuizen. Haar uitvoering van “Have Yourself a Merry Little Christmas” maakte het liedje tot een vakantiestandaard, en ze ontmoette haar toekomstige man, regisseur Vincente Minelli, op de set.
Roman Holiday (1953)
Gregory Peck en Audrey Hepburn die Rome verkennen? Zwijmel. In de film van William Wyler speelt Peck een journalist die Hepburn tegenkomt, een incognito prinses die hoopt op een beetje vrijheid. Hepburn won een Oscar voor Beste Actrice voor haar optreden in een van de meest geliefde romances aller tijden.
Seven Samurai (1954)
Dit verhaal over een door bandieten geplaagd dorp dat de hulp inroept van zeven samoerai om hen te beschermen, is misschien wel het bekendste van de films van de veelgeprezen regisseur Akira Kurosawa en wordt beschouwd als een baanbrekend filmwerk (als het uitgangspunt bekend klinkt, komt dat omdat het ook als inspiratie diende voor een westernklassieker, The Magnificent Seven).
Some Like It Hot (1959)
Marilyn Monroe had vele gedenkwaardige rollen, maar Billy Wilder’s travestietkomedie toonde haar scherpe komische vaardigheden het best. Met Tony Curtis en Jack Lemmon in de hoofdrollen, die travestieten aantrekken om zich te verbergen voor maffiamoordenaars, is Some Like It Hot een van de grappigste films van de 20e eeuw.
It Happened One Night (1934)
Deze snel pratende romkom geregisseerd door Frank Capra vond het genre uit dat bekend staat als de “screwball comedy”, lang geleden toen films met geluid nog “talkies” werden genoemd. In een van de eerste roadmovies ooit belichaamden Clark Gable en Claudette Colbert een sexy, volwassen, slimme relatie die verrassend vooruitstrevend was voor die tijd.
The Sound Of Music (1965)
Een van de laatste grote roadshow musicals, The Sound of Music, geregisseerd door Robert Wise, heeft Julie Andrews in de hoofdrol als de non in opleiding die gouvernante Maria wordt, gebaseerd op de werkelijke avonturen van de zangers van de familie Von Trapp in oorlogstijd. De liedjes van Rodgers en Hammerstein maken deze musical tot een van de meest geliefde aller tijden.
Stagecoach (1939)
John Fords definitieve western volgt een groep vreemdelingen die per koets door gevaarlijk Apache-gebied reist en is een van de meest invloedrijke films ooit gemaakt. Met John Wayne in de hoofdrol als Ringo Kid in een doorbraak die van hem een ster maakte, was dit de eerste film die Ford opnam in Monument Valley.
North By Northwest (1959)
Tom Cruise zou niet kunnen doen wat hij doet als Cary Grant en zijn gedenkwaardige grijze pak geen vliegtuigen, treinen en auto’s zouden ontlopen in dit mysterie van persoonsverwisseling. Hitchcocks spanningsthriller dient als blauwdruk voor de actie-heldenfilms van tegenwoordig – en heeft meer stijl, humor en vreemdheid dan de meeste moderne blockbusters.
12 Angry Men (1957)
Sidney Lumet’s one room drama is verplichte kost voor iedereen die ooit in een jury zou kunnen zitten, want deze gespannen film volgt het proces van één man, gespeeld door Henry Fonda, die elk ander jurylid overtuigt om naar zijn afwijkende kant te komen. Een fascinerende karakterstudie en les in dramatisch schrijven.
Singin’ In The Rain (1952)
Deze MGM-musical met Gene Kelly en Debbie Reynolds in de hoofdrollen was emblematisch voor de grootse producties van de jaren vijftig, terwijl hij ook de draak stak met de overgang van stomme naar geluidsfilm. Maar godzijdank voor dat glorieuze geluid, zonder welk we niet zulke geweldige zang- en dansnummers zouden hebben als “Singin’ in the Rain” en “Good Mornin'”.
The Apartment (1960)
Billy Wilder’s zoete, trieste The Apartment heeft humorist Jack Lemmon in een prestatie vol pathos. Zijn C.C. laat de getrouwde hoger geplaatsten van zijn bedrijf zijn appartement gebruiken voor hun zaken, wat gecompliceerd wordt als hij ontdekt dat zijn verliefdheid, liftmeisje Fran, charmant gespeeld door Shirley MacClaine, een van de minnaressen is. The Apartment is aangrijpend en perfect.
How to steal a million (1966)
De vader van Nicole Bonnet is een oplichter. Ze laat hem in alle rust schilderijen vervalsen, totdat hij op een dag een vervalst meesterwerk uitleent aan een museum in Parijs, waar het ontdekt dreigt te worden. Zoals elke plichtsgetrouwe dochter zou doen, roept de Nicole van Audrey Hepburn de hulp in van een dief met hoge inzet om het frauduleuze werk terug te stelen – onderweg wordt ze verliefd en trekt ze vele vrijers aan.
La Dolce Vita (1960)
In dit epos van Federico Fellini is Marcello Mastroianni op zijn sexyst als Marcello Rubini, een journalist die in de loop van een week allerlei avonturen beleeft met mooie filmsterren en andere geassorteerde glitterati van Rome. Wie kan de aanblik vergeten van de Scandinavische godin Anita Ekberg die in haute couture in de Trevifontein zwiert?
An American In Paris (1951)
Vincente Minelli’s musical met Gene Kelly in de hoofdrol als een Amerikaanse schilder die in het buitenland woont, was het filmdebuut van de Franse ballerina Leslie Caron (die later Gigi werd). Met muziek van George en Ira Gershwin schildert Minelli een heerlijk kleurrijk en surrealistisch tafereel, inclusief een gedenkwaardige “droomballet” climax die dit verhaal over een liefdesdriehoek in de Lichtstad afsluit.
The Lady Vanishes (1938)
The Lady Vanishes, geproduceerd in zijn geboorteland Engeland voordat hij naar de VS kwam, demonstreert Alfred Hitchcock’s beheersing van strakke mysterieverhalen, en ook zijn goede humor. Margaret Lockwood schittert als de pittige Iris, een Engelse vrouw die de verdwijning onderzoekt van een medepassagier aan boord van een slaaptrein in het winterse Oost-Europa.
Sunset Boulevard (1950)
Dit klassieke Hollywood moordmysterie, geregisseerd door Billy Wilder, was geboren klaar voor zijn close up, meneer DeMille. Het verhaal werkt achteruit vanaf de ontdekking van een lichaam in het zwembad van een ouder wordende stille-tijdperk actrice Norma Desmond, onnavolgbaar gespeeld door Gloria Swanson.
On The Waterfront (1954)
Marlon Brando’s Terry Malloy “coulda be a contender” in de boksring, maar Brando’s optreden in Elia Kazan’s film stuurde hem rechtstreeks naar de top. Brando won een Beste Acteur Oscar voor zijn door Stanislaski aangeleerde realistische optreden als de longshoreman die vecht tegen de corruptie van de vakbond, en de film scoorde nog zeven andere beeldjes.
Rebecca (1940)
In Hitchcocks eerste Amerikaanse film schittert Joan Fontaine als een nieuwe bruid, opgesloten in een geïsoleerd landhuis, gekweld door de herinnering aan de dode eerste vrouw van haar man. Gebaseerd op de roman van Daphne du Maurier is dit een klassieke psychologische mysteriethriller, des te griezeliger door Hitch’ onuitwisbare stijl.
It’s a Wonderful Life (1946)
Hoewel het technisch gezien een kerstfilm is, draagt deze klassieker, met James Stewart en Donna Reed in de hoofdrol, een boodschap uit die in elk jaargetijde even krachtig is. Centraal staat een goede man, George Bailey, die op kerstavond een crisis doormaakt en zweert dat hij nooit geboren had willen worden. Een engel laat hem behulpzaam zien hoe de wereld eruit zou hebben gezien zonder hem, in deze ultra-invloedrijke hartverwarmer die, schokkend genoeg, een flop was toen hij debuteerde.
All About Eve (1950)
Fasten your seatbelts, het wordt een hobbelige nacht als twee strijdende actrices het tegen elkaar opnemen in Joseph Mankiewicz’s drama over duellerende diva’s. Bette Davis schittert als theaterster Margot Channing, die het opneemt tegen Eve Harrington van Anne Baxter, een jonge aanwinst die haar plaats wil innemen. George Sanders en Marilyn Monroe geven gedenkwaardige bijrollen.
An Affair to Remember (1957)
Cary Grant en Deborah Kerr ontmoeten elkaar op een transatlantische bootreis – en hoewel ze allebei een relatie hebben, hebben ze een mooie en korte affaire. Maar voordat hun schip aanmeert in New York maken ze een plan om elkaar na zes maanden te ontmoeten op de top van het Empire State building om te trouwen. Maar een ongeluk staat de dag van de ontmoeting in de weg en beiden vragen zich af of ze überhaupt ooit echt van elkaar hebben gehouden.
Lawrence of Arabia (1962)
In het 70mm woestijnepos van David Lean speelt Peter O’Toole de hoofdrol in de ingrijpende film over T.E. Lawrence, de Britse archeoloog, militair officier en verbindingsman van het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij werd opgenomen in Marokko, Spanje, Jordanië en Engeland – probeer die prachtige locaties en O’Toole’s baby blues op het grote scherm te zien als je kunt.
Vertigo (1958)
Hitchcocks surrealistische psychologische thriller in San Francisco zet Jimmy Stewarts sympathieke persoonlijkheid op zijn kop in een verhaal over liefde, obsessie, controle en dubbelgangers. Hoewel de film bij de release gemengde kritieken kreeg, is er in de loop der jaren een wetenschappelijke herwaardering geweest, en in 2012 nam hij de nummer één plaats in van Citizen Kane op de lijst van beste films, samengesteld door het British Film Institute.
The night of the hunter
Robert Mitchum is nog nooit zo griezelig geweest als de meedogenloze Harry Powell, een minister die moordenaar is geworden en die met een weduwe trouwt om de geldvoorraad van haar man te vinden. Het scenario, geschreven door filmcriticus James Agee, is thematisch genuanceerd en rijk aan symboliek, zoals de “liefde” en “haat” knokkeltatoeages die Harry draagt.
A Raisin in the Sun (1961)
De iconische Sidney Poitier schittert naast Claudia McNeil en Ruby Dee in deze klassieke bewerking van Lorraine Hansberry’s baanbrekende toneelstuk – de eerste van een zwarte vrouw ooit op Broadway – over een familie uit Chicago wier leven op het punt staat te veranderen door de belofte van een grote financiële meevaller in de vorm van een levensverzekeringscheque.
What Ever Happened to Baby Jane? (1962)
Joan Crawford en Bette Davis bundelen hun krachten in de iconische horrorflick What Ever Happened to Baby Jane. Twee ouder wordende zusterkindsterren, van wie er één rolstoelgebonden is, wonen samen in een Old Hollywood mansion. Maar terwijl de ene wraak plant voor het ongeluk dat haar kreupel maakte, plant de andere een razendsnelle comeback, waarbij haar zus niet betrokken is.